A webáruház használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Történetek arról, hogy miért jó mesét olvasni a gyerekkel

Történetek arról, hogy miért jó mesét olvasni a gyerekkel Gyakran hallani a „digitális bennszülöttként” emlegetett alfa generációról, arról, hogy a mai 10 év alatti gyerekek szabadidejük nagy részét monitorok előtt töltik. A Játékliget szakértőjével arról beszélgettünk, tapasztalatai szerint az elektronikus eszközök népszerűsége mellett olvasunk-e még mesekönyveket, mennyire jellemző program ez a családokban.
 

Fontos a szülői példa
https://www.freepik.com/free-photo/happy-family-reading-a-book_859509.htm#term=family%20read&page=1&position=0
Mint általában a gyermekneveléssel kapcsolatban, a könyvolvasás terén is igaz, hogy a gyerekek nem azt veszik át, amit mondunk nekik, hanem azt a példát követik, amit a családban látnak. Igaz, hogy a világ nagyot változott akár a tíz évvel ezelőtti helyzethez képest is, de amelyik családban a szülők kisgyermekkortól kezdődően tudatosan keresik a gyermek korosztályának szóló könyveket, rendszeres esti program a meseolvasás és a gyermek azt látja, hogy ők maguk is olvasnak, akkor ő is érdeklődni fog az olvasás iránt. Erre azért is nagy szükség lenne, mert a meseolvasás pozitív hatásai hamar megmutatkoznak a képzelőerő, a szókincsfejlődés és az iskolában a szövegértés terén.

Így olvasunk mi
A olvasás pozitív hatásait számos kutatás alátámasztja, ám a tudományos eredmények helyett talán jobban átérezzük azokat a személyes történeteket, amelyek az olvasáshoz, mesekönyvekhez kapcsolódnak. A Játékliget szakértőjét ezért arra kértük, hogy idézzen fel olyan történeteket, amelyekkel bátoríthatjuk a szülőket, gyermekükkel közös meseolvasásra.

Puzzle-könyv, a megmentőnk!
Mert a bátorítás bizony elkél, különösen, ha a szülő már egy ideje próbálkozik a meseolvasással, ám nem sok sikerrel, mert egyelőre úgy tűnik, hogy gyermeke figyelmét még rövidebb időre sem lehet lekötni. „A közös meseolvasás alig tartott tovább néhány percnél, a gyermek már a szobában sem volt. A helyzet azért volt különösen érthetetlen az édesanya számára, mert más játékokkal hosszan eljátszott egy helyben. Itt jött a mentőötlet, a puzzle-könyv, ahol a rövid történetek mellett néhány darabból álló kirakós is található. A gyermek remekül eljátszott vele, közben hallgatta a mesét, idővel pedig már ő mesélte el a történeteket a kirakóson látható figurákról.”

Ha épp semmi nem jut eszembe
https://www.freepik.com/free-photo/smiling-young-woman-playing-with-her-baby-at-home_3279921.htm
Egy másik eset kapcsán egy mondókáskönyv nyújtott segítséget az édesanya számára, aki gyermekével részt vett egy éneklős-mondókázós-zenei foglalkozáson, amit a kicsi is nagyon élveztett. Itt elhangzott az is, hogy milyen fontos szerepet tölt be a gyermek fejlődésében az ölben ringatás, éneklés és dúdolás.„Ő a foglalkozás után kétségbe esett, mert úgy érezte, távol állnak tőle az ilyen típusú foglalkozások és nem is sok gyermekeknek szóló mondókát ismert a közös játékhoz. Végül az ajánlott könyv segítségével feloldódott, és az otthoni éneklős, később pedig könyvlapozgatós programok rendszeressé váltak.”

Apa-lánya program
https://www.freepik.com/free-photo/fathers-day-concept-with-father-and-daughter-reading_2119278.htm#term=family%20read&page=1&position=28
Az édesapáknak nem mindig könnyű megtalálni a közös hangot gyermekükkel, a lányaikkal olykor még nehezebb: a férfiak nehezebben oldódhatnak, ha a program „játszásiból” teázás a plüssállatokkal, bevásárlás a játékboltban vagy az épp aktuális hercegnős rajzfilmhőst kell lefesteni. Sokáig ezzel küzdöttek abban a családban is, ahol meglepő módon végül egy, a kísérletezésről szóló ismeretterjesztő könyv oldotta meg a helyzetet. Kiderült ugyanis, hogy ez az a téma, ami összehozza őket közös programokra.

Az én kedvencem, az ő kedvence
Igazán szívmelengető érzés, ha a saját gyermekkori kedvencünket olvashatjuk gyermekünknek. Sokan ilyenkor felkutatják a padláson, pincében fellelhető saját példányokat. Igazi nosztalgia ilyenkor a közös olvasás, akár a nagyszülőkkel is közösen. Így már nemcsak a könyvben szereplő meséket, hanem saját gyermekkori történeteinket is megoszthatjuk.

Könyv nélkül sehova!
Az ünnepek alatt sokan kelnek útra, hogy távolabb élő rokonaikat meglátogassák. Ilyenkor több órát is az autóban tölthet a család, nem árt, ha van néhány ötlet a tarsolyunkban, amivel lefoglalhatjuk a csemetéket. „Egy édesanya biztos receptje az ilyen helyzetekre atalálós kérdéseket tartalmazó könyv. Náluk leginkább ez vált be, sem a barkóba, sem a közös mesegyártás nem foglalja le olyan hosszú időre a gyerekeket, mint a talányos mesék és feladványok.”

Konfliktusok megoldásában segít
Ahogy a gyerekek nőnek, adódhatnak olyan problémák, amelyeket egyedül, a saját ösztöneinkre, tapasztalatainkra hallgatva nem tudunk megoldani. „Nem is tudnék egy konkrét példát kiemelni, azt hiszem előbb-utóbb minden szülő életében elérkezik egy ilyen megoldhatatlannak látszó helyzet. Különösen érzékeny téma például ha kistestvér érkezik a családban, az iskolakezdés vagy az iskolai konfliktusok, bántalmazás.Jó ha tudjuk, hogy több remek könyv is íródott már az ilyen helyzetekre, a megoldáshoz utat mutatva a szülők és gyerekek részére.”

Jól esik összebújni
https://www.freepik.com/free-photo/young-couple-reading-a-book-with-their-little-daughter-in-their-living-room-decorated-for-christmas_964693.htm
A megfelelő könyv tehát számtalan helyzetben lehet a segítségünkre, ám ha nincs is épp rá különösebb indokunk, olvasni önmagáért, gyermekünkkel olvasni pedig a közös programért, összebújásért is nagy öröm. Az ünnepek kapcsán még mindig sokan ajándékoznak mesekönyvet. Ha egész évben rohanunk is, az ünnepek alatt szívesen időzik acsalád karácsonyi történetekről, manókról és télapóról, varázslatokról mesélve.

Forrás: www.jatekliget.hu

További érdekes cikkekért és kedvezményekért iratkozz fel hírlevelünkre!

miért jó olvasni?
MailChimp hírlevél modul

Játékliget hírlevél

Különleges ajánlatok, hírek, érdekességek!
 

Milyen korú gyermeked van?

Adatvédelmi tájékoztatót a hírlevél kéréssel  elfogadom. 
Adatvédelmi azonosítónk:
NAIH-94873/2016
bármikor leiratkozhatsz 

Szállítás & fizetés

Ekkorra érkezhet hozzád: Minden terméknél pontosan feltüntetve

általában 1 munkanap, de a megnövekedett forgalom miatt késések előfordulhatnak - Házhoz szállítva; GLSPontra,postán maradón; személyes átvétellel 

Fizetés történhet:
átutalással, utánvéttel, bankkártyás fizetéssel
Szállítási költségek:
990 Ft (+200 Ft utánvét esetén)
20.000 Ft felett INGYENES szállítás

(Kivétel: bútor, tornatermi berendezés, nagyméretű fejlesztő,játszótéri eszközök
Ezek esetében a várható költségről emailben, előre tájékoztatunk)
Részletek itt >>