A webáruház használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan csalogassuk ki a gyerekeket a természetbe?

Hogyan csalogassuk ki a gyerekeket a természetbe?

A szakemberek ajánlása alapján a 2-4 év közötti gyerekek számára napi egy óránál hosszabb időt nem javasolta a képernyő előtt tölteni. A tabletek, okostelefonok azonban már az óvodás korosztály körében is egyre népszerűbbek, sok esetben a szabadban eltöltött idő rovására. Miért fontos, hogy mégis ragaszkodjunk a közös sétákhoz, erdei kirándulásokhoz, vagy ahhoz, hogy a gyermek az óvoda után a játszótéren vagy az udvaron töltsön egy kis időt?

 

 

Természet vs. kütyük

Az 1980-as évek elején egy Edward O. Wilson nevű harvardi egyetemi biológushoz kötődik a biofíliának nevezett elméletet, mely szerint az embereket ösztönösen vonzza a természet. Sok 21. századi szülő azonban ma már megkérdőjelezi ezt az elméletet, mivel azt látják, hogy gyermekeik egyértelműen inkább a képernyő előtt a kanapén ülnek, mint a szabadban játszanak. Azt, hogy ez mennyire a mai valóság, jól tükrözi, hogy a jelenségnek neve is van.

 

 

A természet hiány okozta rendellenesség (nature deficit disorder) kifejezést Richard Louv újságíró használta elsőként 2005-ben, amikor készülő könyve kapcsán a gyerekek szabadidős tevékenységeit kutatta. Az utolsó gyermek az erdőben című könyvében közölt interjúban a megkérdezett gyermek arra kérdésre, hogy miért játszik inkább bent a lakásban, mint a szabadban, azt felelte, azért, mert az elektromos kütyük bent vannak. Az elmúlt években tehát az együtt lógást, fagyizásokat, bringázást és pizsi partykat egyre inkább felváltja a multiplayer játékmód és közösségi média felületeken keresztüli kapcsolattartás.

Habár a gyerekek és a szokások változnak, a szakemberek továbbra is egyetértenek abban, hogy szabadban töltött időre szükség van. 

A kint játszó gyerekek okosabbak, boldogabbak, figyelmesebbek és kevésbé szorongók, mint azok a gyerekek, akik több időt töltenek zárt térben.

Az egyensúlyérzékre ható, ritmussal járó mozgások az agyat és a központi idegrendszert is fejlesztik. A figyelemzavaros gyerekek esetében is kimondottan jótékony hatású a mozgás és nemcsak azért, mert lefárasztja őket.

Izgalmas programok a szabadban kütyükkel és nélkülük

A természetben, a szabadban lévő gyerekek óhatatlanul rácsodálkoznak a kinti világban zajló történésekre, megismerik az állatokat, növényeket, természeti jelenségeket, s ez arra ösztönzi őket, hogy kérdéseket tegyenek fel a környezetükkel és annak védelmével kapcsolatban. Tehát csak azt kell elérnünk, hogy elinduljunk, ami azután következik, a gyerekek kíváncsiságára és kreativitására bízhatjuk. És a kütyüket sem feltétlenül kell otthon hagynunk.

 

 

  • Érdemes a sétához könyvet magunkkal vinni, aminek segítségével a látottakat a gyerekek megismerhetik. De a kütyüket is hívhatjuk segítségül, így talán még érdekesebb lesz az erdei séta: gyorsan rákereshetnek az okostelefonon arra, hogy hol mivel táplálkozik a cserebogár, vagy hogy mire jó az éppen megismert gyógynövényből készült tea.

  • Erdő-bingo: nyomtassunk otthon képeket – vagy mentsük el az okostelefonra - a séta során várható látnivalókról. Aki először látja meg, ami a lapjain vagy a kijelzőn szerepel, az nyeri az erdő-bingót.

  • A geocaching – egy játékostárs által elrejtett ládikát kell GPS koordináták alapján megtalálni - családi kirándulásokon is remek elfoglaltság. Nagyobbak akár önállóan is tájékozódhatnak az okostelefonjuk segítségével. Kisebbeknek pedig izgalommal tölti meg a sokszor bizony számukra unalmasan hosszúra nyúló sétát.

  • Motiváció gyanánt remek lehet egy hobbi. Kisebbek önmaguktól is szívesen gyűjtögetnek botokat, kavicsokat a séta folyamán, nagyobbaknál lehet ez célirányos tevékenység. Gyűjthetünk például olyan kavicsokat, amiket otthon megfestünk, akár ajándékba is, vagy tobozokat, leveleket lakásdísz készítéséhez stb.

  • Bízzuk rá, hogy megörökítse a kirándulást! Ha nehezen szakad el a kütyüktől, élvezni fogja, hogy dokumentálhatja az utat. Fényképezőgép vagy okostelefon segítségével készítsen fotókat a látottakról.

  • Ha a hosszabb kirándulások, vizsgálódások nem válnak be, próbáljunk ki új dolgokat: például rollerezzünk, tollasozzunk, görkorcsolyázzunk, szeles időben eregessünk sárkányt.

  • Építsünk valamit! A szabadtéri programokra a saját kertünkben is több lehetőség adódik. Érdekes lehet például egy kis konyhakert kialakítása, a növények gondozása, végül a termés elfogyasztása. Barkácsolhatunk is: építhetünk virágládát, vagy a télre készülve madáretetőt is.

 

  • Engedjük őket vizsgálódni a szabadban. A kirándulásra vigyenek távcsövet, nagyítót vagy a kincsek felkutatásához pedig akár gyerekek számára készült játék fémdetektort is.