Szülőknek - Gyermekeink fejlődése és ezt segítő játékaink

Gyermekeink megszületésével egy csodás, új világ tárul elénk. Az első pillanatokban még lehet, hogy nem tudjuk, hogyan alakul az életünk velük, az idő múltával el sem tudjuk képzelni nélkülük. Közben gyakran ott motoszkál a kétely bennünk, jól csináljuk?
Összeállításunkkal abban igyekszünk segíteni, hogy gyermeked életkorának megfelelően miket tapasztalhatsz most meg, illetve mi vár rád, a csimotád önmagához mért fejlődését mivel tudod a leghatékonyabban segíteni. Minden korcsoporthoz hozzákapcsoltuk a TOP 10 játékajánlónkat, amelyet érdemes megnézned!

Gyermekeink megszületésével egy csodás, új világ tárul elénk. Az első pillanatokban még lehet, hogy nem tudjuk, hogyan alakul az életünk velük, az idő múltával el sem tudjuk képzelni nélkülük. Közben gyakran ott motoszkál a kétely bennünk, jól csináljuk?
Összeállításunkkal abban igyekszünk segíteni, hogy gyermeked életkorának megfelelően miket tapasztalhatsz most meg, illetve mi vár rád.

Csecsemőkor 1 éves korig tart

Felismeri a tárgyakat, észleli a teret. Színeket el tudja különíteni, nem tudja , melyik a kék, melyik a piros, nem tudja megnevezni, de ha mondom és rámutatok és ezt gyakran teszem, megtanulja. A látás a figyelem fejlődésével alakul.
Elmozdítja az egyik tárgyat, hogy elérje a másikat, amelyből csak részletet lát a takarás miatt. Egy tárggyal huzamosabb ideig is képes már foglalkozni. Fontos ebben az időszakban, látás és a mozgás koordinációja (szem-kéz koordináció). A kéz mozgása, a fogás kell, hogy fejlődjön.
Nagyon sok mindent megért abból, amit mondanak neki.
Csak olyan hangokat ad ki, amelyekkel a szülőktől hallott beszéd közben találkozott.
Szívesen utánoz tevékenységeket. Várja a következő tevékenységet pl. nyújtja a kezét kabátfelvételhez.
Kimutatja ragaszkodását mosollyal. öleléssel, odabújással.

TOP játékajánlónk számukra:

Lábbal hajtós járgányok, Járássegítő, Formakereső, Clemmy puha építőjáték, Cubanimo, Toronyépítő, Egyensúlyozó játékok

Kisgyermekkor 1-3 éves kor

A gyermekünk megfigyel, utánoz, firkálni, rajzolni kezd így a látás begyakorlott, alapvető funkcióvá vált. Szeme és keze jól tud együtt dolgozni, lefekteti a babát az ágyba, egyszerűbb ruhákat felvesz, épületeket tud összerakni. A finommotorika fejlesztéséhez kiváló eszköz lehet a Day&Night játék.

Elmondja, mit fog rajzolni, mikor nekilát, de ha a rajz el kezd másra hasonlítani, lemond eredeti elgondolásáról. Szereti megmutatni a munkáját és ne felejtsd el ez a legnagyobb jutalom. (Lesz idő, amikor de sokat adnál érte, ha látnád)
Ugrándozik, szökdécsel, a lépcsőn fel-alá járkál, ezzel a korszakkal kitárul előtte a világ. Fontos, hogy az egyensúly érzékelése folyamatosan fejlődjön. Sokat segíthet ebben a folyamatban az YVelo Junior játékcsalád . A térlátása egy- másfél éves kortól rohamos fejlődésnek indul. Ennek az az alapja, hogy az agy megtanulja annak az érzékelését, hogy a két szemünkkel két különböző szögből látunk. Ez elengedhetetlen a mászókához, lépcsőkhöz.
Törekszik az önállóságra, öltözködik, egyedül eszik kanállal, zsebkendőt használ.
Követi az utasításokat és emlékszik rá, hogy mit kellene tennie.
Érti a „bent”, „alul”, „felül” szavak jelentését.
Összerak szavakat mondatokká, használja az „én”, „engem”, „te” szavakat. Ennek előzménye a testkép kialakulása. A sok beszélgetés hatására fejlődik szókincse,mondatszerkesztése. A legtöbb gyermek 3 éves korára tisztán beszél. Elkezdődik a Mi az? korszak.
Érzelmeit meg tudja különböztetni öröm-bánat, szép-csúnya, jó és rossz.

TOP 10 játékajánlónk, ha ennyi idős a gyermeked, érdemes megnézni:

Bigboum egyensúlyozó játék, Bobocar, Garázs 2 emeletes, Glider 3 in 1, SmartMax építőjáték, Golyós sorritmus, Babaház, Vonatos játékok, Lepkefogó, Tűzoltóállomás 

Óvodáskor 3-6 éves kor

Legfőbb jellemzője a játék.

Felismerhető rajzokat készít, képei a valódi világ szimbólumai. pl. virágos kertet rajzol kerítéssel az emeletes házak közé is.Szívesen fest, tép, vág, gyurmázik. Tépkedős-ragasztós könyvet érdemes használni már ebben az időszakban. Kirak bonyolult puzzlekat. Emlékezete fejődik és el kezd dolgokat egymáshoz hasonlítani, különbséget tenni. A SmartGames játékok egész sora állhat a segítségünkre ezen a területen. Sorba tudja rendezni a tárgyakat és képes szétszedni őket különböző kategóriák szerint. Kialakul a számfogalma. A Szókimondóka játékcsomagjai segítségével a gyermek szülői segítséggel mesék, dalok, filmek és a beszéd útján elkezdi felfedezni az őt körülvevő világot.


Nem vár minden esetben útmutatást, hanem elvégez bizonyos tevékenységeket.
Már nem egymás mellett, hanem egymással játszanak. Az első társasjátékok között javasoljuk a Zingo-t, ezzel akár több kisbarát is játszhat együtt. Előfordul, hogy a fiúk nagyobb csapatokba verődnek, mint a lányok.
Érvel és problémákat old meg. Nagy ütemben fejlődik képzelete. A mese folyamatos vendég kell legyen esténként összebújva. Óvodáskor végére a fantáziavilág és a valóság elkülönül. Kialakulhat fantáziahazugság, de fontos, hogy nem szabad büntetni érte.
Sajátos világban él. Elkezdődik az embert próbáló Miért? korszak, mely magával hozza a dackorszakot. Ennek valójában az önállósodási tendencia az oka. Kedves Szülők, túl kell élni! Talán segítség lehet, hogy szakemberek szerint a dackorszak minden gyermeknél előfordul, a szerencsésebbeknek ebben a korban. Ahol ez elmarad, ott még keményebb serdülőkorra lehet felkészülni. Amelyik gyermek végig vívta az óvodáskorra eső dackorszakát, el kezdett önállósodni, kevésbé harcol serdülőkorára.
Gyermekünknek óvodáskor végére egyértelműen kifejlődik az akarata, ha érzi, hogy ezt tiszteletben tartják, akkor ő is képes lesz uralkodni érzelmein.

TOP 10 - Ha kezdő óvodás, 3-4 éves csimotád, ezeket érdemes megnézned:

Barkácspad, Pengaloo, Clics építőjáték, Három kismalac fejlesztőjáték, Játszva csavarozzunk, YVelo futóbringa,Játszva megismerjük ismeretterjesztő játékok, Golyópálya építőjátékok, Bogyó és Babóca Évszakok társasjáték, Bébi pötyi

TOP 10  - Ha lassacskán az iskolafelé kacsingattok (5-6 éves)

Magyar népmesék, Mamicatchmi, Logi-vár faépítő, Elvarázsolt labirintus, Logico Primo, Camelot Junior, Windy Woody, Cseles golyópálya, Lonpos-IQ Puzzler, Glider roller. Lük füzetek iskolaelőkészítő csomagja

Kisiskoláskor 7-12 éves kor

Gyermekünk iskolába kerül. Képesnek kell lennie tartósan ülni. állni, figyelni. Stabil mozgáskordinációval kell rendelkeznie. Az íráshoz szükséges a fejlett finommozgás.
Az irányokat ismernie kell . A térbeli tájékozódás is jól kell, hogy menjen, mi van fent, lent,hányadik oszlop, mi az, hogy sor. Erre a tudásra is épül a Chocolate Fix illetve a Speed cups játék A térészlelésnél fontos, hogy részleteket felismerje el tudja helyezni őket az egészben.
Halk beszédre tudjon figyelni.
Ismerje a tő-és a sorszámneveket.
Akaratának fejlődésben célszerű lenne a feladattudat és kötelességtudat megismerésére.
Érzelmeiben megjelenik az intellektuális érzelem pl. versengés, tudásvágy,érdeklődés.
Kialakul a Mi-tudat. Fiúk és lányok élesen elkülönülnek egymástól. Kapcsolataikban megjelenik a betyárbecsület. (más tetteiért a felelősségvállalás)
A temészethez fordulás jellemzi gyermekeinket, a megismerés vágya hajtja őket, kialakulnak a gyűjtőszenvedélyek.
Javul a szóbeli és írásbeli kifejezőképességük.
Egyre inkább képesek az őket körülvevő világról képet alkotni, következtetéseket levonni, ennek megfelelően viselkedni. „Én azt hiszem, hogy Te azt hiszed, hogy Én azt hiszem”- rafkójára is fel lehet készülni. A Dixit társasjátéknál játék közben sok mindent megtudhatunk gyermekünk gondolkodásáról.

TOP 10 játékainkat itt is 2 korcsoport szerint ajánljuk:

1-2.osztályos tanulóknak:
Dr. Eureka, Dobble, Chocolate fix, Pingvincsúszda, Tick-tack-Bumm, Grabolo, Kajacsata, Színkép, Ismerd meg az 5 érzékszerved, Quoridor Classic

3. osztályos kortól
Firkaland, Quarto Classic, Brainbox játékok, Fliker roller, Patchwork, 3D puzzle, All Queens Chess, Tantrix Match, 5 másodperc 3 válasz, Qwirkle

Serdülő kor 12-18 éves kor

Ez az a kor, ahol kössük fel, azt a bizonyost….
Gyermekünk legfontosabb jellemzője: ÁTÉPÍTÉS MIATT ÁTMENETILEG ZÁRVA.
Válságokkal teli időszak ez, de ne felejtsük, nem csak nekünk szülőknek.
Mások viselkedést figyeli gyermekünk, azt összehasonlítja a sajátjával. A Crokinole ebben az időszakban igazi jóbaráttá válhat a családban, csakúgy a megunhatatlan Dixit. Erősebben befelé forduló lesz. Kritikusan figyeli a benne végbe menő változásokat, önismeretét, önértékelését fejleszti, bár ezt nekünk szülőknek nehéz olykor elhinni.
Álmodozik gyermekünk, ábrándozik. Erősen jellemzi a szubjektívizmus. „Az, ami nekem jó!”
Szexuális érés folyamatában a tetőpont körül járunk, biológiailag fejlettek gyermekeink, viselkedésükben ezt nem mernénk egyértelműen kijelenteni. Elkezdődnek az első soha véget nem érő szerelmek. Tombol az önállósodás igénye, a leválás.
Bármit is mutat felénk, fontos számára a stabil családi háttér, és abban neki legyen helye. Létszükséglete, hogy időnként hagyják elmenni, hagyják, hogy a kortárscsoporthoz tartozzon. Legyen lehetősége a problémái megoldására. A gyermek nem kicsinyített felnőtt. Hosszú utat kell megtennie, hogy alkalmazkodni tudjon az őt körülvevő világhoz. Nekünk felnőtteknek az a feladatunk, hogy segítsük őket a megismerés küzdelmes harcaiban és a fejlődésben. A lehetőségekhez képest zökkenőmentes utazást kívánunk ezen az úton minden útitársunknak.

TOP10 - "Nyugtató- és életmentő" barátaink lehetnek:

Qwirkle, Crokinole, Ligretto, Kamisado, Lift it, Bang, Pinata Party, Fedőnevek, Jungle Speed, Tabu