A webáruház használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
0

Szülőknek - Néhány gondolat apák napjára

Bevallom, amikor először hallottam az Apák Napjáról az első érzésem az volt, hogy már megint egy újabb mondva csinált ünnep….
Aztán elszégyelltem magam. Miért gondolom én azt, hogy gyermekeim elismerése (gyakran apa segítségével) csak nekem és a nagymamáknak jár? Tényleg úgy gondolom, hogy a páromnak nem okozhat ugyanakkora örömet egy ünnepi gondoskodás, esetleg ő nem érdemli ugyanúgy meg?.....
Mi édesanyák örömmel várjuk az Anyák Napját, titokzatoskodó gyermekeink készülődésén magunkban somolygunk, szép ruhába öltözve, párás szemmel fogadjuk a versikéket, ünnepi műsorukat, általuk készített, s eztán általunk féltve őrzött kincseiket féltőn rakosgatjuk.

Az Apák Napja lehetőséget ad az apukáknak, hogy érezhessék, megélhessék azt a csodát, amit mi Anyák Napján kapunk, hogy ők is részesei lehessenek annak a varázsnak, amit ez az ünnep valójában szolgál.
Az apa dolga nem könnyebb vagy nehezebb az anyáénál, egyszerűen más. Az apáktól tanulják meg gyermekeink a küzdeni akarást, a tettrekészséget, a határozottságot, a helyes önkontroll gyakorlását, a bátorságot és a kalandvágyat. Az apáktól tanulják meg a fiaink,hogy az eldurvult játékot nem szabad folytatni, hogy bánjanak a lányokkal, és a lányainknak egész életükre vonatkozóan meghatározó férfimintát adnak. Gyerkőceink az édesapjuk bátorító, óvó tekintetének tükrében próbálgatják önmagukat, apa kimondott és kimondatlan visszajelzései alapján alakítgatják önbizalmukat.
Egy felmérés szerint, mely az édesapák családban betöltött szerepét vizsgálta, ha egy gyermek apa nélkül nő fel – figyelem: előfordul olykor, hogy fizikailag közel van, de lelkileg távol, erre is értve – nagyobb valószínűséggel lesz erőszakos, rosszabb teljesítményt nyújthat az iskolában, nagyobb az esély rá, hogy kamaszkorba lépve tinédzserbandába fog sodródni. Azoknak a lányoknak, akiknél hiányzik az apai minta, jellemzően kisebb az önbizalmuk, jóval korábban kezdhetik a szexuális életet megfelelni vágyásukban, s valószínűleg szerencsétlenebb párkapcsolatba léphetnek. Természetesen ezek nem kőbe vésett szavak, vannak jócskán kivételek.
Az apa az életnek egy teljesen más területét tudja megmutatni gyermekünknek, mint, amit tőlünk megtanulhatnak. Mert az apa az APA, ő egész egyszerűen másképp csinálja. Félregombolja a kisinget, fordítva teszi fel a pelenkát, előfordul, hogy etetés közben kiborítja a spenótot , bohóckodva lopja be a kanalat a szájba, az oviban hagyja a cserenadrágot, (még jó, hogy nem a gyereket). Magasabbra tud dobni, erősebben tud tartani, jókat lehet birkózni vele, teljes odaadással játszik, nem figyel semmi másra, olyan feladatokat mer a lurkóra bízni, amiknél anya csak kiabálna: ne csináld, vigyázz, jaj!….Az apa az, aki megtanítja gyermekünket bízni, példát ad a bizalomra azzal, hogy féltett kincsét ránk, anyákra bízza.

Mezei András: Apja és fia
Ha apuval megszökünk,
délig haza sem jövünk.
A kezünket zsebre vágva
Kisétálunk a világba.

Még hogy ő nagy, én kicsi,
talán ez is valami?
Lábunk előtt fut a labda,
Hol én rúgom, hol meg apja.

Azután meg leülünk,
izzadt ingben leülünk,
ehetnénk is az ebédet,
kezet mosunk, bokát, térdet.

 

Néhány ötletet szeretnénk adni, amivel örömet szerezhettek Apák Napjára:

Örök emlék lehet, ha ujjfesték vagy tempera segítségével gyermeked kézlenyomatából képet készítetek apának.

 

 

Kívánságnotesz: Gondoljátok végig azokat a dolgokat, amelyekre szerintetek Apa vágyik. Ezeket rajzoljátok le lapokra és fűzzétek össze. Garantált a siker, ha Apa ezeket beválthatja.

 

 

 

például:

  • fél óra csend
  • kedvenc vacsorát a gyerekek anya segítségével készítik
  • meccsnézés gyerekveszekedés nélkül
  • a fűnyírást átvállaljátok
  • este sörözés a barátokkal.

 

Érdekesség:

Apák Napja története:

Az apák napját a 20. század elején kezdték megtartani. Világi ünnepnap, mely az USA-ban hivatalos ünnep, és csakúgy, mint Magyarországon, és sok más országban június harmadik vasárnapján ünneplik. Az apaságot, a szülői szerepet köszöntik e napon, de ünnepelt minden apa-figuraként tisztelt férfi, nagybácsi, nagyapa, mostohaapa, férfiismerős. Ezen a napon általában ajándékot adnak az apáknak, és a család együtt van.
Az ünnep az Egyesült Államokból ered. Megalapításának kezdeményezője egy kisvárosi hölgy, Mrs. John. B. Dodd volt. Édesanyja hatodik gyermekének világrahozatalok elhúnyt és édesapja, a polgárháborús veterán William Jackson Smart egyedül maradt az újszülöttel és öt testvérével. A falusi farmon az özvegy egyedül nevelte fel gyermekeit. Egyszer1909-ben, a már felcseperedett Mrs. Dodd éppen egy anyák napi szentmisén vett részt, amikor felöltött benne a gondolat, hogy az apákról is hasonló misén illene megemlékezni. Azzal a kéréssel fordult a spokanei paphoz, hogy adjon misét az édesapák tiszteletére június 5-én, saját édesapjának születésnapján. A pap azonban nem tudott előkészülni a misére ilyen rövid időn belül, így az eseményt eltolták június 19-re. Innentől kezdve Washington állam minden június harmadik vasárnapján az édesapákat ünnepelte. A gyerekek különleges desszerteket készítettek, és meglátogatták édesapjukat, ha azok nem velük laktak. A többi szövetségi állam és különböző szervezetek felkarolták a jeles napot és próbálták kiharcolni a kongresszusnál, hogy az ismerje el az apák napját hivatalosan is ünnepnapnak. 1916-ban Woodrow Wilson akkori elnök jóváhagyta az ötletet és meg is tartotta családjával, de 1924-ig mégsem vált közismertté az apák napja. Ez évben azonban Calvin Coolidge nemzeti szabadnappá nyílvánítatta azon célból, hogy „mélyüljön az apa és gyermeke közötti kapcsolat, és hogy elismerjék az apai feladat jelentőségét”. Azóta június harmadik vasárnapján az édesapákat megköszöntik az egész országban.

MailChimp hírlevél modul

Játékliget hírlevél

Különleges ajánlatok, hírek, érdekességek!
Most ajándékkal jutalmazzuk feliratkozásod!

Milyen korú gyermeked van?

Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod 
Adatvédelmi azonosítónk:
NAIH-94873/2016
bármikor leiratkozhatsz 

Szállítás & fizetés

Ekkorra érkezhet hozzád: Minden terméknél pontosan feltüntetve
általában 2 munkanap - Házhoz szállítva; GLSPontra,postán maradón; személyes átvétellel 

Fizetés történhet:
átutalással, utánvéttel, bankkártyás fizetéssel
Szállítási költségek:
890 Ft (+150 Ft utánvét esetén)
15.000 Ft felett INGYENES szállítás

(Kivétel: bútor, tornatermi berendezés, nagyméretű fejlesztő,játszótéri eszközök
Ezek esetében a várható költségről emailben, előre tájékoztatunk)
Részletek itt >>