Hurrá hétfő - Katicás feladatlapok

24 db feladatlappal készültünk neked, ezekkel nincs más tennivalód, mint kinyomtatni, és megcsinálni. Minden feladatsor végén, van üres feladatlap is egy - egy művelethez, hogy, ha szeretnéd, tudj magad is előírni további példákat.

 

FELADATLAPOK

Egy - két gondolatébresztő, DE ne feledd a határ a te fantáziád vége! Mi csak készítettünk egy - két kiindulópontot. A lapok tetején vannak leírva a feladatok. Öveket becsatolni, feladatlapokra fel!

Kisebb gyerekeknél külön feladat lehet, hogy vágják ki a szárnyakat és illesszék őket a katica fejéhez adott feladatnak, játék szabálynak megfelelően. A gyerek igyekezzen szép köröket rajzolni a katica pöttyeinek, a nagyobb csemete már a számképeket is maga írhatja a szárnyakra. Le is laminálhatjátok, hogy tartósabb legyen és akkor filccel, ha felírja a pici a pettyeket, számokat utána egy törlő ronggyal le lehet törölni, és újra használni. A kisebb gyerekeknek egyszerűbb feladatokat készítettünk, míg a nagyobbak már megmérettethetik magukat egyszerűbb számolási példákkal. Ha is megy már, akkor jöhetnek a kicsit bonyolultabb, összetettebb matematikai példák is majd a végére marad az igazi csemege, a szöveges feladatok.                                  

 

Ide kattintva tudod letölteni a feladatlapokat.

Mit is fejlesztenek ezek a játékok?

A matematika is játék és nem is akármilyen! Csak érteni kell a nyelvét! Ezek a játékok elindítják a felfedezés útján a piciket. Kalandozásra fel, és hogy milyen területeket fejleszt pontosan?

Számlálás, számfogalom, mennyiség fogalma

Itt meg tudod figyelni a skacoknál, hogy megy - e neki a mechanikus számlálás miközben rajzolja fel a pöttyöket, ha már kész, meg tudod nézni, hogy ránézésre meg tudja - e mondani, hogy kb hány db van ott, melyik több vagy kevesebb az előzőekhez képest. Figyeld meg, hogy megy neki, hogy kevesebb - több, hosszabb - rövidebb.

 

Számképek felismerése, megnevezése, számfogalom - ugyanannyi fogalma

Mit tudhatsz meg abból, hogy látja a pettyeket, a számokat megfelelően írja fel mellé, ténylegesen le tudja számolni az adott szárnyon a pöttyöket. Felismeri-e gyermeked a számokat a számképek alapján, meg tudja - e nevezni, és vissza tudja - e adni, azaz, tud - e pontosan annyit rászámolni a pöttyökből, mint amit ott lát a mellette lévő szárnyon számmal írva. Ez egy nagyon fontos momentum. Sokan felismernek egy számot, mert már annyiszor találkoztak vele, de nem biztos, hogy ugyanannyi pettyet is le tud rajzolni mellé. Az egy dolog, hogy a számot a számkép alapján felismeri, meg tudja nevezni és egy külön történet az, hogy le is tud annyit számolni, magyarán, rá tud - e ténylegesen ugyan annyi pöttyöt rajzolni. Figyelj nagyon, és ha segítség kell gyakoroljatok! Ha van kedvetek és kettévágjátok a katicákat, akár úgy is játszhatjátok, hogy nem rajzoltok a másik felére a katicának, hanem leszámoltok rá annyi babot (vagy ami kéznél van), ahány szükséges a feladat alapján.

 

Számok felismerése, rész - egész fogalma

Ketté is vághatjátok a katicabogarat, az egyik oldalra számokat is írhatok a másikra mehetnek a fekete pettyek, és a kisgyereknek kell összepárosítani őket. Itt azt tudod megtapasztalni a különböző variációk lejátszása után, hogy mennyire megy csemetédnek a fél - egész összepárosítás, számok felismerése, leszámolása és azok visszaadásában is magabiztos - e már.

 

Műveletek

Alap műveletek, relációs jelek felismerése, megfelelő használata. Figyelj, mennyire használja még a kezét és mennyire megy már kezek nélkül a számolás. Iskolában már nem engedik meg, hogy használja a kezét a számoláshoz. Nézd, hogy jól érti - e, amit lát a feladatban, és hogy meg is tudja - e csinálni, annak megfelelően a példát.

 

A szöveges példák egy külön fejezet. Azt nézd szülőként, legelőször is, hogy megérti - e, amit mondasz neki, illetve ő maga el tudja - e olvasni és értelmezni a feladatot. Ez az alapja mindennek az értő olvasás, utána jön csak a többi. Ha már elolvasta és megértette, jöhet a feladatok megoldása. Figyelj és segíts neki, hogy megérti - e pontosan mi a feladat.

 

Milyen egyéb területeket fejleszt még:

A matematikai, - logikai képességeken túl fejleszti a finom motorikai képességet, a figyelmet, bővíti a szókincset, szociális képességei, mint a feladattudat,a kitartás, a türelem lassan érik a játék egyre nehezebben megoldható feladványai által. A gyermek maga is találhat ki feladatot, mellyel kreativitása, logikai gondolkodása és nyelvi képességei még magasabb szintre jutnak. 

 

A játék nagyszerűsége abban rejlik, hogy fokozatosan lehet haladni a gyermeknek már kialakult számfogalmának megfelelően. pl.: a 3-4 éves gyermek csak háromig rajzolgatja a pöttyöket, míg a 6-7 évesek már a relációkban is gondolkodhatnak. Illetve már a szöveges feladatokkal is megpróbálkozhatunk! FONTOS! Te tudod, ismered a gyerekedet, mindig a szintjének megfelelő feladatokat keress és fokozatosan haladjál vele. Legyen meg a sikerélmény. Haladjatok kisebb lépésben, hogy tényleg lássa, érezze te is és ő is, hogy megy érti az adott szintet. Legyen kedve még holnap is nekiülni veled játszani egy "matekossat" újra.

Webáruházunkban további szuper matematikai fejlesztő játékokat találsz!

Matematikai fejlesztést szolgáló további eszközöket széles választékban találsz webshopunkban is. Nézz körül nálunk. Egy - két szuper kisebbeknek való matekos játékot szeretnénk a figyelmedbe ajánlani.

 

Katicabogár bingó! Ez egy logikai játék a Learning Resources-től. A játék során az a cél, hogy legyél Te az első, aki először tudja, a katicára úgy pakolgatni a pöttyöket, hogy tíz legyen! A játék során minden játékos választ egy katicatáblát, a játékosok választhatnak, hogy melyik oldalát szeretnék használni a táblának. Pöttyökre fel! Természetesen itt is alkothatsz magadnak további szabályokat és kitalálhatsz új játékokat is!

 

 

Számolás a baglyokkal 1-10ig rendkívül sokrétű készségfejlesztő, játékközben gyakorolható a színek felismerése, szín-szám sorrend, számok tanulása, memória, kisebb-nagyobb gyakorlása, összeadás-kivonás. Ez is egy logikai játék a Learning Resources-től.
A baglyokkal oktató játék az óvodásoknak készült és egészen az iskola küszöbéig kíséri őket. A játék számos olyan tevékenységet tartalmaz, amelyek korai matematikai készségeket fejlesztenek. 

 

 

Pöttyös kutyák - Számokat tanító játék - Orchard Toys. Tanuljunk számolni a kutyák segítségével. Pörgesd meg a kereket, és keress egy olyan kutyát, amin annyi pötty van, mint a kipörgetett szám, majd fordítsd meg a kártyát és mutasd meg hány csont van a kosárban.