A webáruház használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mi legyen az első társasjáték?

Mi legyen az első társasjáték?


Szívesen társasozna együtt a család, de tanácstalan vagy, hogy melyik játékot érdemes választani?
Az alábbi blogbejegyzésben elmondjuk, hogy mi az a két szempont, amit mindenképp érdemes figyelembe venned. Konkrét ötleteket is adunk az első társasjáték kiválasztásához, kisgyermekek és óvodások számára.

Egyszerű szabályok 

Az első társasjátékot két-két és fél éves kortól már érdemes beszerezni.
Két fő szempont van a választásnál: a szabályok a lehető legegyszerűbbek legyenek és a játék ne tartson túl sokáig. A túl bonyolult szabályok elvehetik a kicsik kedvét a játéktól.
Ebben az életkorban még az sem ritka, hogy ők szeretnék alakítani a szabályokat, a szabálytudat még éppen csak kialakulóban, ezért tehetünk engedményeket is a játék során.


Rövid játékidő

Az idő rövidsége is fontos szempont, hiszen ebben az életkorban még nem tudnak sokáig egy helyben ülni, és a figyelmük is csak rövid ideig tudják összpontosítani.
Egy 3 éves gyerek átlagosan 3-8 percet, 4-5 éves korban nagyjából 15 percet tudják a figyelmüket egy dologra irányítani.
Az idő hossza persze attól is függ, hogy passzívan, csendes megfigyelőként vesznek-e részt a feladatban, vagy aktívan közreműködhetnek, illetve azon is múlik, hogy mennyire érdekli őket az adott tevékenység.


A kedvenc játék


Ha sikerül megtalálni az ideális játékot, készüljünk fel rá, hogy számtalan alkalommal lekerül majd a polcról, a kicsik szeretik átélni az ismétlődés élményét, a begyakorolt szabályokat és persze a győztes játék, a sikerélmény is motivációt jelent számukra. Szülőként persze nem feltétlenül öröm újra és újra ugyanazt a játékot játszanunk, de gondoljunk arra, hogy ezen az úton tudunk elindulni, és a későbbiekben más játékokat is kipróbálni. Ha a társasjáték élményt jelent számára, közös családi programot, akkor jó eséllyel kamaszként is szívesen csatlakozik majd hozzánk. Ide pedig a kisgyermekkorban sokadszor is lejátszott csigafutamon át vezet az út.

5 tipp az első társasjátékhoz 

Írni, olvasni és számolni még nem tudó gyerekek számára készült társasok esetében a dobókockán rendszerint figurákat vagy színeket láthatunk. Így zajlik a játék a például a 2 és fél éves kortól játszható Lepkefogóban is, ahol a leggyorsabb szerzi meg a 2 dobókockán látható színnek megfelelő pillangót. Játék közben így a színeket is gyakorolni tudjuk.
A megfigyelőképességet és reakciókészséget fejlesztő játékok közt nagy kedvenc még a színes és állatos dobókockával játszható Grabolo junior, ez már picit nagyobbaknak, 3 éves kortól ajánlott.
Első társasjáték kategóriában az egyik talán legismertebb a már említett Csigafutam játék.
A játék végtelenül egyszerű, színes dobókockával araszolunk a dobott színnek megfelelő csigával, a cél felé.
Memóriajátékokkal is érdemes próbálkozni, a gyerekek sokszor ügyesebben jegyzik meg, hogy melyik pár, hol található. Ebben a játékban cicákkal versenyezhetünk, ki gyűjt be több párt.
Húsvét közeledtével pedig ajándéknak is jó ötlet a kézügyességet is fejlesztő Nyuszis ügyességi játék, ahol egy csipesz segítségével kell a szerencsekeréken kipörgetett répát a kosárba tenni.

Képek forrása:

1. Family photo created by senivpetro - www.freepik.com
2. Baby photo created by gpointstudio - www.freepik.com
3. Baby photo created by freepik - www.freepik.com
4. School photo created by prostooleh - www.freepik.com