LEGO - LEGO ® Serious Play ® (LSP) - Mi is az?

LEGO® Serious Play® (LSP) A LEGO® kockáknak, figuráknak nem csak a gyerekszobákban, de a tárgyalóasztalnál is méltó helyük van. Epresi Dóra (HR szakértő, coach) mind a coachingok kiegészítéseképp, mind szervezetfejlesztési módszerként használja a színes kockákat. De mi is ez a módszer?

A különböző helyzetek felismerésére, modellezésére szolgáló módszert kutatók, tanácsadók és üzletemberek közösen fejlesztették ki. Hatékony, de játékos segítséget nyújt ahhoz, hogy különböző helyzeteket modellezve egyrészt jobban átlássuk a helyzet minden aspektusát, másrészt a 3D-s építés során olyan megoldásokat is észrevegyünk, amelyek verbálisan (pl. egy stratégiai megbeszélés során) fel sem merülnek.

A munka során használt LEGO® kockák, figurák sokat tesznek hozzá a jó hangulathoz, miközben az eredmény sok esetben gyorsabb és látványosabb, mint a hagyományos tréningek esetében. A módszertan sokféle “játékból” tevődik össze, a különféle kombinációk stratégiai vagy csapatépítő jelleggel egyaránt használhatóak.

Szervezetfejlesztés esetén pl. az alábbi kérdésekre kereshetünk a módszer segítségével adekvát válaszokat:

• Stratégiát kell változtatni a cégemnél, hogyan tovább a koronavírus után?

• Unom a sematikus megoldásokat, kreatív megoldásokat keresek, mik lehetnek ezek?

• Konfliktus van a cégen belül, hogyan oldható fel?

Coaching esetén pedig pl. az alábbiakra:

• Mi az a jövőkép, ami előttem áll?

• Hogyan tovább a karrieremben?

• Hogyan tovább a magánéletemben?

Akár szervezetfejlesztésről, akár coachingról legyen szó, a tanusított LSP facilitátor a megbízóval együtt gondolkodva, a sablonos keretekből kilápve, játékos elemekkel segít kiaknázni az egyénben / csapatban rejlő lehetőségeket.

Mert játszani jó.

Epresi Dóra honlapját itt találjátok.