Termék státusza
Ár
1 200 Ft - 64 800 Ft
Kategóriák
Ajánlott korosztály
Nem
Téma szerint
Hányan játszhatják?
Fejlesztési terület

Diszkalkulia

Diszkalulia (számolási zavar) esetén nem csak a tényleges matematikai műveletvégzést kell erősítenünk a gyermekekben. E tantárgy elsajátításához elengedhetetlen a téri-, síkbeli, időbeli tájékozódás, a mennyiségi viszonyok felismerése, a számfogalom kialakulása. Az eszközökkel való szemléltetés, folyamatos manipuláció segíti az alapkészségek fejlődését. E kategóriába a fent említett szempontoknak megfelelő játékokat válogattunk be. 

Tekintsd meg kínálatunkat!

Tovább

Diszkalkulia esetén a matematika- specifikus készségek és képességek az összhangtól eltérően működnek, nem tudják egymást támogatni, vagyis diszharmónia lép fel. E kategóriában található eszközök, fejlesztőjátékok nagy sikerrel használhatóak a számolási zavar megelőzésében és terápiájában. A diszkalkulia olyan részképesség zavar, amely a különböző számtani műveletek, matematikai jelek, kifejezések, szabályok megértésének, a számjegy, számkép felismerésének, egyeztetésének, a számok sorrendiségének nehézsége. A számolás zavara sok esetben nem érinti a logikai képességet, azaz, lehet, hogy a gyereknek nagy nehézség összeadni két számot, viszont a komoly matematikai fejtörők megoldása pillanatok alatt megy neki. A diszkalkulia másik fajtája, amikor maga a mechanikus számolással nincs hiba, megy a gyereknek, viszont az összefüggéseket nem látja át és nem tudja a matematikai feladatokhoz kiválasztani a megfelelő módszereket és eszközöket. Ezeknek a gyerekeknek általában a helyesírása és az időérzékelése is gyenge. 

Az iskolai kudarcok megjelenésében a nyelvi nehézségek mellett ( diszlexia, diszgráfia ) egyre inkább a diszkalkulia, azaz a matematikai teljesítmény gyengesége, a számolás zavara játszik szerepet. 

A diszkalulia tünetei óvodáskorban:

Jelzésértékű, ha a kisgyermek a kézzel is megfogható, szemmel jól érzékelhető tárgyakról nem tudja megállapítani, hogy mennyit lát. Nehezen tanulja meg az idő fogalmát. Nem rendelkezik általános képességekkel mint például, térbeli orientáció, szortírozás, elrendezés, osztályozás, a tömeg és szám fogalmának megértése és ezek szóbeli kifejezése.

A diszkalkulia tünetei iskoláskorban: 

Gondot jelent a számolás, az összeadás, kivonás, osztás, szorzás, az idő leolvasása mutatós óráról. Összetéveszti a műveleti jeleket , többjegyű számok esetén felcseréli a számjegyeket. Nem képes összehasonlítani a számokat. Nagyon hosszú ideig megmarad nála az ujjakon való számolás. Nehezére esik megállapítani, hogy két szám közül melyik a nagyobb. Nehezen érti és jegyzi meg a matematikai szabályokat, képleteket, sorozatokat. 

Ha nem ismerik fel, és nem kezelik a diszkalkuliát, a gyerek önértékelése nagy károkat szenved. Szorongóvá, agresszívvá is válhat emiatt, sőt esetleg pszichoszomatikus tünetek (pl. rendszeres fejfájás, hasfájás) is kialakulhatnak. Mivel a térbeli tájékozódás az egyik legfontosabb részképesség, amely alkalmassá tesz egy gyereket a matematikai készségek elsajátítására, így erre külön nagy figyelmet kell fordítani a fejlesztés és kezelés során. 

Idejében elkezdett fejlesztéssel védhetjük a gyermek önbecsülését. Gyöngyökkel, összeilleszthető játék kockákkal, golyókkal fejleszthetjük otthon játékosan, melyekhez számolási feladatokat találunk ki. A játékosság segít legyőzni a matekamitával szembeni kudarc élményét. 

További részleteket olvashatsz erről a témáról "Diszkalkulia: tények és tévhitek a számolászavarról" című bejegyzésünkben, melylet IDE kattintva tudsz megnyitni.

Fedezd fel Játékliget játék webshopunk játékkategóriáinak széleskörű választékát!  Büszkék vagyunk arra, hogy játék webáruházunkat már több mint 100 iskola, óvoda és bölcsőde választotta. 

Karácsonyi ajándékötletek


Évről-évre visszatérő kérdés, hogy mi az, amit karácsonyra ajándékozzunk a különböző korú gyerekeknek; mi is az, ami koruknak megfelelő karácsonyi ajándék, aminek örülnének, és amivel sokáig is játszanának. Játék webshopunk ebben többféle válogatás segítségével szeretne tippeket, ötleteket adni:    • Az alábbi népszerű játékok karácsonyi ajándékba játékkategóriák segítségével webáruházunk legkedveltebb, legtöbb vásárlónk által választott TOP játékait, ajándékait, legnépszerűbb játékait válogattuk össze, korcsoportok szerint válogatva.Tovább