A webáruház használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Varázspálca a szépírásért

Varázspálca a szépírásért

Kislányom egy sportboltban rátalált a tornaszalagokra. Elbűvölte a hosszú, színes szalag mely már egy kis lendítésre is varázslatos mintákat ír a levegőben. Ahogy játszott vele az jutott az eszembe, hogy miért nem adjuk ezt a sportszert minden óvodás kezébe.

Ezzel az egyszerű eszközzel átmozgathatjuk a gyermekek „rajzolós” (domináns) kezét (vállait, könyökét, csuklóját). A nagyobb vonalak, hurkok dinamikusabb, szélesebb mozgásokat igényelnek, a kisebbeket finomabb, csupán csuklóból kiinduló mozdulatokkal tudjuk elővarázsolni.

Nem csak a mozgások nagyságával, erejével, de azok irányával is fejleszthetjük az íráshoz szükséges képességeket. Szalaggal „írhatunk” a levegőbe álló egyeneseket, fekvő egyeneseket, de a többi vonalelem -kör, hullámvonal, csésze-, kapuvonalak, szintén jól mutatnak a „varázslat” során.

Az így szerzett mozgásos tapasztalat elraktározódik, melynek az írástanulás időszakában nagy hasznát vehetik a gyermekek.

A betűelemeken túl a „masni” más néven fekvő nyolcasok rajzoltatásával is érdemes próbálkozni. Számos fejlesztő terápiában találkozhatunk ezzel a mintával, hiszen e forma a testközépvonal átlépését igényli ezáltal összehangolja a két agyfélteke működését, mely a figyelemkoncentrációra és a tanulási eredményekre is pozitívan hat.

Elkészíthetjük a tornaszalagot magunk is fapálcika és krepp papírszalag felhasználásával. Ha nem „lányos” színeket használunk és átnevezzük a szalagunkat varázspálcának biztos vagyok benne, hogy a fiúk érdeklődését is fel tudja kelteni ez a hasznos és szórakoztató eszköz.

 

Grőber Gabriella (tanító, szakvizsgázott gyógypedagógus, egészségfejlesztő-mentálhigiénikus)