Játék a dobókockával - Játékötletek 2021-ben

Matek hét, kedd! Valamiért nem sok gyermek számára szórakoztató a matematika tantárgy tanulása. Ám ha unottan, kedvetlenül, netalántán undorral gyakorol csemeténk, az idő nagy része, csak feleslegesen elszáll. Lehet ez másként? Szerintem igen!

 

Összegyűjtöttem néhány játékot, melyekhez csupán pár dobókocka szükséges. Segítségükkel észrevétlenül gyakorolhatunk, játékos formában mélyíthetjük a matematikai készségeket. Mi a webshopunkban kapható 10 oldalú kockával csináltuk a feladatokat, DE természetesen otthon te is tudod játszani egy, illetve kettő kockával, vagy akár többel is, attól függően, hogyan mennek már a számok! A 10 oldalú dobókockát itt tudod megnézni weboldalunkon, ha szeretnéd.

Mutasd csak az ujjaddal!

Egy darab 10 oldalú számkockára van szükségünk. Dobjunk egyet a számkockával. A kidobott számértéket kell minél gyorsabban megmutatni az ujjainkkal. Ha versenyt rendezünk, akkor a leggyorsabb játékos kap pl. egy korongot/gombot.

Miért is jó ez a játék? Egy idő után gyermekünk már nem egyesével fogja leszámlálni az ujjait, hanem ki fog alakulni a számjegyekhez tartozó mennyiségfogalma. Ez a számok bontásához, a tízesátlépéshez nagy segítséget nyújt majd.

Pótlod 10-re!

Az első osztályban az egyik legfontosabb tananyag a tízesátlépést igénylő összeadás, kivonás. Ehhez szükségünk van arra, hogy a 10-et gördülékenyen, nehézség nélkül bontani tudjuk.

Ezt is lehet kockával játszani. Dobjunk a 10 oldalú számkockával. A játékosoknak azt a számot kell minél gyorsabban megmondani, ami a dobott számot 10-re egészíti ki.

Relációk….

3 db 10-es oldalú számkockával gyakorolhatjuk a relációkat is. A dobást követően kérhetjük a gyerekeket arra, hogy a legkisebb, vagy a legnagyobb számértéket nevezzék meg.

20-as számkörbe lépünk ….

2db 10-es oldalú kocka segítségével gyakorolhatjuk az összeadást, (két kockával dobott szám összeadásával) kivonást (nagyobb számértékből kivonva a kisebb számértékűt).

Páros/páratlan

Ezt a játékot lehet egy kockával is játszani, de akár 2 kockát is használhatunk. A kérdés, melyre a gyermekünknek a dobást követően válaszolni kell, hogy páros vagy páratlan a kidobott szám (több kocka esetén a kidobott szám összege).

Megjegyzés: Ha szeretnék akkor két kocka esetén megbeszélhetjük azt a matematikai összefüggést is, hogy páros és páros szám esetén mindig páros az összeg, ugyanígy páros ha két páratlan számot adunk össze, és csak abban az esetben lesz a szám páratlan, ha egy párost és egy páratlant adunk összeg.

Jöhetnek a nagyobb számok?

Helyiérték gyakorló

A játékhoz különböző színű 10-es kockákra lesz szükségünk. 100-as számkör esetén 2 db-ra, ezres számkör esetén 3 db-ra. Beszéljük meg, (érdemes le is rajzolni) hogy melyik színű kocka jelöli az egyes, melyik a tízes, melyik a százas helyiértéket. Ezt követően dobjuk a kockákkal. A gyermek feladata, hogy minél gyorsabban kimondja a dobott értékekből alkotott számot. pl. A játék elején megbeszéljük, hogy a lila kocka lesz a tízes, a piros az egyes. Dobunk a kockákkal. lila 3, piros 5 esetén a 35-öt kell mondani.

Számokat alkotunk…

A játék hasonlít az előző játékhoz. Ez esetben azonban inkább a relációk (több/kevesebb) gyakorlásán van a hangsúly. A különböző színű kockákhoz nem tartozik helyiérték. A kidobott kockákból a legnagyobb, vagy épp a legkisebb számot kell megalkotnunk.

pl. 100-as számkörben játszunk. Dobunk a 2 kockával, 6, 8-as értékeket. Ha a nagyobb számot kell bekiabálnunk, akkor a 86 lesz a megoldás.

Nehezíthető a játék, ha egyszerre 3-4 kockával dobunk, ekkor ugyanis több kombinációt kell átgondolni. pl. 100-as számkörben játszunk, a legkisebb számot keresem. A kidobott értékek: 2, 8 5, 7. Ekkor a megoldásom a 25 lesz.

Szorzótábla – az örök „mumus”

Két 10-es oldalú számkocka tökéletes eszköz a szorzótábla gyakorlásához. Csak szorozzuk össze a két dobott értéket. Játszhatjuk versenyre is, ekkor azonban ne a gyorsaság, hanem pl. a nagyobb érték alapján adjuk a pontokat. (Akinek nehezebben megy a szorzótábla ne érezze rosszul magát minden körben!)

Jó szórakozást!

Üdvözlettel: Grőber Gabriella
(játékszerző, tanító, gyógypedagógus, tehetségfejlesztő szakvizsgázott pedagógus)

Webáruházunkban további szuper matematikai fejlesztő játékokat találsz!

Matematikai fejlesztést szolgáló további eszközöket széles választékban találsz webshopunkban is. Nézz körül nálunk. Egy - két szuper kisebbeknek való matekos játékot szeretnénk a figyelmedbe ajánlani.

Nagy kedvenc  Mágusképző sorozatunk Számmágus játéka

Matematikai játék nagycsoportos korosztály és az alsó tagozatos gyermekek fejlesztésére szolgáló játék 10 variációval.
A fejszámolás, szorzótábla, számfogalom, helyi érték fogalom, kerekítés, relációk mind-mind megjelennek a Számmágus játékban.

Itt találod Számmágus játékunkat.

Formula -matematikai műveletek párbaja -matematikai társasjáték a műveletek gyakorlására

Matematikai műveletek? Gyakorolni kellene? Itt a megoldás, hogy ez is élmény legyen!
Fejszámolás, matematikai műveletek begyakorlására kiváló játék - otthon tanuláshoz ajánlott!
Ajánlott: 6 éves kortól
2-5 játékos részére

Itt találod a formula játékunkat a weboldalon.

SZÁMOLÓKERET - HABSZIVACS MATEMATIKAI JÁTÉK - LEARNING RESOURCES

számolókeret segítségével a gyermek, játékosan tanulhatja meg a matematika alapműveleteit. A habszivacsból készült számkeretben, 10 zseton fér. A  gyermekek játszva tanulhatják meg az összeadás, kivonás alapjait illetve alapszámokat 10-ig, és azon túl is, mivel a keretek egymáshoz kapcsolhatóak. A Rekenrod a következőket tartalmazza: 4db keret, 40 db kétoldalas számláló. Mérete 16cm x 8cm x 1cm
Számolás kockákkal - Matematika fejlesztő játék
 
Matematikai műveleteket gyakorlása és lehetőségei végtelenek, ezekkel a színes törhetetlen kockákkal.. Játékosan mindig könnyebb a tanulás. Az összekötő számoló kockák elősegítik a korai matematika fejlődését. A játék segít, hogy a gyermek játékosan gyakorolja a matematika alap műveleteit. Elősegíti nekik, az olyan kulcsfontosságú készségek fejlesztését, mint a számolás, összehasonlítás, válogatás és mintázás. Sokoldalú eszköz, ajánljuk intézményeknek de otthoni használatra is alkalmas.