A webáruház használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Játék a szabadban – tavaszváró ötletek

Játék a szabadban – tavaszváró ötletek

 

A benti játékokkal már sokszor játszottunk, a kedvenc mesekönyveket kiolvastuk, a mesefilmek dallamát fejből tudjuk, de a hó mégsem esik, hogy végre szánkózzunk, hógolyózzunk? Ahogy a tél végéhez közeledünk, a gyerekeket egyre nehezebb a lakásban tartani.

Ahhoz ugyan még hűvös az idő, hogy a homokozóban hosszan építkezzen, de néhány szabadtéri újdonság segíthet kizökkenni a szürke hétköznapokból.

Elő a kismotorokkal! 

Ha nincs hó vagy sár, akkor remek programnak ígérkezik a motorozás, futóbicikli vagy a roller. Ha a gyerkőc a sebesség megszállottja, akkor érdemes a réteges öltözködésre is gondolni, és persze egy strapabíró gyerekcipőre is szükségünk lesz. A járgányokkal még csak ismerkedő kisebbeknek rövidebb utakat szervezzünk az udvaron, vagy a közeli utcákban, de a gyakorlottabbakkal akár hosszabb kirándulásokra is érdemes magunkkal vinni a két, vagy háromkerekűeket.

Tipp: Már 1,5 éves kortól is használható futóbicikli, vagy roller is.
Fontos, hogy mindig a gyermek életkorának és magasságának megfelelőt válasszuk, így lesz biztonságos a közlekedés.

Variációk hintára

A hintázás során sem akadályoz a vastagabb öltözet, sőt itt célszerű is gondolni erre, mert a gyerekek többsége rendszerint hosszabb időt is tölt a hintában. Különösen akkor, ha bennünket is bevehetnek a játékba, akár mi mozgatjuk, akár velük együtt hintázunk.

Remek alkalom mondókázásra, de a hintázás sok egyéb területet, például az egyensúlyt is fejlesztő eszköz egyben.

Nem elhanyagolható pozitívum a lelki hatás sem, a ringatás megnyugtatja a gyerekeket.
Tipp
: Érdemes több típusú hintát is kipróbálni, mert gyerekenként változó, hogy ki, melyiket szereti inkább. Laphinta, körlaphinta, gumiabroncs vagy fészekhinta lesz az igazi?

Labdázzunk! 

A lakásban erre sem igazán van mód, de a labdázásnak hűvösebb időben sincs akadálya, ezért hacsak nincs nagy latyak odakint, tereljük az apróságokat inkább a kertbe. Csak egy kényelmes gyerekcipőre van szükség és kezdődhet a foci, vagy gyakorolhatjuk a kapura rúgást.
Aki nem szeret focizni, kipróbálhatja a tollaslabdát, a Crazy Ball elfogásával ügyeskedhet, de rendezhetünk akár célba dobó, vagy kosárlabda versenyt is.


Tipp: A célba dobást kezdhetjük babzsákkal. Mivel ez nem pattog, könnyebben boldogulnak vele a gyerekek. A közös labdázáshoz pedig használhatunk először lufit is. Nagyobb sikerélményre számíthatunk, mert a lassabb mozgású, nagyobb, könnyebben követhető lufit egyszerűbb a gyerekeknek elkapni.

Téli madárles

Habár a kerti munkák többsége még várat magára, amíg az időjárás nem fordul melegebbre, addig is akad némi tennivaló.
A gyerekek az őszről esetleg megmaradt lehullott leveleket lombseprűvel vagy gyerek seprűvel segíthetnek összeszedni.
Ne feledkezzünk meg a madarakról sem! Készítsünk madáretetőt és rendszeresen töltsük fel eleséggel.
A csemegéző madarakat pedig akár a távolból, már a jó meleg lakásból is megfigyelhetjük távcső segítségével.

Tipp: Ha épp nincs mozgás a madáretető körül, addig a madarak megfigyeléséhez kapcsolódó játékokat is játszhatunk, ovisoknak a Színes madarakat, kisiskolásoknak a Kockanári pörgős társast ajánljuk.