A webáruház használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Milyen szülő vagy? Helikopter, drón vagy világítótorony?

Milyen szülő vagy? Helikopter, drón vagy világítótorony?

Itt az őszi szünet, a csemetéink szabadon, mi pedig munkában. Mi lesz velük otthon vagy a nagyinál? Elengedjük-e a barátokkal, osztálytársakkal őket? Vajon mit tesznek másként a helikopter, a drón és a világítótorony szülők?

 

 

Változó szokások

A mai gyerekek többsége szabályos védőburok alatt éli az életét. Az iskolába és haza is a szülők fuvarozzák autóval, majd a délutáni edzésre, a hétvégi programokat pedig sokszor úgy szervezik, hogy a közös baráti társaság együtt mozdul ki gyerekekkel. Írtunk már róla korábban, hogy a gyerekek szabadidős tevékenységei jelentősen megváltoztak az elmúlt években. Sokkal több időt töltenek zárt térben, otthon, pedig az önbecsülés kialakulásához fontos az önállóság és az, hogy az életkoruknak megfelelő feladatokat bízzunk rájuk. De melyik is az ideális életkor arra, hogy először engedjük el egyedül hosszabb útra, akár gyalog akár tömegközlekedéssel, az iskolába vagy iskolán kívüli programokra? A kérdés megosztja a szülőket, elég csak a közösségi médiában olvasható bejegyzésekre pillantani.

Megoszlanak a vélemények

Amikor a szülő először találkozik azzal a kéréssel, hogy a 12 év körüli gyermeke iskolán kívüli közös programra menne a barátaival, nagyjából a következő reakciókkal találkozhatunk: az első csoport tagjai teljesen elhatárolódnak a kérdéstől, korainak érzik, nemet mondanak. A másik csoport tagjai semmi különöset nem találnak ebben, hiszen arra gondolnak, hogy ennyi idősen már ők is a saját útjukat járták. A harmadik csoportba tartoznak azok, akik elengedik ugyan, de belül őrlődnek, és a legszívesebben álruhában követnék gyermekük útját a közös programon.

Helikopter és drón: a lényeg nem változott

A helikopter és drón szülő egyaránt erős kontroll alatt tartja gyermeke mindennapjait. A különbséget lényegében csak a technika fejlődése okozza. Míg a helikopter szülő kénytelen volt a gyermek életében ténylegesen jelen lenni, „a feje felett helikopterként körözni”, a drón szülő számára az ellenőrzés a távolból is megoldott az okostelefonok, kütyük és applikációk segítségével.

Bármelyikről is legyen szó, a gyermek fejlődéséhez bizonyos mértékű önállóságra, térre és szabadságra van szükség, a túlzott mértékű kontroll egyértelműen káros.

 

A megoldás: a világítótorony szülőség

Pár éve, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia kiadásában jelent meg a Raising Kids to Thrive című könyv. A helikopter és a drón szülőkkel a szerző a „világítótoronyként” nevezett szülőket állítja szembe. A könyv arra a kérdésre keresi a választ, hogy miként tudjuk megvédeni a gyermekünket, biztonságban tudni, miközben hagyjuk, hogy az önállósága is kibontakozzon. A szerző szerint akkor tesszük jól, ha világítoronyként stabilan állunk a parton és szemmel tartjuk őket a távolból. Világítunk, hogy elkerüljék a sziklákat a vízben, de bízunk bennük, hogy képesek egyedül is navigálni a tengeren.

Forgalom és a többiek véleménye

A világ változott körülöttünk az elmúlt évtizedek alatt, sokkal több hír jut el hozzánk, több csatornán keresztül, ezzel egyenes arányban az aggódás is nő bennünk. Ennek egyik következményére világított rá az a 2013-as kutatás, amelyből megtudtuk, hogy négyből csupán egy általános iskolás gyermek megy haza egyedül, szemben az 1970-es évekkel, amikor még a gyermekek 86 százaléka közlekedett felnőtt kíséret nélkül. 1971-ben a 10 év alatti gyermekek 55%-a közlekedhetett egyedül járótávolságra lévő – egyéb, nem iskola – helyekre. 2010-re a 10 év alattiak körében ez a szám a nullához közelít. A drasztikus változások oka részben a szülők megnövekedett forgalomtól való félelme, de számít az is, hogy mit gondolnak mások: nem szeretnék, ha „nemtörődömnek” bélyegeznék őket, ha gyermeküket egyedül látják az utcán a szomszédok, ismerősök.

 

A túlzott féltés nem vezet jóra

A korlátozások, a túlzott védelem azonban nem tartja gyermekeinket biztonságban. Ha nem tanulják meg folyamatosan, az életkoruknak megfelelően a közlekedési szabályokat, akkor ha előbb nem is, akkor a középiskolába lépve biztosan hirtelen változásokkal találják szembe magukat. A gyakorlatlan, túlféltett kamaszok pedig még könnyebben kerülhetnek bajba.

Tanulás, gyakorlás és bizalom

A világítótorony nevelés épp ezt hivatott megelőzni. A szülőknek a gyermek életkora szerint meg kell tanítani a biztonságos közlekedéshez nélkülözhetetlen készségeket. Az úton áthaladás szabályaitól kezdve az idegenekkel való találkozásig és a segítség kérésig. Hasznos, ha gyakorlásképpen például az iskolába vezető utat több alkalommal végig járjuk a gyermekkel, mielőtt önállóan közlekedni kezd. Ilyenkor kísérjük csendben, figyeljük és csak akkor korrigáljunk, ha a veszély miatt szükséges. Az önálló közlekedés szabályait otthon is gyakorolhatjuk, már kisebbekkel is, játékosan. Az, hogy mi az ideális életkor az önálló közlekedéshez, nagy mértékben függ az út hosszától, a forgalomtól és attól is, hogy a gyermek egyedül vagy egy iskolatársával teszi-e meg az utat.

Az iskolán kívüli programokkal kapcsolatban a szakemberek a 12-13 éves kort javasolják, ám a legfontosabb, hogy figyelembe vegyük a gyermek személyiségét. Egy figyelmetlen, szétszórt vagy kapkodó kiskamasz esetében nem biztos, hogy már javasolható az önálló közlekedés, de baj esetén egy félénkebb gyermek kevésbé mer segítséget kérni, mint aki magabiztosabb. Ismerjük gyermekünket, készítsük fel a biztonságos közlekedésre gyakorlással, azzal, hogy beszélünk a problémákról, amik adódhatnak, gyakoroljunk rövidebb útvonalakon majd ha megértek rá, engedjük el a kezüket és bízzunk bennük, hogy képesek arra, amit megtanultak.