Aszfaltkrétára - Játékok, ötletek

Itt a nyár, tombol a jó idő! Sokat tudunk kint lenni a szabadban a gyerekekkel! Már megunták a focit, a mászókát, a homokozót ... jól jönne valami új ötlet? Itt vannak az aszfaltkrétáink! Mit is lehetne velük kezdeni? Ezt témát jártuk körbe és összegyűjtöttünk játékötleteket, kreatív alkotásokat, amiket Te is bármikor kipróbálhatsz otthon gyermekeddel! Nagyon fogják élvezni! Egyszerűségükben rejlik a nagyszerűségük!

Rajzolhattok kisebbeknek egyszerű labirintusokat, nagyobbaknak már lehet bonyolultabb útvesztőket "tervezni".

jó öreg ugróiskolát is újragondolhatjuk egy kicsit.

Legyen az a játék, hogy mondjuk végigugrálta a lurkó egyszer simán, utána csak a vonal külső részén lévő lábakra ugrálhat, vagy választhatunk színeket, amire ugrálhat, pl.: csak a piros és sárga jelzésekre ugrálhatsz. Nagyobbaknak már mondhatjuk tagadással is pl.: a kék és a narancssárga lábnyomokba nem léphetsz.

 

Rajzolhattok komplex akadálypályát is magatoknak.

 

 

 

 

 

 

 

Készíthettek KRESZ pályákat együtt gyakorolhatjátok térben a gyermeketekkel a közlekedési szabályokat! A lámpánál játszhattok olyat, hogy te mondod vagy mutatod, a színt. Ha piros egy helyben meg kell állnia, ha sárga a szín, akkor berregnie kell, ha zöld mehet. Készíthettek közlekedési táblákat (pl. :stop tábla, elsőbbségadás kötelező tábla, gyalogos átkelőt jelző tábla) is, és azokat is kitehetitek különböző helyekre a pályán, gyakorolva azok jelentését.

Egész várost is tudtok alkotni, és akár szerepjátékokkal eljátszhatnak a gyerekek órákig. Kinyithat a bolt, jöhet a mentőautó és indulhatnak is már a piacra ...

Egyszerűbb játékokat is tudunk rajzolni.

Célba dobás a lent látható táblára -

A feladat lehet az, hogy ki talál el minél több jelölő négyzetet a rácsokban.

Felrajzolhatjuk úgy is, hogy váltakozóak a jelölő négyzetek a rácsokban. Egyszer kék, egyszer zöld, mint egy sakktáblánál. Játszhatjuk, úgy hogy az egyik játékosé az összes kék négyzet, a másiké a zöld. Az nyer aki rádobja a babzsákokat az összes kékre, illetve zöldre. Ha nem a saját színűkre dobnak akkor le kell venni a saját színűkről egy babzsákot, amit már feldobtak büntetésből, ha még nincs fent egy sem, akkor a következő helyes dobásakor nem hagyhatja fent a babzsákot, nem ér a dobása.

Célba dobás a falra rajzolt körökbe teniszlabdával.

Ezt úgy is játszhatjátok, hogy a labdával eltalált számokat összeadjátok és az nyer, akinek több pontja lesz. Tehettek egy csavart is a játék menetébe és játszhatjátok úgy is megmondjátok, hogy most a 8 és 13 számot kell eltalálni. Vagy "barkóbázhattok" is, hogy melyik számra gondoltam? Gyermekednek el kell kezdenie dobálni a számokat és te csak mondod, hogy igen vagy nem. Segíthetsz annyit, ha gondolod, hogy közel vagy távol van a gondolt számod.

 

Távolugrási versenyt is rendezhetünk, az nyer, aki messzebb ugrik.

Fújd végig a labdát úgy, hogy közben a labda a vonalon belül maradjon.

 

Egyszerűbb jól ismert társasjátékokat is készíthetünk. Természetesen a gyerekek akár egy új saját társast is alkothatnak, kreatívabb lurkók szívesen szeretnek kibontakozni és élvezhetik, hogy most egy kicsit ők alkotják meg a szabályokat a játékokhoz.

Dámázhatunk, sakkozhatunk, akasztófázhatunk, geotáblát is rajzolhatunk, twisterezhetünk, matchboxokkal komoly akadálypályákon versenyezhetünk egymással, vagy akár célba is dobhatunk.

 

Kígyó és létra:

 

Mini amőbát is játszatunk, bábuknak használhatunk gombokat, magát a krétákat, vagy kavicsokat, stb.

 

Használhatjuk egy kis játékos gyakorlásra a krétákat. A magyart, matekot, tudományt is belecsempészhetjük a játékokba.

ABC gyakorlása, ugrálás közben lehet hangosan elmondani az ABC-t.

Kicsi és nagy betű gyakorlására. Ha már megy rajzolhatunk fel betűket össze - vissza is, és a gyerekeknek lehet az a játék, hogy kösse össze a párokat, a nagy és kis betűket.

 

Variálhatjuk úgy is a játékot, hogy keverve felrajzolunk betűket és megkérjük a gyermekünket, hogy mi mondunk egy betűt neki, ő pedig öntse le vízzel, azt az adott betűt.

 

Számokat is gyakorolhatjuk ugróiskolával kisebbeknél.

Nagyobbaknak már lehet bonyolítani a feladatokat számolásokkal, matematikai feladványokkal. Pl úgy ugrálj végig az adott ugróiskolán, hogy csak a páros számokra ugorj, vagy műveleteket írunk egy lépésre és akkor mehet tovább, ha az adott részt már ügyesen kiszámolta. Úgy is játszhatunk, hogy csak számokat írunk egy négyzetbe, és a gyermekünknek ki kell találnia, hogy én melyik számra gondoltam? Mindig mondok egy - egy mondatot az adott számról és a lurkónak mondani kell, melyik számok jöhetnek szóba. pl. páros szám vagyok, 10 nél nagyobb és 20 nál kisebb, a szomszédom a 13, a másik szomszédom a 15.

Tudományos ismeretek bővítésére is kihasználhatjuk a krétákat, pl.: Naprendszer megrajzolásával. Itt izgalmas lehet, hogy lejárjuk ha többen vagyuk és mindenki beleáll egy - egy bolygó helyére és elkezdeni lejárni a pályáját, érdekes tapasztalás lehet a gyerekeknek, látni térben, hogy milyen áll fel a Naprendszer.

Elmagyarázhatjuk a színeket, formákat is a kréták segítségével játszva, illetve akár a Göncöl szekeret is lerajzolhatjuk még gyermekünkkel. Határ a csillagos ég.

Bemutathatjuk a testrészeket, illetve akár kisebb feladatokat is adhatunk ... pl. rajzoljunk egy karikát írjuk mellé, hogy ebben 4 lila virágot kell tenni, hagyjuk hogy gyermekünk önállóan olvassa, értelmezze a feladatot és hajtsa is egyedül végre.

És természetesen utoljára de nem utolsó sorban ... lehet csak úgy élvezni magát az alkotást is a krétával.

A képek önmagukért beszélnek.

Kellemes kikapcsolódást, és jó szórakozást az egész családnak! Krétára FEL!