Blog

Hogyan segítheted a kis ujjak ügyesítését? 20 egyszerű, otthoni ötlet a finommotorika fejlesztésére

2021.08.10 15:17
Hogyan segítheted a kis ujjak ügyesítését? 20 egyszerű, otthoni ötlet a finommotorika fejlesztésére

Volt egy kisfiú, akinek az anyukája nagycsoportban folyamatosan aggódott azon, hogy kisgyermeke nagyon ritkán ül le rajzolni.
“ Nem szeret a kezébe ceruzát fogni, hamar megunja – mi lesz így az iskolában, hogyan fog megtanulni írni? ” – kérdezte szinte minden héten. Aggódása egészen addig tartott, amíg el nem jött az iskolaérettség felmérésének ideje. A kisfiú nagyszerűen oldott meg minden feladatot, és ahol színezni, rajzolni, vonalat húzni kellett, ott is tökéletesen teljesített. Gyönyörűen, lassan, odafigyelve színezett, nem görcsösen, nem erőlködve, és egyáltalán nem ment ki a vonalból. Hogy lehet ez? – csodálkozott az anyuka. Akkor még én is elcsodálkoztam ezen, és elkezdtem gondolkodni, mi lehet a dolog mögött.

Ennek a kisfiúnak a kedvenc játéka a Lego volt, abból is az igazi kisméretű: pici alkatrészekkel, kerekekkel, mütyürkékkel, amiből órák hosszat tudott építeni. Rendkívül jó ötletei voltak, gyönyörű várakat, épületeket, járműveket alkotott és kitartóan, türelmesen fejezte be mindig amit elkezdett. Igaz, hogy ritkán ült le rajzolni – általában csak a társaival együtt – de összességében megvolt nála mindaz, ami egy iskolakezdés előtt álló nagyfiúnál szükséges.Többek között a figyelem, a kitartás, a gondolkodási folyamatok megfelelő szintje, és az ujjak apró mozgásra való képessége – csakhogy ezt nem a ceruzák kézbe fogásával, hanem a pici Lego alkatrészek építgetésével szerezte meg. Persze ettől függetlenül elképzelhető, hogy ilyen esetekben néha fárasztó lesz egy kisgyermek számára a ceruzafogás akkor, ha azt egyik napról a másikra túl sokszor, túl hosszú ideig kell megtennie. A fenti kisfiúnál ez nem igazolódott be. Nem volt a kedvence az írás, de nem is csinált belőle gondot – megoldotta a feladatokat – és továbbra is gyönyörű dolgokat alkotott a Legoból. Mindenesetre számtalan módja van a kis ujjak ügyesítésének és nagyon sokat ezek közül észrevétlenül a hétköznapokba is be tudtok csempészni.

Íme jó pár ötlet – próbáljátok ki, nálatok melyik lesz a nyerő!

  1. Nagyon jól erősíti, ügyesíti a kis ujjakat a gyurmázás. A gyurmába mindenféle magot, termést, tésztát, gyöngyöt bele lehet nyomkodni. 
  2. A gyurmához hasonló a tészta gyúrása, sodrása. Ha éppen ilyesmit készítesz a konyhában, adj egy darabkát a gyerekeknek is. Készíthetnek kiflit, perecet, csipetkét, vagdoshatnak belőle műanyag késsel metélt tésztát is a babáknak. Ha pár szál spagetti is van otthon, a számolásban, soralkotásban is ügyesedhetnek a gyerekek.

                                                                                                                                                      

  3. Fiúknak mindig nagyon tetszik az igazi, vagy akár a fémépítő játékban található különböző méretű csavarok és anyacsavarok összepárosítása, összecsavarása. Jó játék, ha egy csomó ilyen alkatrész között kell megtalálni az összeillő párokat. Illetve jó szórakozás lehet még számukra a Kombi építőamely fejlett gondolkodást igényel és az építési folyamat rejaz és saját fatázia alapján történik. Vagy a Techno csavaros építőjáték,amely a gyerkőcök egyik kedvence.   4. Egyszerű ujj-ügyesítő ötlet a fonal feltekerése a gombolyagra, vagy akár egy papírgurigára is. Ez történhet például egy autóverseny közben is. 

                                                                                                                                                    

  5. A varrogatást nagylyukú tűvel tapasztalataim szerint nem csak a lányok élvezik.  Érdemes eleinte vastag papíron előre kilyukasztott mintát végigkövetve varrogatni, később vászon anyagon egy előrajzolt mintát – valószínűleg ehhez kell még egy kis segítség.  6. Jó játék a szövés egy kereten – akár növényekből, akár vastag szalagokból, zsinórokból, végül fonalakból. Kisebbeknek az is elegendő, ha egy hosszú zsinórt fűzögethetnek, bújtathatnak, kötözgethetnek bárhova: széklábakra, bútorok fogantyúiba stb. 

                                                                                                                                                     

  7. A gyöngyfűzés nagyon jó hatással van a szem-kéz koordinációra és az egyre kisebb gyöngyök használata során egyre ügyesebbé válnak az ujjacskák is. Itt is érvényes a nagyobbtól a kisebb felé haladás: a kiscsoportosok nagyméretű fagolyóit szép lassan felválthatják az egyre kisebb gyöngyök, amiket már damil szálra is fel tudnak fűzni a leendő elsősök.  8. Ha éppen nincs kéznél gyöngy, szívószálat is feldarabolhattok, majd a darabokból készülhet  nyaklánc, karkötő.

                                                                                                                                                           

  9. Egyszerűen készíthettek nyakláncokat különböző formájú tészták felfűzésével is. Eleinte válasszatok zsenialitás, vagy stabil, de könnyen hajlítható vékonyabb műanyag vezeték darabot, amire könnyű fűzni a nagy lyukú tésztát. Később próbálkozhattok drótos papírszalaggal is, legvégül pedig erős damillal – erre a legnehezebb felfűzni a tésztát, gyöngyöt. Segítségként használhattok vastagabb tűt is.  10. Az apró kavicsok rakosgatása is nagyon jól ügyesíti a kis ujjakat. Sokféle képet kirakhattok belőlük és mesélhettek is hozzá különböző történeteket.

                                                                                                                                                              

  11. Gyufaszálakból, fogvájókból, vagy hurkapálcika darabokból is készíthettek képeket. Játszhattok úgy is, hogy dobókockával dobtok, és annyi gyufaszálból kell valamit kirakni, amennyit mutat a kocka. A következő körben újabb dobással még több darabbal kiegészíthetitek a képet.  12. Termésekből, magokból is ragaszthattok képeket. Ez már igazán nagy türelmet kíván, illetve az ujjak nagyon finom mozgása is szükséges hozzá – gondolj csak például a mák, rizs szórására, vagy a feles borsó szemek és a bab, tökmag rakosgatására.

                                                                                                                                                          

  13. A gombokkal is nagyon jót lehet játszani. Akár fel is fűzhetitek őket, de lehet színek, vagy nagyság szerint szétválogatni, számolgatni velük, vagy akár a betűk formáját is kirakhatjátok belőlük. Természetesen az önálló öltözködésnél a ruha gombolás is ide tartozik, no és a gombfociról se feledkezzünk meg!

  14. A gombokhoz hasonlóan a kis kupakok is rengeteg játéklehetőséget rejtenek magukban. Lehet belőlük nyomdát készíteni, képeket kirakni, színek szerint külön válogatni, vagy a számolást gyakorolni.    
                                                                                  
  15. A ruhacsipeszek szintén nagyon jó szolgálatot tesznek. Már egyszerűen a teregetésben való segítés is hasznos az ujjacskák számára, de csíptethetik a gyerekek a csipeszeket körben egy doboz oldalára, vagy akár színek szerint sorban egy keményebb kartonlapra is. A csipeszek segítségével festegetni is lehet. Csipeszes játékot a Játékos matematika játékcsomagban is találsz. Ezeknél a kártyáknál a helyes megoldásra kell csíptetni a csipeszt, de megoldhatjátok úgy is, hogy bekarikázzátok a megfelelő számú pöttyöt.  16. Csipeszeken kívül talán akad otthon gemkapocs is, amivel szintén jót lehet játszani. Fűzhettek belőle hosszú láncot, vagy egyszerűen feltűzögethetnek vele a gyerekek mindenféle kivágott képet a naptár lapjaira, füzetbe, bárhova.

                                                                                                                                            
  17. A festegetés sokféle módon ügyesítheti a kis ujjakat. Minél apróbb, nehezebben megfogható dolgot használtok nyomdázásra, festésre, annál nagyobb kihívás lesz a gyerekeknek. Nagycsoportosok már biztosan elboldogulnak a fültisztító pálcikákkal is. Ez már hasonlít a ceruzához, de érdekesebb. 


  18. Festeni szemcseppentővel is lehet (ezt gyógyszertárakban vásárolhattok), ehhez szintén pici mozdulatokra van szükség. Ilyen csodaszép színeket is varázsolhattok ezzel a módszerrel
  19. Bármilyen apró kis tárgyak, játékeszközök kézbe fogása egyre finomabb mozdulatokra ösztönzi a gyerekeket. Sokan szeretnek pici kis állatokkal, emberkékkel játszani. Készíthettek ilyenekből magatoknak egy saját kis játékvilágot.

  20. Nagyon sok készen vásárolható gyerekjáték alkalmas a finommotorika fejlesztésére. Csak néhány ötlet, amiket szerintem tényleg szeretnek a gyerekek: Pötyi játék, Clics, Jáva játék, Zoob. Ha esetleg valamelyik név ismeretlen a számotokra, bármelyikre könnyen rákereshettek, szerencsére még egy csomó helyen kaphatók – bár tapasztalatom szerint sajnos gyakran hiányoznak a gyerekszobák polcairól. Remélem akad olyan ötlet, ami nálatok is beválik!

Sági Anita


Forrás : http://jatsszunk-egyutt.hu/hogyan-segitheted-kis-ujjak-ugyesiteset-20-egyszeru-otthoni-otlet-finom-motorika-fejlesztesere/