Mértékegységek játékosan - Letölthető színezők!

Ez a hét a matematika jegyében zajlik a Játékliget Játékterében. Kövess minket minden nap, mert hétfőtől - péntekig készültünk neked minden napra feladatokkal. Remélem találsz kedvedre valót! Matekra fel! Ma a mértékegységekkel fogunk foglalkozni, az igazi mumussal azt gondolom.

 

Ha valami, akkor a mértékegység az, ami egy igazán elvont fogalom gyermekeink számára. Valljuk meg, néha még mi felnőttek is meg - megakadunk egy rég nem használt mértékegység váltásánál. Az iskolában becsülnek, tetszőleges méréssel megállapítanak hosszúságot, tömeget, űrtartalmat és időt. Mértek hosszúságot, szélességet, magasságot: papírcsíkkal, különböző egységekkel, szakaszokkal, ujjal, kitárt karokkal. Becsültek, mértetek tömegméréssel is: tolltartót, zsebkendőt. Figyelmesen tanulmányozták a különböző edények űrtartalmát: ivópohár, ecsettálka. Megsaccolták az időegységeket: egy tanóra, egy lépésre. Mikor ezek megvannak jönnek a pontos mérések a MÉRTÉKEGYSÉGEKKEL!

 

Sokan sokféleképpen próbálták meg minél egyszerűbben elmagyarázni a gyerekek számára. Nekünk, ami bevált Tolnai Gyuláné módszere a kézszorobán.

Egyszerűsége a nagyszerűségében rejlik!

 

A lenti képeken is jól látszik, hogy minden ujjnak meg van a maga mértékegysége és a két ujj közötti váltót a nullák jelölik, ennek a logikáját kell jól megértetünk átláttatnunk gyermekünkkel és akkor, ha megtanulja, többet nem lesz gondja a mértékváltással, hiszen a kezünk mindig kéznél van, hogy egy kicsit segítsen!

 

A legkisebb ujjunk a mm, hogy innét át tudjunk lépni a következő ujjunkra 10 szeres szorzóval kell számolnunk, és már meg is érkeztünk a cm-re. Az ábrán a 0 száma jelzi, hogy mekkorát ugrunk, így jól látja a gyerek is, hogy 10szeres a váltó a cm és a dm között, majd a dm és m között is, közben egyik ujjunk jön a másik után. A mm-től míg elérünk a mutatóujjig, addig a mm-től érünk el a m-ig, 3 ugrunk tehát 3-szor 10 lépünk, azaz 1000-et. Itt egy nagyobb távolság következik, hiszen a m és km között nem 10 a váltó, hanem háromszor 10 az az 1000.

 

Hasonló a logikája a tömeg mértékegységeinek is. A kisujjunk g onnét egy nullával, 10 szorzóval jutunk át a következő ujjunkhoz a dkg-hoz. A dkg-tól 100 (az az két nulla) lépünk át a kg-hoz. Majd újabb 100 ugrás a mázsára és onnét már csak egy 10 ugrás a tonna.

 

Az idő mérésénél sincs ez másképpen. A legkisebb ujjunk a másodperc 60-as "lépéssel" megyünk át a percre, újabb 60-as lépéssel már az óránál is vagyunk. Nagy levegő onnét 20 órával átlépünk a napra majd 7nappal megérkezünk a hüvelykujjra a hétre.

 

Az űrtartalmat is a távolságméréshez hasonlóan le tudod követni az ujjaidon. A legkisebb ujjunk a ml, majd 10 ugrással vagyis szorzással elérünk a cl-hez, majd X10 újra és ott vagyunk a dl-nél ... és 10 -vel ugrálva (X10) a mutatóujjunkig eljutunk a l-hez. Onnét egy nagyobb lépés, 100 - as ugrás a hl.

 

Mindezeket együtt átvehetitek, rajzolással is feldobhatjátok, ujjgyakorlatokkal, mozgással ujjtornával is egybeköthetitek, vidámabbá téve ezzel is a gyakorlást.

Mesét is kitalálhattok hozzá, hogy például a ahhoz hogy a m ujjamtól átjuthassak a kisujjamig mm-ig hányat kell lépnie a kis manónak az ujjamon. 3at? igen azaz 10X10x10 = 1000, vagyis 1 m egyenlő 1000mm-el.

 

Tudtok ti is otthon saját kis emlékeztető táblákat csinálni a különböző mértékegységekről!

 Bal kezüket rajzoljátok körbe és vágjátok ki! 

 

 

 

 

Majd együtt átbeszélve a mintában megadottak szerint írjátok rá a megfelelő ujjra a mértékegységeket!

 

 

 

 

 

 

A kapott képeket segítségnek tegyétek ki olyan helyre, ahol minden nap látja és tudtok kicsit foglalkozni vele, beszélni róla.

 

 

 

 

 

 

 

Egyszerű, gyors és mindig kéznél van, remélem nektek is tetszett!

 

Tolnai Gyuláné módszerével - a különböző mértékegységekhez tartozó sablonjait itt tudod letölteni:

1. Mértek hosszúsága

2. Tömeg

3. Idő

4. Űrtartalom

 

Gyakorláshoz találtunk egy - két szuper színezőt nézzétek meg, ide kattintva tudjátok letölteni őket.

Forrás: Ardai Éva - Tény Katalin: Mértékegység váltások című számolós színezős könyve

Webáruházunkban további szuper matematikai fejlesztő játékokat találsz!

Matematikai fejlesztést szolgáló további eszközöket széles választékban találsz webshopunkban is. Nézz körül nálunk. Egy - két szuper kisebbeknek való matekos játékot szeretnénk a figyelmedbe ajánlani.

 

Formula -matematikai műveletek párbaja -matematikai társasjáték a műveletek gyakorlására

Matematikai műveletek? Gyakorolni kellene? Itt a megoldás, hogy ez is élmény legyen!
Fejszámolás, matematikai műveletek begyakorlására kiváló játék - otthon tanuláshoz ajánlott!
Ajánlott: 6 éves kortól
2-5 játékos részére

Itt találod a formula játékunkat a weboldalon.

 

 

 

SZÁMOLÓKERET - HABSZIVACS MATEMATIKAI JÁTÉK - LEARNING RESOURCES

számolókeret segítségével a gyermek, játékosan tanulhatja meg a matematika alapműveleteit. A habszivacsból készült számkeretben, 10 zseton fér. A  gyermekek játszva tanulhatják meg az összeadás, kivonás alapjait illetve alapszámokat 10-ig, és azon túl is, mivel a keretek egymáshoz kapcsolhatóak. A Rekenrod a következőket tartalmazza: 4db keret, 40 db kétoldalas számláló. Mérete 16cm x 8cm x 1cm
 
 
 
 
 
Számolás kockákkal - Matematika fejlesztő játék
 
Matematikai műveleteket gyakorlása és lehetőségei végtelenek, ezekkel a színes törhetetlen kockákkal.. Játékosan mindig könnyebb a tanulás. Az összekötő számoló kockák elősegítik a korai matematika fejlődését. A játék segít, hogy a gyermek játékosan gyakorolja a matematika alap műveleteit. Elősegíti nekik, az olyan kulcsfontosságú készségek fejlesztését, mint a számolás, összehasonlítás, válogatás és mintázás. Sokoldalú eszköz, ajánljuk intézményeknek de otthoni használatra is alkalmas.