A webáruház használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Karácsonyi ajándékok óvodásoknak és kisiskolásoknak

Karácsonyi ajándékok óvodásoknak és kisiskolásoknak A csecsemők és a totyogó korosztály után most az óvodások és a kisiskolások kedvelt játékait vesszük sorra. Az életkori sajátosságok mellett konkrét játéktippeket is kaphatsz, ha velünk tartasz.

Óvodások – a nagy utánzók


A szerepjátékok mesterei az óvodás korosztály tagjai. Gyakorlatilag bármiből lehet fegyver, konyhai eszköz vagy apa munkahelye. A fantáziájuk szárnyal ebben az időszakban, ezt két módon tudjuk támogatni: megfelelő játékokkal és mesével.

A másodikhoz mesekönyvekre van szükségünk és persze kellünk hozzá mi magunk is, a mesélők. A gyerekek fantáziavilágát ugyanis leginkább a szülők, majd később a saját maguk által olvasott mese fejleszti.

A mesékből hallott cselekmények és szereplők gazdagítják a képzeletvilágát, fejlesztik a kreativitását.

A szerepjátékok klasszikus elemei a barkácsolós, vagy játékkonyha kiegészítők, de a babázáshoz, bábozáshoz, autópályák építéséhez és az állatok gondozásához kapcsolódó játékoknak is nagy valószínűséggel örülnek a gyerekek.
Ezek a kiegészítők általában sokoldalúan felhasználhatók, hiszen a játékkonyha zöldségeit a játékboltban meg is vásárolhatjuk, és a barkácsműhelyben a játékautókat megjavíthatjuk.

A többit nyugodtan bízzuk a gyerekek fantáziájára. 

Az alkotás, a kézműves foglalkozások is rendszerint hosszú időre lekötik az óvodás korosztály tagjait. Plusz, remek edzést jelentenek az apró ujjacskák számára, a finommotorikus képességek fejlesztésére nagy szükség is van ebben az életkorban, hiszen ez biztosítja majd az írás tanulásához a jó ceruzafogást az iskolában.
Gyurmázás, fűzős, csipeszes és építőjátékok segítségével ez a képesség remek fejleszthető.

 Kisiskolások – szabályok és robotok

Az óvoda és az iskola között lényeges különbség a kötött napirend, a 45 perces órák ütemezése és a feladatok végrehajtása, vagyis a szabályok követése. Ezt a képességet gyakorolhatjuk a társasjátékokkal.
Kisiskolásoknál már az összetettebb kártya- és társasjátékok is népszerűek.

A memóriajátékok kedvelői számára az Elvarázsolt labirintus nem fog csalódást okozni, ha pedig a gyorsaság számít, válasszuk a Dobble kártyajátékot.

A betűkkel ismerkedő gyerekek élvezik a szóalkotást a Scrabble játékkal, a számok világát pedig a BrainBox matematikai játékával gyakorolhatjuk játékosan. Ha túl erős a versenyszellem, és a társasjátékozások rendre feszült hangulatban végződnek, válasszunk kooperációs társasjátékot, ahol az egész család egy célért, közösen versenyez a játék ellen. 

A szabályok gyakorlása és követése mellett persze az is fontos, hogy mozogjanak, levezessék a feszültséget, játsszanak és nevessenek mozgás közben. Lehet labda, mászás vagy ugrálás, amire a lakásban vagy a kertben van lehetőség, de érdemes mozgásfejlesztő játékokra is gondolni a karácsonyi ajándékozás során.
A kisiskolás korral a kütyük is megékeznek az életünkbe. 

Az alsósok már akár saját telefonnal is rendelkeznek, ezeken játszanak, de a videojátékokkal is sokan töltik a szabadidejük egy részét ebben az életkorban.

Az interaktív robotjátékok erre az érdeklődésre építenek.
Segítségükkel a programozás alapjait lehet játékos formában elsajátítani, úgy, hogy közben a gyermeknek nem kell a gép előtt ülnie.

Programozható autó, kutya vagy robot – nemcsak jó móka, de a türelmet, kitartást és problémamegoldást is fejleszti játékos formában.


Képek forrása:
1. Kid photo created by freepik - www.freepik.com
2. People photo created by Racool_studio - www.freepik.com
3. – 4. Love photo created by freepik - www.freepik.com
5. Kids photo created by freepik - www.freepik.com
6. Abstract photo created by freepik - www.freepik.com