A webáruház használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Cipőfűző kötés tanítása gyerekeknek

Cipőfűző kötés tanítása gyerekeknek A felnőttként rutinfeladatot gyerekként elsajátítani korántsem egyszerű. Sok fejtörést okozhat és gyakorlást igényel, míg a nyuszifülek a helyükre kerülnek. Milyen életkortól javasolt a cipőfűző kötés tanítása gyerekeknek?


Milyen képességet igényel a cipőfűző megkötése?

Aprólékos mozdulatokkal dolgozni két vékony fűzővel komoly kihívás az apró kezeknek. A cipőfűző megkötése jó kézügyességet igényel, így ahhoz, hogy a gyerek képes legyen elsajátítani, először a finommotorika fejlesztésére van szükség. A finommotorika fejlesztése játékosan történik, a kis ujjak ügyesítését otthon is gyakorolhatjátok, például gyöngyfűzéssel, építőjátékokkal vagy gyurmázással.

 

Cipőfűző kötés tanítása gyerekeknek – hány éves kortól?

Ezt általában a gyerekek szokták jelezni, ha például a nagyobb testvérhez hasonlóan ők is fűzős cipőt szeretnének hordani, vagy meglátnak egy cipőt, ami fűzős, nagyon megtetszik nekik és ezért megtanulják, hogyan kell bekötni. Az is lehet, hogy egyszerűen csak jó érzéssel tölti el, és büszkék lesznek magára, ha képes rá, hogy bekösse a cipőfűzőt, így ő is hordhat „nagyfiús” vagy „nagylányos” cipőt. Ez az érdeklődés általában óvodáskorban kezdődik, főleg középső- és nagycsoportosok körében jellemző, az „iskolás leszek, nagy leszek” időszakában szokott elérkezni. Akkorra már rendszerint a kis ujjak is elég ügyesek a mozdulat elsajátításához.

 

Erőltetni felesleges, addig válasszunk inkább tépőzáras cipőt és gyakoroljuk a finommotorika fejlesztését szolgáló játékokat, vagy játékos formában a fűzést, csomózást vagy a cipőfűző kötését, így talán kedvet kap ahhoz is, hogy igazi cipőn is gyakorolja a mozdulatokat.

 

Mondóka, gyakorlás és dicséret

  • Az interneten böngészve is sok ötletet találunk a cipőfűző kötés tanításához. Ebben a videóban egy egészen egyszerű, de nagyszerű tippet leshetünk el.
  • A cipőfűző kötés tanítása gyerekeknek sok türelmet igényel a gyerek és a szülő részéről is. Ennek során fontos szem előtt tartani a gyerek egyéni tulajdonságait, és olyan oldalról megközelíteni a gyakorlást, amiről úgy gondoljuk, beválhat.
  • Valaki kifejezetten szeret mondókázni, ha általában is úgy végzi a feladatait vagy játék közben is énekelget, beszélget, akkor érdemes a cipőfűzés mellé is költenünk egy kis mondókát, így vélhetően könnyebben rögzülnek a mozdulatok. Ez teljes mértékben a fantáziánkra van bízva, akár a gyerekkel közösen is költhetünk hasonlót: „Köss egy csomót jó erőset, csinálj egy nagy nyuszifület. Rátekered, átbújtatod és a végén meghúzhatod.”
  • Valaki csendben koncentrál és minden külső zaj csak kizökkenti, eltereli a figyelmét. Ha csemeténk is ebbe a csoportba tartozik, akkor inkább hagyjuk, hogy nyugodtan összpontosítson és ne zavarjuk mondókával.
  • A bíztatás azonban mindenkinek jól esik. Dicsérjük meg közben gyakran!