A webáruház használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Baba játékok – biztonságos szórakozás

Baba játékok – biztonságos szórakozás

A jól megválasztott, minőségi játékokkal hozzájárulhatunk gyermekünk fejlődéséhez. Fontos, hogy a látás, tapintás és „kóstolás” útján ismerkedő csecsemők és totyogók biztonságban fedezhessék fel a környezetüket. A következőkben ehhez adunk tanácsokat, összegyűjtöttük, hogy mire figyeljetek.

 

Ezért fontos az életkor szerinti ajánlás

A játékok csomagolásán a gyártó mindig feltünteti az ajánlott életkort. Apró darabokból álló, vagy könnyen szétszedhető elemeket tartalmazó játékot biztosan nem ajánlanak a legkisebbeknek, ezért ezt az ajánlást mindig tartsuk szem előtt a választás során. A plüssállatok választásánál is mindig ellenőrizzük, hogy nincsenek-e gombok, apróbb díszek, amik játék közben könnyen leszakadhatnak és a kicsi lenyelheti őket. A különböző automatákban pénzérmékkel vásárolható játékokat se adjuk kisgyermekek kezébe, mert ezek apró részeket tartalmaznak.

 

Kisebbeknek nagyobb játék

A lenyelés veszélyén túl a totyogók hajlamosak az apróbb játékelemeket az orrukba vagy a fülükbe dugni, ami sok kellemetlenséget okozhat. Nem is mindig sikerül azonnal felfedezni, sok esetben csak a tünetekre figyelünk fel – például féloldali orrfolyás, fülfájás – az eltávolításukhoz pedig orvosi segítségre lehet szükség. Ezt megelőzendő, a legkisebbeknek készült egyes játékelemek mindig nagyobbak, mint az idősebb gyerekeknek készült játékok. Gondoljunk csak például a Lego Duplo és a Lego Classic elemek közti méretkülönbségre.

 

Ügyeljünk a nagytesó játékaira is

Többgyermekes családokban igazi kihívás a különböző életkorú gyerekek játékait elszeparálni. Fontos, hogy elmagyarázzuk a nagyobb testvérnek, hogy miért fontos, hogy az ő játékai ne legyenek elől, amikor a kisebb már kúszik-mászik a lakásban. Készíthetünk a nappaliban egy közös játszósarkot olyan játékokkal, ami mindket tőjük számára biztonságos, és a gyerekszobában egy szeparált helyet, ahol az apróbb játékokkal – például üveggolyókkal, pénzérmékkel, kisebb darabból álló építőelemekkel – játszhat. Itt viszont mindig el kell pakolni játék után.

 

Távirányítós, elemes játékok

Az elemek lenyelése nagyon veszélyes, fulladást, a szervezetbe jutva komoly tüneteket okozhat. A pótelemeket tartsuk mindig olyan helyen, ahol a gyerekek nem férhetnek hozzá. A játékoknál pedig ellenőrizzük, hogy jól záródó, csavarral ellátott – és csak csavarhúzóval nyitható - elemfedéllel rendelkezzenek.

 

A forma és a strapabírás

A jó minőségű, legkisebbeknek készült játékokat a gyártók a biztonság érdekében lekerekített formájúra készítik, a hegyes sarkok könnyen sérüléshez vezethetnek. A játékoknak bírni kell a strapát, törésállónak és rágásállónak is kell lenni. Emellett az is fontos, hogy játék közben a gyerekek ne tudják becsípni az ujjukat a játékelemek közé.

 

Biztonságban kirándulás közben is

A kismotorok, rollerek, háromkerekű járgányok kiválasztásánál is nagyon fontos figyelni az életkori ajánlásokra. A legkisebbeknek készült járművek kialakításánál ügyelnek arra, hogy a gyermek hátát megtámassza és hevederrel is be tudjuk kötni útközben, épp úgy, ahogyan a 10 hónapos kortól használható kék tricikli esetében, amit napfénytetővel is elláttak a még nagyobb biztonság érdekében.

 

Ezért fontos, hogy miből készül

Ügyeljünk rá, hogy a játékok ne tartalmazzanak egészségre káros anyagot. Sok olyan játék is kapható, amelyeket tilos lenne megvennünk: mérgező festékkel kezelt és rossz szigetelésű, áramütés-veszélyes játékok. Ezért fontos, hogy csak megbízható helyről, ismert gyártó által forgalmazott terméket vásároljunk.

 

 

 

Játékainkat életkor szerinti csoportosításban ide kattintva találjátok.

 

Képek forrása:

1.    People photo created by master1305 - www.freepik.com

2.    People photo created by prostooleh - www.freepik.com

3.    Background photo created by v.ivash - www.freepik.com

4.    Baby photo created by azerbaijan_stockers - www.freepik.com

5.    Baby photo created by freepik - www.freepik.com

6.    Baby photo created by master1305 - www.freepik.com