A webáruház használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Egész nyáron a képernyő előtt ülne? Hogyan változtassunk ezen?

Egész nyáron a képernyő előtt ülne? Hogyan változtassunk ezen?

A kütyük ma már életünk részei, egyre fiatalabb korban kerül a gyerekek kezébe okostelefon vagy tablet, később aztán jönnek a számítógépes játékok, játékkonzolok. A hatásukról hallunk jót és rosszat is, annyi azonban bizonyos, hogy a gyermek fejlődésének és egészségének sem tesz jót, ha túl sok időt tölt a képernyő előtt. De mit tegyünk, ha legszívesebben csak ott töltené az idejét?

A digitális függőség hatása a gyermek fejlődésére 

A hírek szerint Steve Jobs gyerekei sem használhattak okoseszközöket, a Szilikon Völgy mérnökei pedig teljesen technológia mentes Waldorf iskolákba járatják gyermekeiket. Mi is felnőttünk kütyük nélkül, többet voltunk a szabadban, többet beszélgettünk egymással. A mai gyerekek viszont állandóan a neten lógnak, több üzenetet írnak, mint amennyit beszélnek, a személyes találkozást pedig sokszor a képernyő előtti játék közben, fejhallgatóban zajló párbeszéd váltja fel,ez  a jelenség egyre inkább foglalkoztatja a szakembereket, nemrég jelent meg a WHO ajánlása ezzel kapcsolatban, amely a 2 év alatti gyerekek számára semmilyen formában, 2-4 év között is napi egy órában maximalizálj a képernyő előtt eltöltött idő hosszát.

Tiltás helyett szabályozás

Nincs mese, a kütyük helyet követelnek maguknak a gyerekek mindennapjaiban. A kisebbeket még egyszerűen távol tarthatjuk tőle: ha nem látják, hogy napközben mi is állandóan az okostelefonunkon lógunk, akkor számukra sem lesz túl nagy a vonzereje. Ha azonban a gyermeknek már saját okostelefonja vagy tablete van, akkor mindenképp fontos, hogy az online térben, a képernyő előtt töltött időt szabályozzuk.

Már kicsi koruktól kezdve alapozzuk meg a későbbi éveket!

Tudatosan készüljünk rá, elsősorban példamutatással, így sokkal könnyebben boldogulunk majd a nyegle és visszabeszélő kamasszal. A családban ne legyen háttérzaj a televízió, akkor kapcsoljuk be, ha megnézünk egy filmet, utána kapcsoljuk ki. Tévézés közben ne együnk. Étteremben vagy otthon az étkező asztalnál, egymással beszélgessünk, a konyhából erre az időre tiltsuk ki az okostelefonokat, tableteket.

Gondoljuk meg, milyen technikai készüléket veszünk a gyerekszobába! 

Az okostelefont és tabletet később esténként tárolhatjuk a nappaliban, ide kerülhet a töltő és a fejhallgató is. Így biztosan nem kell közelharcot vívnunk a jóéjt puszi után fél órával még mindig a telefont nyomkodó gyermekkel. Nehezebb dolgunk lesz akkor, ha tévé vagy számítógép kerül a gyerek szobájába.

Legyen ütemtervünk!

Egyeztessük a gyermekkel, hogy melyik nap, mit szeretne megnézni a tévében, mikor, melyik barátjával játszana online vagy mikor folytatná a video szerkesztését. Így rávesszük arra is, hogy tudatosabban szervezze és ossza be az idejét, nem hagyjuk, hogy egész nap csak a gép előtt lógjon. Beszéljük meg, hogy a tervezett program mikortól meddig tart, kütyümentes időszakokra szervezzünk egyéb – a kár a családdal közös kirándulás vagy társasozás, akár önálló - programokat. Ez lehet akár olvasás, vagy segítség a házimunkában, a házi kedvenc gondozása, de az egyedül közlekedő gyerekek egyszerűbb bevásárlásokat is intézhetnek például. Ne erőltessük, legyen olyan tevékenység, amit szívesebben végez.   

Beszéljünk róla!

Az ütemterv kialakítása abban is segít, hogy megtudjuk, gyermekünk mire használja az online térben töltött időt. Ennek kapcsán mindenképp fontos beszélni a veszélyekről is: mit tegyen, ha idegenek szólítják meg, ha a személyes adataira kíváncsiak, vagy a közösségi oldalakkal kapcsolatban felmerülő problémákról, a számítógépes zaklatás jelenségéről is szót kell ejtenünk.

„A cél az, hogy a teljes tiltás helyett tudatos neveléssel elérjük azt, hogy biztonsággal mozogjon az online térben, tudja, hogy mit tegyen, ha bármilyen nehézség adódik. Magabiztosan tudja használni a készülékeket, élvezze az így elérhető előnyöket, de ne kizárólag ezek határozzák meg napközbeni tevékenységeit.”

Adjunk neki feladatokat!

Bármilyen furán is hangzik, ha értelmet adunk a képernyő előtt töltött időnek, mindannyian jól járunk. A gyerekek is mi szülők is. Az önbizalmának is jót tesz, ha fontos feladatokat bízunk rá, ha olyasmire használhatja a gépet, amire esetleg magától nem tenné. Megkérhetjük, hogy szerkessze meg ő a nyaralásról készült fényképalbumot. Keresse meg a moziműsort, válasszon filmet. Nézzen egy tortareceptet, amit el is készíthet a Mama szülinapjára, ajándékba. Keressen látnivalókat, amit a család megnézhet a hétvégi kiránduláson és így tovább.

Ha minden kötél szakad

A legjobb kütyümentesítő a táborban, vagy a nagyszülőknél töltött idő, de otthon sem lehetetlen. Végső megoldásként bevethetünk különböző képernyőidő-követő és szülői felügyeleti szoftvert, amely nyomon tudja követni, ki milyen alkalmazást használ a háztartásban, és mennyi ideig. A módszer főként nagyobb gyerekeknél válik be, akik már rendelkeznek saját digitális eszközzel. Valódi sikert azonban akkor érünk el velük, ha a felügyeleti programok beállítása kiinduló pontként szolgál a képernyőhasználattal kapcsolatos beszélgetésekhez.