Bábozás, bábjáték kellékei

A bábozás, a bábjáték kellékei egy olyan varázslatos világot teremtenek, ahol bármi megtörténhet. A gyerekek együtt kiabálnak a nyuszikának, ha a háta mögött settenkedik a róka és tapsolnak, ha a jó tündér győz a gonosz boszorka ármánykodásai felett.

A bábozás és a bábjáték erősíti a gyermek képzeletét, fejleszti érzelmi világát és beszédkészségét. Örömteli, harmonikus pillanatok megéléséhez ajánljuk minden szülő és bölcsődei vagy óvodapedagógus számára.

Böngéssz kedvedre hatalmas választékunkban a bábkellékek, kesztyűbábok és ujjbábok között!

Tovább

Játsszunk bábszínházat!

A bábelőadás során a gyerekeket ámulattal tölti el, ahogyan az élettelen bábuk megelevenednek. A bábjátékot már a bölcsődés korúak is szívesen követik, nekik ujjbábokkal tudunk érdekes, vicces történeteket mesélni vagy mondókákat, énekeket eljátszani, kísérni. Két éves kor alatt még érdemes rövidebb, 4-5 perces meséket választani, mert a kicsik figyelmét ennél tovább nem tudjuk lekötni.

Az óvodában már kesztyűbábokkal változatos és hosszabb, bonyolultabb cselekményű meséket adhatunk elő, melyben a gyerekek már nemcsak nézők, hanem aktív résztvevők is lehetnek.

A bábozás pozitív hatásai

Fejleszti a beszédet

Bábozás során mi felnőttek tisztán artikulálva jól beszéljünk, hiszen a gyerekek számára itt is mi leszünk a minta. Beszédtempónk, hangszínűnk legyen természetes, és persze élethű – az adott bábhoz igazodó, a macit brummogva, a cicát nyávogva adjuk elő. Ezt követve a gyerekek beszéde is rengeteget fejlődhet, egy-egy mese által is sok új szóval gazdagodhat a szókincsük. A bábozás rendszerint elősegíti a gyerekek beszédkedvét, sokan szívesebben megnyílnak, ha a báb bőrébe bújva kell megszólalniuk.

Fejleszti az érzelmi intelligenciát

A történetek eljátszása lehetőséget ad a gyermeknek arra, hogy könnyebben kinyilvánítsa érzéseit, gondolatait. Amit esetleg közvetlenül nekünk nem mondana el, azt eljátssza a bábokkal, így a környezete tudtára adhatja a félelmeit, gondolatait. Az érzelmek beazonosítása az érzelmi intelligencia fejlesztésének első lépése. Ha el tudja mondani, hogy miért boldog, szomorú, vagy haragos a maci, miért vesztek össze a rókával stb. akkor már egy jó alapunk van arra, hogy megértse a mások és saját érzelmeit. Ehhez a területhez ajánljuk az érzelmek báb készletet!

Fejleszti a ritmusérzéket

A bábbal a kezén mondókázva, énekelve nemcsak a báb mozog ütemesen, hanem a gyerekek is ringatózni, tapsolni kezdenek a ritmus hatására. A gyerekhangszerek mellett tehát a báb is remekül fejleszti a ritmusérzéket.

Fejleszti a kreativitást

Amellett, hogy a bábjáték során alapvető viselkedési mintákat és emberi tulajdonságokat adhatunk át, ismertethetünk meg a gyerekekkel, a nevelő hatás mellett a bábozás remek lehetőséget biztosít a kreativitás fejlesztésére is. A történetek, mondandók, a szereplők cselekedetei tetszés szerint alakíthatók, így a gyermek fantázia elevenedik meg a bábjátékban, akár egy már ismert mesét játszik el, akár ő talál ki valamilyen történetet a bábokkal.

Bábjáték kellékei

Rendezhettek igazi bábelőadásokat is a család apraja-nagyja előtt, paraván mögött, vagy készíthettek saját bábokat, de ebben a kategóriában a bábok tárolásához is találhatsz kiegészítőket!Karácsonyi ajándékötletek

Évről-évre visszatérő kérdés, hogy mi az, amit karácsonyra ajándékozzunk a különböző korú gyerekeknek; mi is az, ami koruknak megfelelő karácsonyi ajándék, aminek örülnének, és amivel sokáig is játszanának. Játék webshopunk ebben többféle válogatás segítségével szeretne tippeket, ötleteket adni:

Tovább