Termék státusza
Ár
3 889 Ft - 29 921 Ft
Kategóriák*
Ajánlott korosztály*
Nem*
Téma szerint*
Hányan játszhatják?*
Fejlesztési terület*

Montessori játékok

"Az 1870-ben született Maria Montessori már a pályája elején több tekintetben is úttörőnek számított, például az első nő volt Olaszországban, aki orvosi diplomát szerzett. Fiatal orvosként gyermekosztályokon tevékenykedett, ahol felfigyelt arra, hogy az értelmileg sérült gyerekeket sokkal inkább lehet fejleszteni megfelelő pedagógiával, mintsem gyógyszerekkel. Tudományos megfigyeléseivel egy olyan pedagógiai rendszer alapjait rakta le, amely abban a korban minden nevelési felfogással szembement. Mi sem bizonyítja jobban Montessori zsenialitását, mint az, hogy módszerei korát jóval megelőzték, és pedagógiája ma óriási reneszánszát éli." (forrás: Szülő- és gyereknevelés › Montessori módszerek otthonra című honlap) A Montessori módszer alappillérei: a gyermek tisztelete, megismerése, megfigyelése és a gondosan előkészített környezet.

Görgess lejjebb további információkért! 

Tovább

Ma az a Montessori módszer és hogyan fejleszthetők a gyermekek Montessori játékokkal?

Montessori először saját kísérleti pszichológiájához használt eszközei által kezdte megfigyelni a gyermekek természetes reakcióit. Megfigyelte, hogy melyek azok az eszközök, amelyek lekötik a gyerekek figyelmét és mik azok, amik iránt egyáltalán nem érdeklődnek. Aztán ez alapján változtatta a környezetüket. Arra figyelt fel, hogy ettől megváltozott a gyerekek magatartása és egy leírhatatlan változáson mentek keresztül. Ezek a tapasztalatok és megfigyelések képezték az alapját a Montessori pedagógiai módszernek.

Montessori hitvallása, hogy minden eszközt, amit a gyerek kezébe adunk, be kell tudnia vonni a játékba és cselekvésre kell ösztönöznünk úgy, lehetőleg ne avatkozzunk bele a tevékenységbe. Hagyjuk őket hibákat elkövetni és azokat egyedül kijavítani. 

A Montessori játékok legfontosabb jellemzői: 

1. Természetes alapanyagokból készülnek

A természetközeli kapcsolat bevonása hangsúlyosabbá teszi ennek a módszernek a lényegét. Törekedjünk arra, hogy természetes és környezetbarát alapanyagokból készült játékokat adjuk gyermekeinknek. A Montessori játékok legfőbb alapanyaga a natúr fa, az ütésálló kemény kartonpapír vagy esetlegesen a bambusz. A játékok rendkívül strapabíróak, ezért intézményi, óvodai, iskolai használatra is javasoljuk őket.

2. A valóságra törekednek

A módszer szerint olyan játékot kell adnunk a kicsiknek, amik valós következményeket mutatnak be, hogy biztonságos és stabil kapcsolatot alakíthasson ki a valósággal tapasztalati úton. 

3. Egyszerűek

Szervezett információ átadásra törekednek, amitől a kicsik hamar megtanulják  a formák közötti kapcsolatot, miközben azon gondolkodnak, hogyan is lehet őket összeilleszteni. 

4. Célzott játék

A játékok fő célja, hogy ne csak szórakoztassanak, hanem olyan aktivitásra ösztönözzék a gyermeket, ami beindítja a fantáziáját. 

5. Korlátozott mennyiséget kínál

Az elv szerint, ha túl nagy a választék, a választás nehézsége miatt csökken a hasznos játékra fordított idő. Ha túl nagy a választék, akkor ahelyett, hogy a játékra koncentrálnának, elvesznek a bőség zavarában.

A Montessori játékok nagyszerűsége az egyszerűség

A gyermekek tapasztalatokból tanulnak. Minden, amivel kontaktusba kerülnek, tanít számukra valamit és fontos képességeket fejleszt. A Montessori játékokkal irányítás helyett asszisztálhatjuk a fejlődésüket.

Már 1 éves kortól felkelthetjük a pici figyelmét a gyönyörűen kidolgozott formákkal. Az újra és újra összerakással fejlődik a szem-, kézkoordináció és a logika, miközben megismerkednek a különböző formák illeszkedéseivel. Fejleszti a finommotorikát, a forma-, szín-, és minta felismerését az 1-3 éves korosztály számára. 

A 3-4 éves ovisok és az 5-7 évesek kreatív gondolkodását, térbeni tájékozódását, irányészlelését, logikus gondolkodását, vagy adott esetben matematikai készségét finomíthatjuk, fejleszthetjük ezekkel a csodásan megalkotott játékokkal. Mozgásfejlesztő, egyensúlyozó billenő hintája kiváló fejlesztő hatással bír megkésett mozgásfejlődésű vagy mozgáskoordinációs problémákkal küzdő gyermekek számára.

A Montessori játékokról bővebben IDE kattintva olvashatsz!

Játékliget játék webáruházunk játékkategóriái között számtalan fejlesztő játékot kínál minden korosztály számára. Főoldalunk bal felső sarkában nem, korosztály és kategória szerint is keresgélhetsz.

A Montessori játékok gyártói közül legismerettebbek a Label-Label, a Child Frends és a Miniland

Merülj el minőségi kínálatunkban és találd meg a számotokra legérdekesebb játékokat!

 

Karácsonyi ajándékötletek

Évről-évre visszatérő kérdés, hogy mi az, amit karácsonyra ajándékozzunk a különböző korú gyerekeknek; mi is az, ami koruknak megfelelő karácsonyi ajándék, aminek örülnének, és amivel sokáig is játszanának. Játék webshopunk ebben többféle válogatás segítségével szeretne tippeket, ötleteket adni:

Tovább