Barátkozás a törtekkel

A matematikánál elengedhetetlen a saját tapasztalatok szerzése, a tudás elmélyüléséhez bizony tudjuk, hogy kevés önmagában a szemléltetés.  A törtek egy különösen nehezen (ha nem a legnehezebben) feldolgozható matematikai téma, ezt támogatja, ha élénk színvilágú a használt fejlesztőeszköz. Ezeknek a segítségével szemléltetni tudjuk gyermekünk számára a törtek fogalmát és az egész felbontását, a tanulók láthatják a relációkat a törtrész darabok sorba rendezésével.

Összegyűjtöttünk néhány játékötletet:

Ehhez kapcsolódóan játszhatunk olyan játékot, hogy a darabkákat letakarjuk egy kendővel, vagy betesszük egy zsákba. Minden játékos húz egy lapkát, majd összehasonlítjuk, hogy kié nagyobb. Az viszi a lapokat, aki a legnagyobb lapocskát húzta. Először mondhatjuk csak az értéket, majd ellenőrizzük, hogy valóban jól gondolkoztak-e a gyerekek.

 

 

Játszhatunk úgy is, hogy versenyzünk az idővel. A kisgyereknek adunk egy törtrészt és az a feladata, hogy egy perc alatt hány kisebb egységre tudja bontani, leírva a műveletet is. Néhány alkalom kell csak a gyakorlásra, és verhetetlen lesz!

 

 

 

 

 

Törtszámok összehasonlítására is ragyogóan használható a játék. Kiteszünk különböző mennyiségeket a gyermek elé és az ő feladata kirakni a relációs jelet közéjük.

 

 

 

 

 

 

A törtek egyszerűsítését vagy bővítését is jól szemléltethetjük ezzel az eszközzel. Ez megalapozhatja a közös nevezőre hozást, amely a bonyolultabb műveleteknél lesz fontos.

 

 

 

Szükségünk lesz két dobókockára. Ahány játékos játszik, annyi lapra rajzoljuk körbe az egy egész lapkát! Dobjunk a kockákkal, majd adjuk össze a két számot. Vegyük el az összeghez tartozó tört darabkát és tegyük az "egész lapunkra". 7-es és 9-es összeg esetén egy tetszőleges darabkát vehetünk el a lapok közül. 11-es összeg esetén egy - már meglévő- lapunkat tehetjük vissza a közösbe. A játékot az nyeri, akinek először lesz meg a darabkáiból az egy egész.

 

 

 

 

Az ötletekhez az alábbi játékokat használtuk:

Színes törtek gyakorlása játékosan

További törtekkel foglalkozó játékokat itt találtok.

Összeállítottunk 3 letölthető törtes feladatlapot, melyeket innen tudsz letölteni:

Törtes színező
Párosító játék
Törtek ábrázolása