A webáruház használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Honnan tudhatom, ha gyermekem beszédfejlődése nem megfelelő?

Honnan tudhatom, ha gyermekem beszédfejlődése nem megfelelő?

A gyerekek látványosan sokat változnak 2 éves korukig. Fejlődik többek közt a látásuk, mozgásuk, hallásuk, gondolkodásuk, tapintásuk és a beszédük is. Az óvodában ismét jelentős változások történnek, ha ez elmarad, a gyermek valamilyen okból lemarad, az iskolában a beszédészlelés és beszédértés zavarai miatt az olvasás, írás és az önálló feladatmegoldás terén is nehézségei lehetnek. Mit tehetünk a beszéd fejlesztésért otthon, mikor szüksége szakember segítségét kérni?

 

Fiúk és lányok – másképp fejlődnek

A szakirodalom szerint, 2 éves korban, elsődlegesen a lányoknak 50 aktív, és 100-200 passzív szóval rendelkezniük kell. Az aktív szókincs azt jelenti, amit a gyermek használ, a passzív szókincs, amit megért. Ha ez nem történik meg, 2 éves kor körül a gyermek még nem beszél, akkor javasolt szakembert felkeresni, aki a szükséges fejlesztéseket el tudja végezni annak érdekében, hogy a gyermek beszéde is megfelelően fejlődjön.

 

A fiúknál kicsit másképp alakul a beszéd, ők átlagosan fél évvel maradnak le a lányokhoz képest. A tesztoszteron férfihormon hatására másképp fejlődik az agyuk. Náluk ebben az életkorban még nem a beszédért felelős bal, hanem a – többek közt téri tájékozódásért is felelős - jobb agyfélteke fejlődik jobban.

 

Ez a gond a képernyőn nézett mesével

Ahhoz, hogy csökkentsük a beszédészlelési és beszédmegértési zavarok kialakulásának az esélyét, szülőként, az otthoni környezetben érdemes az otthoni tévé és video nézési szokások kapcsán néhány dologra figyelni. A mesék szerkezete gyakran túl bonyolult, nehezen követhető, gyorsan váltanak a képek. A kisebbek ezért nem is mindig értik a történetet.

A beszédfejlődés szempontjából különösen lényeges, hogy a képernyő előtt mesét néző gyerek hallja ugyan a beszédet, de nem látja, hogyan kell képezni a hangokat. A figurák szája másképp mozog, mint ahogyan a valóságban képezzük a hangokat. Hogy megtanulhassa a hangképzést, követnie kellene a beszélő szájmozgását, enélkül nem tud megindulni a beszédfejlődés.

 

Fordulj felé, ha beszélgettek!

A beszéd elsajátításához tehát a gyermeknek követnie kell a hallott hangok mellé társuló artikulációt. Próbáljuk ki, ahogyan a kisgyermekhez beszélünk, a száj mozgását fogja figyelni, hiszen így tudja megtanulni ő is a beszédet. Fontos, hogy mindezt csendben tegyük. A csend a figyelem fejlődése szempontjából fontos és a beszéd tanulásához is lényeges, mert a háttérzaj zavarhatja abban, hogy jól hallja az egyes hangokat. Szemtől szemben beszélgessetek, mondókázzatok vagy énekeljetek, és meglátod, hogy hamarosan gyermeked beszéde is sokat fog fejlődni. Ne aggódj az énekhangod miatt! Nem számít, ha nem cseng tökéletesen tisztán a dal, a lényeg, hogy az artikulációt közben mintegy lassított mozgásban alaposan meg tudja figyelni a gyermeked.

 

Elő a mesekönyvekkel!

Korábban már olvashattál róla, hogy fontos a mese gyerekeknek, a mesekönyveket pedig lényeges életkor szerint választani, mert így tudjuk lekötni a gyerekek figyelmét. A legkisebbeknek a kizárólag képeket tartalmazó lapozgatókat ajánljuk. A gyerekek a képekre mutatva kérdezgetnek, mi pedig megnevezzük azt a dolgot, amire mutat, így tanulhat szavakat. Később jöhetnek az egy kép – egy mondat típusú mesekönyvek, majd 3-4 éves kor körül a rövidebb szövegeket tartalmazó képes könyvek. Ha a gyerek jól tudja követni az életkorának megfelelően választott könyvet, akkor egy mesét több alkalommal is fog kérni. Szülőként ez nekünk unalmasnak tűnhet, ám a gyerekek az ismétléssel sokat tanulnak, fejlődik a beszédük, szókincsük.

 

Honnan ismerhetem fel, ha az óvodás gyermekem beszéde nem megfelelő?

Óvodáskorban a beszédészlelés és beszédmegértés zavara különféle tünetekben nyilvánulhat meg:
-     szegényes szókincs
-     sokszor visszakérdez
-     a szavakat erősen torzítja
-     gyakran a többiekre figyel, így próbál eligazodni a teendők között;
-     kérdésekre nehezen válaszol,
-     a mesehallgatás nem vagy nehezen köti le,
-     nehezen tanul verseket, mondókákat
-     elhúzódó beszédhibákkal küzd,  

Ilyen esetben érdemes szakember segítségét kérned a fejlesztéshez. Az otthoni gyakorláshoz pedig itt találsz ötleteket: játékok beszédfejlesztéshez.