A webáruház használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Játékot a nagyszülőknek is! Most különösen hasznos ajándékötletek

Játékot a nagyszülőknek is! Most különösen hasznos ajándékötletek


A koronavírus-járvány miatti bezártságban töltött hetek, hónapok alatt az unalom egyre inkább elhatalmasodhat az idősebb családtagok életében. 
Ez ellen adunk most olyan játékötleteket, ami segíti a szellemi frissesség megőrzését, kikapcsol és remek időtöltés lehet, amíg ismét az unokáktól lesz hangos a ház.

Magány és unalom ellen 

A koronavírus-járvány miatt fokozottan vigyázunk az idősebb családtagokra.
Gyakrabban telefonálunk, elintézzük a bevásárlást, kiváltjuk a gyógyszereket, de a személyes jelenlétet, a közös programokat, a korábban megszokott formában most inkább mellőzzük.
Emiatt sokan nagyon nehezen élik meg a mindennapokat, az aggódás mellett, a társas kapcsolatok hiánya miatt, a magány és az unalom érzésével is meg kell birkózniuk.
Sajnos senki nem tudja még, mikor ér véget a jelenlegi helyzet, mikor jöhet újra össze a család.


Játékok korhatár nélkül


Tavasz óta már nagyon sok nyugdíjas nagyszülő megtanulta az online kapcsolattartás fortélyait, még ha korábban idegenkedett is a különböző kütyük használatától.
Sőt, sokan az online játszható játékokkal is megismerkedtek. Szórakoztató időtöltés gyanánt újabb hobbikat kerestek, vagy felfrissítették a régieket.

A következőkben olyan egyedül, vagy párban játszható játékokat mutatunk, ami jó időtöltés, és az idősebb generáció számára is élvezetes lehet.


Táblás játékok 

Nagy sakk rajongó a Nagypapa? Ha már rég nem láttuk játszani, érdemes meglepni ezzel a fából készült sakk készlettel.
A sakk egyedül is játszható, de vigyázzunk, a sok gyakorlás után nehezen legyőzhető ellenfelet kapunk majd a közös játékban!
A Nagyi kedvence a dáma, a domino vagy a passziánsz? Akkor inkább ezt a hatalmas játékkészletet ajánljuk, ebben akad mindkettőjük számára bőven választási lehetőség.

Kirakós játékok

Az elmét és az ujjakat is megtornáztatja a kirakós játék. Kezdőknek érdemes kisebb, kevesebb darabból álló készletet beszerezni, gyakorlottabbak kezdhetik már a nagyobb, például 500, vagy 1000 darabból álló kirakóval is. Ha az elkészült alkotásokat ragasztóval fixáljuk, a lakás díszei is lehetnek.
A puzzle kedvelőknek érdekes újdonság lehet a 3D kirakó, például Eiffel-tornyot, vagy Big Bent formázó mintákkal.

 Logikai feladványok

A logikai játékok között különösen kedvelt, számos díj nyertese ez az amőba jellegű játék, igaz, ez kettesben élvezhető. Az egyedül is játszható kategóriában sokak által kedvelt ez a tetriszhez hasonló logikai játék, igazi klasszikus a Rubik kocka, édesszájúak számára pedig ez a sudoku jellegű játék lehet jó szórakozás.
A Logic Cards is egyszemélyes játék előnye, hogy ha elakadunk játék közben, okostelefonra ingyenesen letölthető alkalmazás segíti a megoldást.


Memória- és kártyajátékok


A műemlékeket, házi kedvenceket vagy egészséges élelmiszereket ábrázoló memóriajáték valószínűleg az idősebb generáció tagjainak tetszését is elnyeri.
A koncentrációt és memóriát fejlesztő játékok közül kedveltek még a keresztrejtvények is, de jó időtöltés lehet a kártyajáték is.
A francia mellett a hagyományos magyar kártyával is ismerünk egyedül játszható játékokat.

Kézművesség

A kreatív foglalkozásokat kedvelők számára nyújt remek időtöltést - akár 4-5 órás elfoglaltságot is jelenthet - ennek a fa lemezekből álló kincsesládának a megépítése. A modell rajongók számára pedig a Cabrionak a megépítése okozhat örömet.
A technika iránt érdeklődők ennek az időzítő órának a megépítésével is szívesen bíbelődnek majd. Persze nem kell ennyire bonyolult darabokkal kezdeni a kézműveskedést. Kezdetnek egy ecsetkészlet és tempera, vagy olajfesték készlet is elegendő lehet. Érdemes több féle kreatív foglalkozást – például hímzés, mozaik képkirakó, írisz papírtechnika - kipróbálni, így jó eséllyel minden nagyszülő megtalálja majd a kedvére valót.