Blog

Miért kerüljön mindenképp társasjáték is a fa alá?
26
Júl

Az ünnepek alatt együtt a család, jönnek az ismerősök, rokonok, az együtt töltött időt feldobja egy – vagy akár több – társasjáték. Néhány pontban összefoglaljuk, hogy miért érdemes akár a meglévő régieket elővenni, vagy egy új darabbal frissíteni a társasjáték készletet. 

Miért épp a Játékliget?
26
Júl


Játékliget – nosztalgia és szakértelem a weben is 


Régi idők játékboltját idézi a Játékliget, ahol a távolságra való tekintet nélkül is olyan vásárolni, mintha a helyi kisboltban járnánk, ahol ismerősként köszöntenek.
Kérdezhetünk, tanácsot kérhetünk és igazi minőségi, tartós, több generációt is kiszolgáló darabokra lelhetünk. Ha neked is fontos a szakértelem és hogy gyermeked játékait szeretettel csomagolják, ismerd meg a Játékligetet!

Legyen egész évben farsang! Így fejleszt a szerepjáték
24
Júl

A szerepjáték nem csak jó móka, de remek fejlesztő is egyben. A gyerekek szociális, érzelmi, nyelvi és problémamegoldó képességeit is erősíti, ha a farsang után se adunk túl a megvásárolt jelmezeken, és nem is tesszük őket egyből a szekrény mélyére. A Játékliget összefoglalta miért jó, ha hagyjuk, hogy amikor kedvük tartja varázsló, szuperhős, katona, oroszlán vagy épp hercegnő bőrébe bújva játsszanak.

Kincsvadászat szuperhősökkel és hercegnőkkel: ötletek a farsangi bulihoz
24
Júl

Ha túl vagyunk a jelmezválasztáson és beszereztünk minden szükséges kelléket, akkor már csak a programot kell kitalálni a farsangi gyerekbulihoz. A talányos kincsvadászat minden évben sikert arat, emellett további játéktippeket is ad a Játékliget.

Kerttervezés gyerekekre szabva – itt az udvari játékok szezonja!
24
Júl

A tavasz közeledtével alig várjuk, hogy végre több időt tölthessünk a szabadban. Ha kertes házban lakunk, akkor érdemes a rendelkezésre álló területet minél jobban kihasználni és olyan udvari játékokat választani, amelyek hosszú időre lekötik, és változatos mozgásformákat biztosítanak gyermekünknek.

Jövőre 100 éves a Waldorf pedagógia
23
Júl

A Waldorf-pedagógia megszületésének közelgő 100. évfordulója alkalmából, a résztvevők a következő egy évben, 2019 szeptemberéig világszerte több rendezvényt szerveznek. Az eseményhez kapcsolódóan a Játékligetet kérdeztük a Waldorf-pedagógia jellegzetességeiről.

A Waldorf pedagógia atyja az osztrák Rudolf Steiner. Az első Waldorf iskola 1919. szeptember 7-én nyílt meg Németországban, elsősorban a Waldorf-Astoria cigarettagyár munkásainak a gyermekei számára. A hazánkban 1926-ban megnyílt, első Waldorf iskola 1933-as megszűnését követően 1989-ben nyitotta meg kapuit a Solymári Waldorf Óvoda. Napjainkban közel 100 Waldorf intézmény működik, a szakmai munkát pedig 7 önálló Waldorf-pedagógus képzés támogatja hazánkban. Világszerte 1100 iskola és 1700 óvoda működik a Waldorf-pedagógia elvei szerint.

Itt az ősz, kiránduljunk!
23
Júl

Októberben még kellemes az időjárás, kisebb gyerekekkel is bátran tervezhetünk a szabadtéri programokat. Babakocsival, kismotorral és gyalog is útra kelhetünk, a gyerekek életkorától függően akár hosszabb távolságokra is. A következőkben a kisgyermekekkel tervezett kirándulásokhoz adunk tippeket a Játékliget segítségével.

Híres pedagógusok
22
Júl

Ismert emberek, akik tanáraiknak (is) köszönhetik sikereiket

Mindenkinek van kedvenc tanár figurája filmeken, akit látva azt kívánta, bárcsak az ő iskolájának tanári kara is innen venné a példát. A szerencsésebbek aztán a valóságban is találkoznak legalább egy olyan pedagógussal, aki igazi mentorként van jelen az iskolás évek alatt, és a későbbi életére is nagy hatást gyakorol. A következőkben ismert emberek mesélnek arról, hogy az elért sikereikben milyen fontos szerepet töltöttek be tanáraik.

Folytathatom? Én tudom, hogy mi jön ez után…
22
Júl

Több szülőtől hallom, hogy a gyermekük számára a matematika tantárgy a „mumus”. A kicsik nem szeretik, nem értik, félnek tőle. Pedig a számok nem ijesztőek, sőt szórakoztatóak, izgalmasak is tudnak lenni, csak arra kell figyelni, hogy stabil alapok nélkül hamar „el lehet veszíteni a fonalat”, amit nehéz újra felvenni. 

FINOMMOTORIKA FEJLESZTÉSE:1 TÉMA, 25+3 KREATÍV ÖTLET
22
Júl

Ha szigorúan vesszük a népi bölcseletet, akkor Lőrinc nap után (augusztus 10.) már nem fogyasztunk dinnyét. Pedig az igazi dinnye-szezon ilyenkor indul be, és szinte mindenki rajong ezért a lédús, édes gyümölcsért. A mi lelkesedésünk egészen addig „fajult”, hogy a dinnyét képletesen a finommotorikus készség szolgálatába állítjuk. Összegyűjtöttünk ugyanis egy nagy tálnyi kreatív tevékenységet, ami kivétel nélkül mind a dinnyéről szól.

Finommotorika fejlesztése játékosan
21
Júl

FINOMMOTORIKA FEJLESZTÉSE

Amikor gyermek érkezik a családba, akarva-akaratlanul rengeteg kérdés-, és ezáltal olyan információáradat zúdul a nyakunkba, amikre egyáltalán nem számítottunk. Speciális kifejezések, már-már szakszövegek kerülnek a látóterünkbe, mi pedig csak kapkodjuk a fejünket: hova is csöppentünk?

Szemfüles szülőként biztosan olvasni fogunk többek között a finommotorikáról is. De mi is az a finommotorika pontosan? És miért fontos gyermekünk fejlődésének folyamatában?

Figyelemfejlesztés, memóriafejlesztés játékosan
21
Júl

„Figyelj jobban!”, „Koncentrálj egy kicsit!”, „Hol is van a…?”, „Nem emlékszem, hova tettem…” – ugye ismerősen csengenek ezek a mondatok? Valljuk be őszintén, néha még nekünk, felnőtteknek is meggyűlik a bajunk az „odafigyeléssel” és koncentrálással, ha kicsit több dolog szakad a nyakunkba, vagy esetleg nem olyanok a körülmények, hogy kellően összpontosíthassunk valamilyen tevékenységre. Nincs ez másképp gyermekeinkkel sem. Közhelyesen hangzik, de igaz, hogy rohanó világban élünk, ahol sok dologra kevés idő jut: információárral úszunk szemben nap, mint nap. Éppen emiatt roppant lényeges olyan stratégiák kialakítása, amelyek a segítségünkre sietnek a különféle helyzetekben.

Fiam nagyon nehezen olvas, nem is szeret. Sokat hallani a diszlexiáról, honnan ismerhetem fel?
21
Júl

A diszlexia egyfajta tanulási zavar, mely lassabb, nehezített olvasást eredményez. A gyerekek lassabban, hiányosan szereznek információkat az írott szövegből, számukra az olvasás nem ismeretszerzés, nem szórakozás, hanem nagyonis fáradtságos munka. Ezáltal teljesítményük elmarad az értelmük alapján elvárhatótól, pedig a diszlexiás gyerekek általában más területen nagyon okosak, eszesek.

Fent az ég, lent a föld…
20
Júl

 

Kedd délután van, mosogatok, közben hallgatom az unokahúgom, aki a „h” betűk írását gyakorolja. Bőszen mondogatja amit a tanító nénitől hallott: „Az első vonalköz közepén kezdem, felfelé indítom, csinálok egy nagy felső hurkot. Balra hurkolom, majd egyenese le a vastag vonalig. A megrajzolt vonalon vissza föl megyek, felső ívelés után hajlítom föl a sor közepéig.  Készen is van.” Nagy büszkén mutatja az apró kezeivel kanyarított „hóember” betűt.

TOP 15 mesehős játék napjainkban
20
Júl

A webáruházban elérhető játékok között készítettünk egy összesítést, hogy megnézzük, melyik mesehőstől, melyik a kedvenc játékotok. Tarts velünk, ha te is kíváncsi vagy, hogy mi a legnépszerűbb Baby Shark, Jégvarázs, Disney vagy Bogyó és babóca játék ma a gyerekek körében!

FELADATLAPOZZUNK-E OTTHON GYERMEKÜNKKEL?
20
Júl

Látszólag nagyon egyszerű a válasz: ha szeretnénk, akkor persze – „feladatlapozzunk”; ha pedig nem szeretnénk, akkor meg ne. A dolog azonban kicsit összetettebb… Csemeténket az óvoda/ iskola falai között pedagógusok terelgetik, tanítgatják, és bizony előfordulhat az a helyzet, hogy nagycsoportosként, esetleg alsós kisiskolásként úgy ítéljük meg (igen – a nevelőkkel egyetértésben), hogy gyermekünknek többféle impulzusra, megerősítésre, gyakorlásra van szüksége. Ilyenkor pedig joggal merül fel a kérdés: mit, mikor és hogyan tegyük ezt?

Feladatlapok - és ami előtte van . . .
19
Júl

Óvónéniként gyakran tapasztaltam azt, hogy a szülők a feladatlapokat amolyan mindenható csodafegyvernek tartják. Sokan azt hiszik, ha a gyerekek feladatlapokat oldanak meg, akkor megfelelően felkészülnek az iskolára. Ennek érdekében rengeteg foglalkoztató füzetet vásárolnak – amelyek sajnos sok esetben nem felelnek meg a gyerekek életkori sajátosságainak. 

Tegyünk egy kicsit rendet! Mire jók a feladatlapok és mikor érdemes használni azokat? Lehet-e helyettesíteni mással is?

Farsangi jelmez ötletek – kiegészítők, ha tartós darabot szeretnél
19
Júl

Ha megvan az alapdarab, a ruhát kiegészítőkkel dobjuk fel. Egy fekete felső és nadrág lehet például akár cica, denevér, boszorkány vagy varázsló jelmez alapja is, a kellékektől függően. Olyan kiegészítőket ajánlunk nektek, amelyek igazi tartós darabok, és később akár szerepjátékhoz is használhatók.

Kreatív játékok – mivel üssük el az időt a nyári szünetben?
19
Júl

Ismerős látvány, hogy a gyerkőc, aki június közepén még örömmel vetette magát egyik programból a másikba, az idő elteltével már nem találja otthon a helyét? Mihez kezdjen, ha a barátok nyaraláson, táborban vagy a Nagyinál, a szobájában lévő játékokkal pedig már unalomig játszott? Ilyenkor jöhetnek a kreatív játékok, melyek segítenek lekötni a felesleges energiákat és hosszú időre lefoglalják a csemetét. Nem utolsó sorban fejlesztenek és akár szuper lakásdekorációk, ajándékok is készülhetnek!

Ezért fontos a csend
19
Júl

Ezért jó, ha kikapcsolod a tévét játékidő alatt

Az iskolakezdésre fontos, hogy a gyermek szándékos figyelme megfelelően fejlett legyen, enélkül ugyanis sem az órán, sem az otthoni tanulás során nem tud majd megfelelően teljesíteni. Hogyan segíthetjük, és miért fontos a csend a szándékos figyelem fejlődéséhez?

Kerti kisház gyerekeknek – ezért különlegesek a Smoby kerti házikók!
19
Júl

Egy kerti házikót évekig használnak a gyerekek. Egy-két éves koruktól, akár az óvodás évek végéig változatos játékra nyújt lehetőséget a szabadban. Hogy a játék valóban élmény legyen, érdemes tartós, jó minőségű, biztonságosan használható terméket választani. Blog bejegyzésünkből megtudhatjátok, hogy miért ajánljuk a Smoby kerti kisházakat gyerekeknek.

Értsünk az (olvasott) szóból!
19
Júl

Az iskolai élet első, igazi nagy sikere, ha valaki megtanul olvasni. A könyvek és a világháló olyan elvarázsolt világok, melyek kulcsát az első osztály közepére-végére a tanítók átadják gyermekeink számára. Néha ez a kulcs nehezebben nyitja az ajtókat. Megesik. hogy az olvasott szavak, szövegek továbbra is homályba vesznek, előfordul, hogy gyermekünk értő olvasása gyengébb.

Ahhoz, hogy a szövegértést javítani tudjuk, meg kell tudnunk, hogy mi áll a nehézség hátterében.

Emlékszem…
19
Júl

Az emlékezet az életünk során minden pillanatban jelen van. Már a babák is rendelkeznek emlékekkel. Emlékszünk arcokra, hangokra, ízekre, szagokra… Az emberek e csodálatos képessége az iskolakezdés előtt szokott a figyelem középpontjába kerülni. Nem véletlenül, hiszen a tanulási folyamat elengedhetetlen része.

Az iskolát megelőző időszakban emlékeink többnyire átélt, elmesélt események hatására keletkeztek és minél erősebb érzelem társult hozzá, annál élénkebben maradt meg számunkra. Nekem a legkorábbi emlékem a gyermekkoromból, mikor az első kiskutyámat kiválasztottuk apukámmal. Emlékszem a dobozból kukucskáló fehér gombócra…

 

Elkezdődött az iskola!  5 + 1 feltétel a sikeres írástanulás elsajátításához
19
Júl

Elkezdődött az iskola, becsengettek az iskolákban.

Sok család életében ez az időszak különösen nagy izgalommal jár, hiszen gyermekük most kezdte az első osztályt.  A gyermekek is izgatottak és nem győztek válaszolni arra a kérdésre, hogy „Várod már az iskolát?”. A válasz általában „igen” volt, hiszen, ha még pontosan nem is tudták mi vár rájuk, azt biztosan tudják, hogy megtanulnak ők is írni és olvasni, amit már izgatottan várnak.

Egy, kettő, három, négy, talán iskolába mégy?
19
Júl

Ha már én megtanítom számolni, akkor unatkozni fog az iskolában!” Sokszor hallom ezt a mondatot a munkám során, ha az iskolaérettségi vizsgálaton megemlítem a szülőknek, hogy bizony a matematikai készségeket még erősíteni kellene.

Csak egy kosár zokni…. játékos képességfejlesztés a sikeres iskolakezdéshez
19
Júl

Egyszer régen, nagyszüleink, dédszüleink voltak fiatalok, a gyermekek a napjuk nagy részében ott sertepeltétek szüleik körül és részt vettek az apróbb munkák elvégzésében.

A világ változott, a kicsik a napjuk jelentős részét óvodában, iskolában töltik. Egyre többször hangzik el, hogy a gyermek dolga, „munkája” a tanulás. Sok szülő már elképzelni sem tudja, hogy a kisfiát, vagy kislányát bármiféle házimunka elvégzésére kérje. Pedig az életkornak megfelelő kisebb feladatok, teendők elvégzése -amellett, hogy a szülő életét is megkönnyíti- számos pozitív hatással bír.

 

Csajos ajándékok – Crazy Chic, a saját szépségszalonod!
18
Júl

Ha a te kislányod is szívesen próbálgatja a ruháidat, és egyre többször kerülnek elő a sminkszereid, ékszereid a gyerekszobából, akkor a Crazy Chic játékaival biztosan örömet szerezhetsz. A smink- és ékszerkészítő szettek segítségével igazi csajos, kreativitást és kézügyességet fejlesztő anya-lánya vagy barátnős programokat is szervezhettek.

Az ünnepek után az úti játékoké a főszerep
16
Júl

Januárban és a februárban sok család útra kel, hogy a népszerű síparadicsomok egyikében töltsenek el néhány napot. A hosszú úton azonban valamilyen elfoglaltsággal le kell kötni az izgatott vagy épp unatkozó gyerekeket. A Játékliget ehhez ad tippeket.

Mire figyeljünk a választásnál?
„Az ünnepek utáni időszakban, a legtöbb szülő úti játékok választásához kér tőlünk segítséget. Amire érdemes figyelni, hogy az apró játékdarabok ne vesszenek el az autóban, egyszerű szabályok szerint játszható legyen és lehetőleg hosszabb időre lekösse a figyelmet. Ha különböző életkorú gyerekek is vannak, jó, ha mindegyikőjük részt tud venni a játékban. A többen is játszhatóak mellé egyszemélyes elfoglaltságokat is javasolni szoktunk, a „csendespihenő” idejére.”

Utazás babával – négy keréken
16
Júl

Akár csak egy hétvégre ugrunk el a nagyszülőkhöz, akár hosszabb nyaralásra indulunk, az első utazás babával sok izgalmat tartogat, hiszen még nincs tapasztalatunk benne, hogyan is szervezzünk, mi kerüljön az autóba. Blog bejegyzésünkben összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amikre szükségetek lehet útközben.

Apróságok a hóban
16
Júl

Mit játsszunk a kicsikkel, amíg a nagyok síelnek? Milyen játékokat vigyünk az útra, mivel töltsük az estéket? Reméljük, hogy hasznosnak találjátok cikkünket, melyben tanácsokkal, játék ötletekkel segítünk, ha síelni indul a család apraja-nagyja.

ALTERNATÍV OKTATÁS - MI FÁN TEREM A WALDORF ISKOLA?
15
Júl

Az oktatás roppan érdekes, és egyben érzékeny téma is, hiszen tapasztalatai szerint mindenkiben másmilyen nyomot hagyott. Valaki életének egyik legfelhőtlenebb időszakát jelentette, míg másoknak egészen ellenkező érzések jönnek elő, mikor az óvodai, és iskolás emlékeket idézi fel. Mivel nagyon hosszú időt töltöttünk a különféle intézmények falai között, illetve gyermekeink által újra és újra visszakerülünk ebbe a közegbe, érdemes egy kicsit elmélyedni a különféle intézmények, és pedagógiai szemléletek között. Segítségként szeretnénk bemutatni a nem hagyományos oktatási intézményeket, melyek szóba kerülhetnek az iskolaválasztáskor. Cikksorozatunk első állomása egyenesen a Waldorf iskolákba vezet.

Ajándékötletek karácsonyra gyerekeknek
15
Júl

Javában tart a karácsonyi ajándékok beszerzésének ideje. Ha különböző életkorú gyerekeket szeretnénk meglepni, de nem tudjuk igazán, hogy melyik játék lenne az életkoruknak leginkább megfelelő, a Játékliget tanácsai segíthetnek.

Ajándékötletek a 3. születésnapra
15
Júl

A harmadik születésnap igazi mérföldkő a kisgyermekek életében. Többnyire túl vagyunk már a szobatisztaságra nevelés időszakán, a kicsi önállóan eszik, öltözik, beszédében megjelennek az összetett mondatok. Egy dolog nem változik csupán: szüntelen érdeklődéssel figyeli a körülötte lévő világot, igyekszik környezetét megismerni, felderíteni. Milyen játékok segíthetik őt ebben, mit válasszunk, ha hasznos és szórakoztató ajándékkal szeretnénk meglepni?

Adventi naptár és koszorú ötletek az utolsó pillanatra
15
Júl

Advent első napja lesz vasárnap, a legtöbben már elkészítették az adventi koszorút és az adventi kalendáriumot. Mi most azokra gondoltunk, akiknél szombatra maradt minden előkészület. A kevés idővel rendelkezők részére gyűjtöttünk össze 5+1 szuper ötletet!

A túl sok délutáni szakkör szorongási zavarokat okoz?
14
Júl

Elkezdődött az iskola, és javában zajlik a délutáni programok szervezése is. A paletta széles: nyelvtanulás, sport, rajz, ének-zene, informatikai szakkörök, tanfolyamok közül válogathatunk, a gyermek érdeklődési körének megfelelően. De jót teszünk-e azzal, ha minél több foglalkozásra beíratjuk a gyereket?

A jó iskolatáska 10 ismérve
14
Júl

Ha a család úgy dönt, hogy valamilyen tárgyi ajándékkal is emlékezetessé tenné az óvodai ballagást, praktikus választás az iskolatáska. De mire érdemes figyelni, ha egy jól használható, strapabíró darabot szeretnénk, amely a megajándékozott tetszését is jó eséllyel elnyerni?

A BHRG Alapítványról és a Terápiáról
14
Júl
Azok, akiknek egészséges, érdeklődő, ügyesen mozgó, segítőkész, választékosan beszélő, jól tanuló, könnyen
barátkozó gyerekeik vannak - azt gondolják: ez természetes. Vannak azonban eltérő fejlődésű gyerekek, akiknek
olyan terápiákra van szükségük, melyek hiányosságaik pótlását, idegrendszerük érési folyamatainak megindulását segítik elő. 
A statisztikák szerint átlagosan minden 6. gyermek eltérő fejlődésű.
A BHRG Alapítvány (Budapesti Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika Alapítvány) már negyedszázada foglalkozik korai fejlődési rendellenességek felismerésével és kezelésével.
Olyan családoknak segít, ahol az átlagostól eltérően fejlődő, megkésett mozgás- vagy beszédfejlődésű, hiperaktív, a közösségbe nehezen beilleszkedő, netán iskolai nehézségekkel küzdő csemete van. A 25 éves civil szervezet éppen ilyen, 3 hónapos – 12 éves korú gyermekek vizsgálatát és mozgásterápiáját végzi. Két központban évente 6-700 koraszülött, megkésett beszéd- és mozgásfejlődésű, hiperaktív, autista,figyelemzavaros és iskolaéretlen gyerek kap egyéni és csoportos ellátást. ​
7 ötlet egy tartalmas és pénztárcabarát gyermeknaphoz
13
Júl

A Nemzetközi Gyermeknap megünneplésének ötlete Törökországból ered, 1920. április 23-án tartották az elsőt. Magyarországra 1931-ben érkezett, akkor még Gyermek Hétnek hívták, 1950 óta viszont már csak egy nap minden évben, május utolsó vasárnapja. Olyan játékokat, programokat gyűjtöttünk, amelyek remek lehetőséget biztosítanak a közös kikapcsolódásra, együttlétre elsősorban óvodás- és kisiskolás korú gyermekekkel. 

5+1 tipp elfoglalt szülőknek húsvéti készülődéshez
13
Júl

Az ajándékötletek mellett, a húsvéti készülődés jegyében a lakás díszítéséhez, tojásfestéshez, az ünnepi terítéshez is adunk tippeket. Bízunk benne, hogy segítségükkel így a szülők a rohanó hétköznapok ellenére is gyermekükkel együtt hangolódhatnak a közelgő ünnepre.

24+1 TÖK JÓ KREATÍV TÖK TIPP
12
Júl

Az őszi időszak során dúskálunk az érett gyümölcsökben, termésekben, és ilyenkor jön el a sütőtök szezon is. A boltok polcain és a piacokon már felbukkan ez a fantasztikus zöldség, aminek nem csak a gasztronómia, hanem az őszi dekorációk szerelmesei is nagyon örülnek. Mi most egy kicsit rendhagyó módon állunk a tökhöz: az alap téma a sütőtök és díszítés, a kivitelezéshez azonban egyáltalán nem lesz szükség tökre. Most akkor hogy is van ez? Kreatív ötletekre felkészülni!

Így segítenek a tanulásban és az önbizalom növelésében a dínós játékok
30
Jún

A dinoszauruszok az egyik legnépszerűbb játékok a gyerekek körében. Az igazi rajongóknál kedvenceik a ruhatáruktól kezdve az ismeretterjesztő könyveken át a különböző dínós játékokig mindenhol felbukkannak. Érdekes összefüggésre bukkantunk az önbizalom, a tanulás és a dínós játékok közt, erről olvashattok blog bejegyzésünkben.

Finommotorika fejlesztés – a gyenge kézizomzat jelei
25
Jún

A túl sok képernyő előtt, és a túl kevés szabadban töltött idő, a kezeket megdolgoztató, kreatív foglalkozások hiánya is okozhatja, ha a gyermek kezei gyengébbek. Milyen jelekből vehetjük ezt észre és hogyan fejleszthetjük, hogy az írás tanulásánál már ne okozzon gondot?

5 praktikus tipp az óvoda- és iskolakezdéshez
25
Jún

Az utolsó hétre terveztétek, vagy túl vagytok már az óvodai és iskolai bevásárláson és csak néhány apróság hiányzik? Összegyűjtöttünk néhány praktikus ötletet, kiegészítőt, amivel a kezdeti időszak könnyebb lehet.

 

5+1 érv a gyurmázás mellett
25
Jún

Ha eddig azt gondoltuk volna, hogy a gyurmázás nem több, mint apró csigák, golyók és különböző alakzatok formázása, szaggatása, érdemes elolvasni a Játékliget javaslatait. A gyurma remek fejlesztő eszköz, amit a gyerekek is élveznek, az alábbi ötletekből ihletet meríthetünk a játékhoz.

A legtöbb családban gyurmázáshoz a készen kapható játékszetteket használják. Ezek segítségével a gyerekek fagylaltot, süteményt, hamburgert, vagy épp építkezésekhez használt elemeket készíthetnek. Persze ezek nélkül is sok mindent lehet gyurmából alkotni, a lehetőségeknek csak a gyerekek fantáziája szab határt. Attól függően, hogy mit játszunk, gyurmázással célzottan fejleszteni tudunk bizonyos képességeket. A következőkben ehhez adunk játéktippeket.

24+1 TÖK JÓ KREATÍV TÖK TIPP
25
Jún

Az őszi időszak során dúskálunk az érett gyümölcsökben, termésekben, és ilyenkor jön el a sütőtök szezon is. A boltok polcain és a piacokon már felbukkan ez a fantasztikus zöldség, aminek nem csak a gasztronómia, hanem az őszi dekorációk szerelmesei is nagyon örülnek. Mi most egy kicsit rendhagyó módon állunk a tökhöz: az alap téma a sütőtök és díszítés, a kivitelezéshez azonban egyáltalán nem lesz szükség tökre. Most akkor hogy is van ez? Kreatív ötletekre felkészülni!

... és minden a helyére kerül
25
Jún

Egy korábbi cikkemben bemutattam az ok-okozati összefüggések átlátását igénylő kauzális gondolkodást. Ma egy olyan képességterületről írok, melyet szintén a „gondolkodási műveletek” közé sorolhatunk, és az első iskolai tanév sikereihez elengedhetetlen.

ITT A FARSANG, ÁLL A BÁL!
23
Jún

 

 

Szinte még érezzük a bejgli ízét, hiszen alig ért véget a karácsonyi ünnepkör, gyermekeinket újabb láz kerítette hatalmába: január 6-ával ugyanis megkezdődött a farsangi időszak. A beöltözős táncmulatságok és bálok időszaka, melyben kicsi és nagy egyaránt jól mulathat. Jelmezbálra fel, induljon a móka!

Állatos játékok gyerekeknek – ha nem plüss kedvencet vennél
15
Jún

Az állatok minden gyermek életében fontos szerepet töltenek be. Már egészen kicsi koruktól kezdve, az első lapozókban megtanulják az állatok hangját, állatfigurákkal játszanak. Ha valamilyen állatos játékot keresel gyermekednek, de most nem plüssöt vennél, nézz szét az alábbi válogatásban!

5 autós játék, kicsit másképp
15
Jún

A kis- és nagy autók száma az idő múlásával egyre nő a gyerekszobában és úgy általában a házban is. A szabad játék mellett ezeket a járgányokat akár fejlesztésre és kézműveskedésre is használhatjuk. Az alábbi blog bejegyzésben autós játékokhoz adunk tippeket, a nyári szünetre!

Kvízjátékok – versenyben a család apraja-nagyja
08
Jún

Egy jó társasjáték mindig összehozza a családot. Legyen az egy igazi, hagyományos családi, vagy egy gondolkodásra késztető stratégiai, együttműködést fejlesztő kooperációs vagy a jó reflexeket igénylő ügyességi játék. Érdemes több típusú játékot is kipróbálni, így kiderül, hogy mi az, amivel mindenki szívesen játszik és sokszor lekerül majd a polcról. A következőkben a társasjátékok egy újabb típusa, a kvízjátékok közül mutatunk be néhányat nektek.

 

 

Fontos képességeket fejleszt a szabad játék
31
Máj

A gyerekek az elmúlt évben az átlagosnál jóval több időt töltöttek az online térben. A kényszer szülte helyzetből azonban mihamarabb vissza kellene terelnünk őket a játék hagyományos formáihoz, mert csak ezekkel fejleszthető számos olyan képességük, amelyre az óvodában, iskolában és felnőttként is szükségük lesz.

Arcfestés, csillámtetoválás gyerekeknek
18
Máj

Gyereknapra, születésnapra, vagy akár egy esős délutánt is feldobhatunk vicces arcfestésekkel és tetoválásokkal. Akkor is van megoldás, ha eddig azért nem mertétek bevállalni, mert a rajzolás nem az erősségetek. Mutatjuk, mi az!

 

A 10 legnépszerűbb plüssfigura
13
Máj

Te is rajongsz a plüssökért? Akár merre is jársz, nem bírsz ellenállni és egy újabb kis kedvenccel térsz haza? Esetleg azok közé tartozol, akik egy adott típusú plüssért rajonganak és igazi gyűjteményük van belőle? Gyermeked is igazi plüss rajongó? Ha bármelyik kérdésre igen a válaszod, gyere és olvass velünk érdekességeket a plüssfigurákról!

5 érdekesség a Harry Potter játékokról
06
Máj

Új játékkategóriával bővült kínálatunk. A Filmes játékok közt megtalálhatjátok az egyik legnagyobb kedvencünket is, a Harry Potter játékokat. A következőkben ezekből hoztunk ízelítőt, és néhány érdekességet a varázslók világából. 

5+1 dolog, amire figyeljünk, ha fesztiválra indulunk gyerekekkel
02
Máj

Elsőre nagy vállalásnak tűnhet, ám megfelelő szervezés mellett épp oly jó szórakozás lehet az egész családnak, mint egy vakáció. Ahhoz, hogy az ott töltött idő valóban élmény legyen, fontos néhány dolgot indulás előtt mérlegelni, és az ottlét alatt figyelembe venni.

Túlélőkalauz hosszabb utazáshoz gyerekekkel
02
Máj

Ott vagyunk már? Ha utaztunk már egy vagy több gyerekkel kirándulni, nyaralni vagy távol élő rokonokat meglátogatni, ez a kérdés biztosan ismerősen cseng. Olyan játékokat ajánlunk, amivel autóban utazva lefoglalhatjuk a kisebbeket-nagyobbakat.

7 játékötlet apák napjára
02
Máj

Minden évben június harmadik vasárnapján az apákat ünnepeljük. Őket, akikkel birkózós, bokszolós, harcos játékokat lehet játszani, akik a fiúgyermeknek férfimintát, a lányoknak pedig az első „szerelmet” jelentik. Jelenlétük, gondoskodásuk, odafigyelésük érzelmi biztonságot jelent a gyermek számára, töltsük ezért ezt a napot együtt, szerezzünk közös élményeket, jó hangulatban.

Praktikus tanácsok – előkészületek az óvodakezdésre
02
Máj

Arról, hogy pontosan mire lesz szükségünk ősztől az óvodában, az első szülői értkezelten az óvónők adnak részletes felvilágosítást. A pontos lista óvodánként változik, erről a beiratkozás során, vagy az azt követő szülői értekezleten kaphatunk tájékoztatást. Van azonban néhány dolog, amit óvodától függetlenül már a nyár folyamán is beszerezhetünk, így nem terheli egyszeri, nagyobb kiadás a családi kasszát.

Miért jó, ha a gyereket is bevonjuk a házimunkába?
02
Máj

Javában tart a szünidő, az iskolások mellett a bölcsis, óvodáskorú gyerekek is több időt töltenek otthon vagy a nagyszülőknél. Használjuk ki ezt az időt, és vezessük be őket a házimunka rejtelmeibe! A legjobb, hogy ezzel nemcsak mi, hanem – kutatások szerint is – hosszútávon ők is jól járnak.

Az első ottalvós tábor
01
Máj

A két és fél hónapos nyári szünet elég hosszú ahhoz, hogy a családi nyaralás és a nagyszülőkkel töltött idő mellett a gyerek érdeklődési körének és életkorának megfelelő táborokban is részt vegyen. Ha már túl vagyunk néhány napközis táboron, érdemes megpróbálni az ottalvós megoldást is, persze, csak ha a gyerek is igényli és megérett rá. De honnan tudhatjuk, hogy mikor jött el az ideje, és mit tehetünk, hogy pozitív élmény legyen?

7 ötlet vizes játékokhoz a szabadban
01
Máj

Vizes programokkal a nyári melegben hosszú órákra is le tudjuk kötni a kisebbeket, nagyobbakat, hiszen nincs gyerek, aki ne szeretne valamilyen formában a vízzel játszani. A következőkben ehhez adunk játékötleteket.

Milyen ajándékok várták a fa alatt régen a gyerekeket?
01
Máj

A napjainkban is népszerű játékok közül, jó néhány már az 1900-as évek elején is szerepelt a gyerekek karácsonyi kívánságlistáján. A nagy kedvencekből választottunk hetet.

Kreatív karácsonyi ötletek gyerekeknek
01
Máj

Kreatív ötletek, ha az ünnepi készülődésből a gyerekek is szeretnék kivenni a részüket. A sütögetésen kívül az ünnepi asztalt is segíthetnek díszbe öltöztetni, az elkészült alkotásaik a karácsonyi teríték részeként is jól mutatnak majd. A Játékliget szakértője négy, kisebbek és nagyobbak számára is kivitelezhető kreatív karácsonyi ötletet ajánl figyelmünkbe.

Mit ajándékozzunk kamaszoknak?
01
Máj

Ha kisgyermekek, óvodások és kisiskolások részére vásárolunk ajándékot, akkor sem választhatunk rosszul, ha kizárólag a termékek korosztály besorolására hagyatkozunk. Ám a helyzet bonyolódik, ha kamaszokat szeretnénk meglepni valamivel.

Mire való a jóság liszt, a kincses ládikó és a tolltartó üzenet?
01
Máj

Már csak pár nap van hátra az óvoda- és iskolakezdésig, a hétvégén a tanszerlistáról még esetleg hiányzó utolsó néhány darabot is be tudjuk szerezni, hétfőn pedig újult erővel vághatnak neki a gyerekek az évnek. Az első időszak nehezebben telhet az új környezetben, később pedig a motiváció megőrzése jelenthet nehézséget. Ezek kezeléséhez adunk három tippet.

A tanszerlistán túl - 5 praktikus dolog iskolakezdéshez
01
Máj

Az iskoláskorú gyermeket nevelő családok igyekeznek a legszükségesebb dolgokat megvásárolni szeptemberre, ám a tanszerlistán felsoroltak mellett mégis érdemes lehet néhány apróságot pluszban beszerezni az iskolakezdésre. Ezek nem növelik meg nagymértékben a kiadásainkat, de jelentősen megkönnyíthetik a mindennapokat, főként akkor, ha csemeténk most kezdi az első osztályt.

Lehet stresszmentes a szeptemberi évkezdés?
01
Máj

Kinőtt ruhák, leharcolt ovizsák vagy tolltartó, megunt iskolatáska és hosszú tanszerlista - a napokban már a legtöbb család gondolatai a szeptemberi évkezdés körül forognak. Ha számunkra is ismerős ez a helyzet, érdemes elolvasni a Játékliget szakértőjének praktikus és stresszoldó tippjeit.

Miért unják meg hamar a gyerekek a játékokat?
01
Máj

A kreativitás, az alkotó fantázia kialakulásához és gyakorlásához nagyon fontos a játék. Szülőként sokszor azonban épp ez ellen dolgozunk, még ha a legjobb szándékkal is tesszük.

Tanuljunk-e a nyári szünetben?
01
Máj

A gyerekek szerint a nyári szünet a pihenésről, kikapcsolódásról szól, amivel alapvetően mi szülők is egyetértünk, de ezzel együtt persze szeretnénk, ha a jól sikerült évvégét sikeres évkezdés is követné. A Játékliget szakértőjét arról kérdeztük, hogy ennek eléréséhez valóban feladatlapokkal és matekpéldákkal kell-e töltenünk a szünidőt?

Mit kell tudnia egy 3 évesnek a zökkenőmentes óvodakezdéshez?
30
Ápr

Legtöbbször a szobatisztaság és a cumi elhagyás kerül előtérbe, ám ezek mellett is fontos a nyár folyamán néhány dologra felkészíteni gyermekünket, hogy könnyebben boldoguljon majd az óvodában. Ne gondoljunk bonyolult feladatokra, nem kell betűket vagy számokat felismernie, sőt az sem számít, hogy hány mondókát tud fejből elmondani. A sikeres óvodakezdéshez más képességekre lesz szüksége.

Fedezzük fel gyerekekkel a természetet!
30
Ápr

Közeleg április 22. a Föld napja. Ebben az időszakban, az óvodákban és az iskolákban is több foglalkozás épül a környezetünk megismerése és védelme köré. Érdemes az intézményi programok mellett a családban is foglalkozni ezekkel a kérdésekkel, hiszen a gyerekek elsősorban az otthonról hozott mintákat viszik tovább a későbbiekben. Az alábbi ötletek segíthetnek abban, hogy együtt, játékosan tanuljunk erről a fontos témáról.

Hogyan tanítsuk meg gyermekünket ollóval bánni?
30
Ápr

Noha már a 3-4 évesek is elboldogulnak egy ollóval, ám ez nagy erőpróba lehet egy kisember számára. A biztos ollóhasználathoz szükséges készségek igazán 6 éves korra alakulnak ki, ehhez azonban szükséges a finommotoros képességek fejlesztése. A következőkben ehhez adunk hasznos tippeket.

Iskolakezdés: hogyan könnyíthetjük meg?
29
Ápr

Ha eldöntöttük, hogy gyermekünk szeptembertől elkezdi az iskolát, már biztosan utána jártunk, melyik lenne a számára legmegfelelőbb intézmény, osztály, tanító néni és talán már a beiratkozáson is túl vagyunk. Nézzük, hogy a most következő időszakban milyen tevékenységeket érdemes gyakorolnunk, hogy gyermekünk számára megkönnyítsük az iskolakezdést!

Hogyan fejleszthetjük gyermekünk érzelmi intelligenciáját?
23
Ápr

Tudjuk, hogy az IQ mellett létezik EQ is, ismerjük az érzelmi intelligencia fontosságát, tudjuk, hogy segítenünk kell gyermekünknek az EQ fejlesztésében, de nem tudjuk, hogyan fogjunk hozzá? A Játékliget szakértője ehhez ad tippeket. Az érzelmi intelligencia fejlesztésével a gyermek önuralma, önismerete, empátiája, a belső motivációja és szociális készségei is fejlődnek. Ezekre a képességekre szüksége lesz nemcsak a tanulásban, de a társas kapcsolatok kialakításában is, összességében a magas EQ a jobb életminőséghez segíti őket. Az első lépés, hogy megtanulja felismerni és kezelni az érzéseit. De hogyan érhetjük ezt el?

Fessünk, fessünk valamit! Elmondjuk, hogyan és mivel!
23
Ápr

Ahogy beköszöntenek az esős, hűvös őszi délutánok és hétvégék, egyre több benti játékötletre van szükségünk, hogy a csemetéket legyen mivel lefoglalni. A festés remek időtöltés lehet, ha figyelünk arra, hogy a gyermek életkorának megfelelő eszközöket válasszunk az alkotáshoz. Ebben segít a Játékliget szakértője.

Nem hallgat rám a gyerek! Mit tegyek?
23
Ápr

Százszor kértük, még sincs kész? A játékok a földön, a gyerek egy szál alsóban szaladgál, pedig indulnunk kellene és délután majd a leckeírással is meggyűlik a bajunk. Hogyan érjük el, hogy a kéréseink anélkül teljesüljenek, hogy közben harctérré változna az otthonunk? Kérdésünket a Játékliget szakértője válaszolta meg.

5 tipp az önbecsülés növeléséhez gyermekkorban
23
Ápr

Önbecsülésnek nevezzük, ahogyan magunkat látjuk, azt, ahogyan értékeljük, milyenek vagyunk. A kisgyermekben a környezet visszajelzései alapján alakul ki ez a kép, ezért nagyon fontos az őt körülvevő felnőttek szerepe. A Játékliget szakértőjével arról beszélgettünk, milyen jelekből vehetjük észre, ha alacsony gyermekünk önbecsülése és milyen módon növelhetjük.

Mivel játszik egy 1 éves gyerek?
22
Ápr

Szülőként még nekünk is fejtörést okozhat, hogy milyen játéknak örülne gyermekünk, de az első születésnap környékén a rokonok, ismerősök is gyakran tőlünk várnak javaslatot arra, hogy mivel lepjék meg csemeténket. Összeállításunkban bemutatjuk, hogy milyen játékokat érdemes beszerezni, melyek azok a tevékenységek, amik ebben az életkorban már hosszabb időre is lekötik az 1 év körüli gyermekek figyelmét.

Egyszerű játékok a beszéd- és a hallás fejlesztéséhez óvodáskorban
22
Ápr

A beszéd- és a hallás fejlesztésével foglalkozunk, és az otthoni gyakorláshoz is adunk tippeket, a Játékliget szakértőjének segítségével.

ÉRZÉKELÉS, ÉSZLELÉS FEJLESZTÉSE JÁTÉKOSAN
22
Ápr

A világot, a körülöttünk lévő életteret érzékszerveink segítségével ismerjük meg. Általuk szerezzük meg azokat a tapasztalatokat, melyek elengedhetetlenek az élethez, hiszen ezeket felidézve fogunk tudni alkalmazkodni a környezet változásaihoz. De tudjuk pontosan, hogy mi a különbség az érzékelés és az észlelés között? Hogyan is kapcsolódik össze a kettő?

Tudományos játékok gyerekeknek
22
Ápr

Aki látta Öveges professzor fizikai kísérleteket bemutató tévésorozatát, már biztos tudja, hogy a tudomány nagyon is lehet izgalmas és szórakoztató. A fizika varázslójának meggyőződése szerint „Némelyik kísérletből több maradandó tudást szerzünk, mint egy egész könyv elolvasásából.” A következőkben ennek szellemében ajánlunk tudományos játékokat gyerekek részére. Legyen szó akár a fizika órán tanultak gyakorlásáról vagy kémiai kísérletekről, de a természetbúvárok és csillagászok is találnak kedvükre valót!

5 tipp óvodakezdéshez
22
Ápr

Beszereztük a legfontosabbakat: csemeténk kedvenc mesehősével díszített ágynemű, oviszsák már készen áll, a kényelmes váltócipő is csak arra vár, hogy a következő hetekben használatba vegyék. A Játékliget szakértője olyan gyakori kérdéseket és praktikus tanácsokat oszt meg velünk, amelyeknek hasznát vehetjük az ovikezdés előtti utolsó napokban és a beszoktatás idején.

ÉPÍTŐJÁTÉKOK A SZÍNEN
22
Ápr

Életkoruknak és fejlődési szakaszuknak megfelelően a gyerekeknek különböző játékokra van szükségük. A változatosság és a játékötletek fokozatos gazdagítása elősegíti a szociális, fizikai és kognitív fejlődésüket egyaránt. A gyerekek a játék által ismerkednek az őket körülölelő környezettel,  a tárgyak különböző tulajdonságaival és a közös játék segíti őket a társaikkal történő kapcsolatfelvételben. Önfeledt játék közben szinte észrevétlenül tanulnak és fejlődnek, és mindez még élményt is nyújt a számukra. Gyerekjáték! című cikkünkben bemutattuk, hogy melyik életkornak mik a sajátosságai játékfejlődés szempontjából. Most a játéktípusok közül az építőjátékokat szeretnénk részletesen bemutatni.

„Szeretve nevelni - nevelve szeretni”
22
Ápr

Nyolcvannégy éves korában elhunyt Vekerdy Tamás pszichológus, író. Írásaiból és interjúiból áradt a gyerekek iránti szeretet. Nincs is talán olyan szülő az országban, aki ne olvasott volna tőle elgondolkodtató, ráébresztő sorokat, vagy kapott volna a gyermekével kapcsolatos aktuális problémához hasznos tanácsokat. A következőkben Jól szeretni. Tudod-e, hogy milyen a gyermeked? című könyvéből válogattuk a számunkra legfontosabb gondolatokat arról, hogy mit is jelent nekünk: „Szeretve nevelni-nevelve szeretni”.

Gyerünk a szabadba!
22
Ápr

A tavasz közeledtével alig várjuk, hogy végre több időt tölthessünk a szabadban. Ha kertes házban lakunk, akkor érdemes a rendelkezésre álló területet minél jobban kihasználni és olyan udvari játékokat választani, amelyek hosszú időre lekötik, és változatos mozgásformákat biztosítanak gyermekünknek.   

 

Óvodakezdés – az EQ fejlesztésével könnyebb lehet
22
Ápr

Szülők és gyerekek számára izgalmas ez az időszak: a gyerekek óvodába mennek, mi pedig szeretnénk, ha a beilleszkedés minél gördülékenyebben menne. Korábban írtunk már róla, hogy milyen praktikákkal segíthetjük az évkezdést és az elválás megkönnyítéséhez is adtunk tippeket. A visszajelzéseitek és kéréseitek alapján ezzel a témával idén az érzelmek oldaláról is foglalkozunk, dr. Kádár Annamária pszichológus, tréner segítségével.
Hogyan csalogassuk ki a gyerekeket a természetbe?
22
Ápr

A szakemberek ajánlása alapján a 2-4 év közötti gyerekek számára napi egy óránál hosszabb időt nem javasolt a képernyő előtt tölteni. A tabletek, okostelefonok azonban már az óvodás korosztály körében is egyre népszerűbbek, sok esetben a szabadban eltöltött idő rovására. Miért fontos, hogy mégis ragaszkodjunk a közös sétákhoz, erdei kirándulásokhoz, vagy ahhoz, hogy a gyermek az óvoda után a játszótéren vagy az udvaron töltsön egy kis időt?

A magasabb IQ vagy EQ a sikeres óvoda- és iskolakezdés záloga?
22
Ápr

Ha fejlesztő játékokra gondolunk, akkor első körben talán a legkisebbeknek készült formabedobó jut eszünkbe, majd a nagyobbaknak szóló logikai feladatok, az agyat megmozgató, gondolkodásra serkentő játékok.
A sok hasznos tudás és képesség azonban alig vezet sikerre önismeret, önuralom, kitartás, beleérző képesség és a társas kapcsolatokban való jártasság nélkül.
Ezeket a képességeket pedig kizárólag az érzelmi intelligencia fejlesztésével tudjuk megszerezni.
EGYSZERŰ KREATÍV ŐSZI FÁK KÉSZÍTÉSE GYEREKEKKEL
22
Ápr

„Itt van az ősz, itt van ujra,/ S szép, mint mindig, énnekem./ Tudja isten, hogy mi okból /Szeretem? de szeretem.” Mit biztosan tudjuk, hogy miért rajongunk ezért az évszakért: gyönyörű színekben pompázik körülöttünk minden, a napsugarak is megmutatják még az erejüket, de ha esetleg mégis hűvösebbre fordulna az idő és bent ragadunk a lakásban, akkor lehet kreatívkodni, ALKOTNI! A téma pedig mi is lehetne más, mint maga az őszi természet, az erdő, a fák.

Családi csapatépítő – kooperációs társasjátékokkal
22
Ápr

Szeretnéd végre kiborulások és hisztik nélkül leültetni a családot egy közös társasozásra? Ha a túlzott versenyszellem és győzni akarás miatt rendszeresen kudarcba fullad a jó hangulat, próbáljátok ki a kooperációs társasjátékokat! Egy célért kell küzdenetek, egymással és nem egymás ellen, hogy közös ellenségetekkel szemben, együtt nyerjetek csatát!

Készüljünk a sulira! Íráskészség fejlesztés otthon
22
Ápr

Ha az elmúlt évben nem úgy sikerültek a magyar jegyek, ahogyan szerettük volna, vagy gondot okoz az órai jegyzetelés, a fogalmazások elkészítése, érdemes még a nyár folyamán fejleszteni a gyermek íráskészségét. A Játékliget szakértője tippeket ad ahhoz, hogyan legyen hatékony és szórakoztató a gyakorlás a nyári szünetben.EGYSZEMÉLYES LOGIKAI JÁTÉKOK
22
Ápr

Játszani mindig nagyon jó! Sőt kell is! Na de mi a helyzet akkor, ha éppen nincs annyi résztvevő, amennyi egy társashoz kellene, esetleg gyerkőcünk szeretne kicsit visszavonulni és úgy játszani. Szerencsénkre (vagy gyermekünkére), erre is van megoldás. Az egyszemélyes logikai játékok nagy népszerűségnek örvendenek, és szinte mindegyik játékgyártó termékpalettáján megtalálhatók. De milyen is a jó egyedül játszható játék és minek köszönheti a sikerét?

Feltétel nélküli szeretet – mi ez és miért jó a gyereknek?
22
Ápr

Sokak számára magától értetődő, míg másokban kérdőjeleket vet fel és a feltétel nélküli szeretetet majomszeretetként értelmezik. A bizonyítványosztás kapcsán foglalkoztunk már ezzel a témakörrel, most körbejárjuk kicsit részletesebben a Játékliget szakértőjének segítségével.DR. VEKERDY TAMÁS: "AZ ÉLŐ DOLOG MINDIG RENDETLEN"
22
Ápr

Dr. Vekerdy Tamás cikkeit, nyilatkozatait olvasva mindig az az érzésünk, hogy a világ egyszerű, mi bonyolítjuk túl a dolgokat. Mindig szíven talál egy-egy mondata, tanítása. Ebben az átvett cikkben mesél Önmagáról, az életéről,