A webáruház használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Óvodaérettség és a képernyő előtt töltött idő

Óvodaérettség és a képernyő előtt töltött idő

A zökkenőmentes óvodakezdés érdekében jó, ha bizonyos szokásokat már most kialakítunk. Szakemberek szerint ezek közt lényeges, hogy szerepeljen a képernyő előtt töltött idő csökkentése, ám az is számít, hogy milyen műsorokat néz, egyedül vagy szülőkkel tévézik-e a kicsi.

Szókincs és jó kifejezőkészség 
A  gördülékeny beilleszkedést segíti, ha a gyermek képes jól megértetni magát a környezetével. Nem a kiejtésen van a hangsúly, hiszen ez még rengeteget változik az óvodai évek alatt. A szókincs a fontos, hogy ki tudja fejezni mit szeretne egy játékban, vagy az óvó nénitől és megértse, tőle mit kérnek. Ezt a képességet a meseolvasáson kívül sok beszélgetéssel segíthetjük. Nevezzük nevén a tárgyakat, amiket otthon a hétköznapokban használunk, vagy ha például bevásárolni, postára megyünk. Beszélgessünk róla, hogy mit látunk séta közben, vagy ha autóval utazunk. Ezektől mind nagyon sokat fejlődhet a szókincse és a kifejezőkészsége.

Módosult az ajánlás: napi 1 óra ajánlott 
Az American Academy of Pediatrics (AAP) 2001-es felhívása szerint a kora gyermekkori sok televíziós hatás két szempontból is rontja az esélyt a zökkenőmentes óvodakezdésre. Egyrészt lassítja a nyelvi fejlődést, másrészt problémákat okoz a szülő-gyermek kommunikációban is. A szakmai szervezet ezért a 2 éven felüli gyermekek számára maximum napi 2 óra képernyő előtt töltött időt javasol. A számítástechnika fejlődése, az internet, a tabletek és okostelefonok elterjedése miatt az AAP 2016-ban módosította az ajánlást. Napi 1 órára csökkentette a televíziózással töltött idő hosszát a 2 és 5 év közötti korosztályban, figyelembe véve, hogy a valóságban a gyerekek jóval több időt töltenek képernyő előtt, mivel már nem csak a televízió, hanem egyéb eszközök már az egészen fiatal korosztály életének is részévé váltak.

Az idő a lényeg
Mit tegyünk akkor, ha szükségünk van néhány szabad percre, hogy elintézzünk egy munkával kapcsolatos fontos hívást, vagy elkészítsük a vacsorát? Az AAP szakemberei szerint a vizsgálatukban megfigyelt 807 gyermek között azoknál mutatkozott a legnagyobb eltérés fejlődésben, akik napi 2 óránál többet töltöttek a képernyő előtt. Nincs okunk tehát lelkifurdalásra, ha rövid időre bekapcsoljuk a tévét, amíg mi befejezzük a dolgainkat.

A képernyő előtt töltött idő fejleszthet is?
A képernyő előtt töltött idő hossza mellett azonban a szakemberek még egy fontos összefüggésről beszámoltak. Megállapításuk szerint, ha a szülők  meghatározott fejlesztő, edukációs célú műsorokat kapcsolnak be gyermeküknek, akkor akár még a fejlődésüket is segíthetik. Az AAP 2016-os ajánlása konkrétan említi például a Szezám utca (eredeti címe: Sesame Street) népszerű amerikai bábsorozat kognitív, műveltséget és szociális készségeket fejlesztő hatását.

Közös program is lehet
A gyerekeknek fontos, hogy megértsék, mit látnak, hogy megmagyarázzuk a történéseket. A szakmai szervezet szerint a műsorok, alkalmazások és játékok körültekintő megválasztása mellett ezért lényeges, hogy a szülő olykor legyen aktív résztvevője is ezeknek a programoknak. Nézzünk meg közösen egy műsort, játsszunk együtt egy játékkal és beszélgessünk róla. Éljünk a technika nyújtotta lehetőségekkel, de használjuk ki okosan!

Forrás: www.jatekliget.hu

 

 

 

További érdekes cikkekért és kedvezményekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Milyen korú gyermeked van?
MailChimp hírlevél modul

Játékliget hírlevél

Különleges ajánlatok, hírek, érdekességek!
Most ajándékkal jutalmazzuk feliratkozásod!

Milyen korú gyermeked van?

Adatvédelmi tájékoztatót a hírlevél kéréssel  elfogadom. 
Adatvédelmi azonosítónk:
NAIH-94873/2016
bármikor leiratkozhatsz 

Szállítás & fizetés

Ekkorra érkezhet hozzád: Minden terméknél pontosan feltüntetve

általában 1 munkanap, de a megnövekedett forgalom miatt késések előfordulhatnak - Házhoz szállítva; GLSPontra,postán maradón; személyes átvétellel 

Fizetés történhet:
átutalással, utánvéttel, bankkártyás fizetéssel
Szállítási költségek:
990 Ft (+200 Ft utánvét esetén)
20.000 Ft felett INGYENES szállítás

(Kivétel: bútor, tornatermi berendezés, nagyméretű fejlesztő,játszótéri eszközök
Ezek esetében a várható költségről emailben, előre tájékoztatunk)
Részletek itt >>