Játékötletek autókkal

Nélkülözhetetlen kelléke gyerekeknél mind a kinti, mind a benti életnek az autó! Nyáron kint az udvaron tudnak játszani a gyerekek a szuper jó járgányokkal, ősszel egy alapos tisztítás után pedig irány a szoba, ahol folytatódhat tovább minden. Játékötleteket szedtünk össze nektek, amiket autókkal tudtok játszani, ha már megunták a lurkók őket! Igyekeztünk, olyanokat összeszedni, amiket kint és bent is egyaránt meg tudtok valósítani.

Kössünk madzagot az autókra, hagyjunk jó 2-3 méternyi hosszt rajta, majd erősítsünk rá egy ceruzát (vagy ami éppen kéznél van, kisebbeknél lehet WC papír gurigát is használni) a másik végére. Álljanak fel a gyerekek egymás mellé és mindenki kezdje el rajtra feltekerni a ceruzára a madzagot, ezzel húzva maga felé az járművét. Az nyer, akinek előbb odaér az autója.

 

Cipős dobozokból, kartondobozokból készítsünk garázst, tűzoltóállomást, autójavítót, stb.. Építsünk fel közösen egy egész várost.

Készíthetünk közösen egy klassz akadálypályát, szlalom pályát, amiket az autókkal együtt kell végigjárni a lurkóknak. Ezekbe az ügyességi játékokat úgy és annak megfelelően tudjuk becsempészni a gyerekeknek, hogy milyen fejlettségi szinten állnak, mire van éppen adott korban szükségük.

 

Játszhatunk zsákbamacskát is a gyerekekkel. Üljenek le körbe és középre le kell tennie mindenkinek az autóját ráteszünk egy takarót, kicsit előtte megkeverjük és sorban egymás után minden kisgyereknek ki kell tapogatni, hogy melyik játékot tett ő le a kör közepére.

 

Ha egy kicsit fáradtabbak, akkor ültessük le őket és mindenki mesélje el, hogy milyen is az ő autója, mit csinálnak vele, mire használják.

Megkérdezhetjük azt is, hogy ha ő ülne most az autóban, akkor hová menne, mit csinálna éppen.

Beszélgethetünk velük arról, hogy milyen típusú autók vannak még, melyik hol közlekedik.

A képekre kattintva le tudod tölteni őket.

 

A nagyobb gyerekeknél ezt már úgy is játszhatjuk, hogy barkóbázunk. Több autót kiteszünk, gondolunk egyre és elmondunk egy állítást róla. Ha nem találják ki, mondunk még egyet és addig megy így a játék, amíg ki nem találják, melyikre gondoltunk.

 

Izgalmas lehet a gyerekeknek, ha megkérjük, hogy rajzolják le a kedvenc autójukat. 

Ki is vághatják és közösen egy nagy papírra készítsenek egy várost, ahová a rajzolt autójukat kirakhatják (csomagoló papír, vagy nagyobb méretű kartonlapra) 

Ha van rá lehetőség, kisebb kartondobozokból, akár el is készíthetik az autójukat és azt helyezheti fel a városképre

kisebbekkel akár színezőket (autós) is használhatunk még

A képekre kattintva le tudod tölteni őket.

A helyes közlekedés gyakorlására kiválóan alkalmasak ezek az autók. Építsünk egy kresz pályát, amin megtanulhatják a gyerekek, hogyan is vannak az alapvető közlekedési szabályok.  Fontos sokat beszélgetni a gyerekekkel arról, hogy milyen életbevágóan fontos ismerni a közlekedési szabályokat. Először lapon rajzoljunk egyet és azon közlekedjenek az autókkal, majd utána térben is kialakíthatjuk nekik ugyan ezt a kis városképet, hogy a térben is tudják gyakorolni az autókkal a helyes közlekedést.

 

A képekre kattintva le tudod tölteni őket.

Ehhez kapcsolódóan készíthetünk egy közlekedési lámpát is a gyerekek számára, és játszhatunk úgy is velük, hogy ha piros meg kell állniuk, ha sárga berregniük kell, ha zöld akkor mehetnek. Játszhatjuk képi megjelenítéssel, elkészítve a lámpát és azt felmutatva a gyerekeknek, vagy hangi ingerrel is, azaz csak hangosan kimondva, hogy melyik szín játszik éppen.

Le is rajzolhatják a gyerekek a lámpát, vagy ki is színezhetik.

A képekre kattintva le tudod tölteni őket.

Érdemes a többi tábláról is beszélgetni nagyobb gyerekeknél már.

  

 

 

 

 

 

         

 

 

 

 

A képre kattintva le tudod tölteni őket.

Jó szórakozást!

A képek forrása - PINTEREST.