A webáruház használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Legyen egész évben farsang! Így fejleszt a szerepjáték

Legyen egész évben farsang! Így fejleszt a szerepjáték

A szerepjáték nem csak jó móka, de remek fejlesztő is egyben. A gyerekek szociális, érzelmi, nyelvi és problémamegoldó képességeit is erősíti, ha a farsang után se adunk túl a megvásárolt jelmezeken, és nem is tesszük őket egyből a szekrény mélyére. A Játékliget összefoglalta miért jó, ha hagyjuk, hogy amikor kedvük tartja varázsló, szuperhős, katona, oroszlán vagy épp hercegnő bőrébe bújva játsszanak.

Szerepjátékkal bármi lehetsz

A gyerekek a nappaliban fotelből kanapéra, szőnyegről a küszöbre ugrálnak, mert csak így menekülhetnek meg a félelmetes forró láva elől, ami a padlót borítja. Az erdei séta közben talált bottal bármilyen fenevadat lepuffanthatnak, ha úgy adódik, de az sem baj, ha nincs náluk kisautó, előbb-utóbb akad egy megfelelő kő, amivel már indulhat is a brummogás. A gyerekek fantáziája határtalan, gyakorlatilag bármilyen tárgyat, helyzetet leutánoznak az épp rendelkezésre álló készletből, ám a kreativitás mellett, a szerepjáték még sok más képességet is fejleszt.

 

 

Együttműködést és empátiát tanít

A kooperatív szerepjáték során a gyermek megtanul másokkal együttműködni, az álláspontján változtatni, megosztani a felelősséget és kreatívan megoldani egy problémát. Más bőrébe bújva megismerheti és megértheti a körülötte lévőket, könnyebben képzeli magát az ő helyükbe a későbbiekben is. Az egocentrikus gyermeki világból egy fontos fejlődési előrelépés, amikor megérti mások érzéseit. Az önbecsülésének is jót tesz, ha különböző karaktereket eljátszhat. A szerepjáték segítségével gazdagabb személyiséggé válhat, bátorságot szerez a különböző helyzetekben való viselkedéshez.

 

Páratlan szókincsfejlesztés

A gyerekek ilyenkor a mindennapokban használt szókincsük mellett egy sor új kifejezést is használnak. Az adott játék függvényében előkerül a harci, orvosi, boltos, könyvtáros, hercegnős… „szakzsargon”, amiről szülőként sokszor elképzelésünk sincs, hogy hol hallhatta. A szerepjáték remek eszköz arra, hogy például a mesékben, anya és az eladó beszélgetésében vagy a buszon említett szavak előkerüljenek, de felismerhetjük a saját szóhasználatunkat, hanghordozásunkat is a gyerekek játékában.

 

 

A gyurmagolyó vagy a papírgalacsin védjen meg a szörnytől?

A szerepjáték során számtalan probléma adódhat, amiket ott és akkor, a rendelkezésre álló eszközökkel kell rugalmasan megoldani. A többiekkel meg kell egyezni, hogy mi a jó megoldás, vagy szabályokat kell követniük – és lehetőleg ugyan azokat – ehhez pedig kompromisszumra kell jutni.


Agresszív viselkedés a képzelt játékban?
Mit tegyen a szülő, ha a játékban a gyermek időnként leszámol a játékkatonákkal, a plüssök vagy babák közt veszekedés, háború dúl? A negatív érzések kezelésével sajnos sokan még felnőttként sem tudunk mit kezdeni és nem tudjuk jól kezelni. A szerepjátékban a gyerekeknek lehetőségük van ezt is megtanulni: szabályozni a viselkedését, lecsillapodni és önuralmat is tanulni.

 

Jelmezek és egyéb kellékek
A farsang remek apropó a kreatív kelléktár felfrissítéséhez, ám alapvetően a gyerekek bármit felhasználnak a játékhoz, ami épp az elképzelt világukba illik. Azért jó, ha van otthon néhány üres nagyobb kartondoboz (például kisház, autó vagy űrhajó gyanánt). Régi ruhák, cipők, hátizsákok, kalapok, újságok, telefonok. Már nem használt főzőedények, takarók (bunker építéshez), pénzérmék, repülő-, mozi- vagy színházjegyek, notesz és toll.

Szerepjátékhoz további kiegészítőket találsz itt:
https://www.jatekliget.hu/jatekkategoriak/szerepjatek

 

 
SAPI hírlevél modul
Szállítás & fizetés

Ekkorra érkezhet hozzád: Minden terméknél pontosan feltüntetve

általában 1 munkanap, de a megnövekedett forgalom miatt késések előfordulhatnak - Házhoz szállítva; GLSPontra,postán maradón; személyes átvétellel 

Fizetés történhet:
átutalással, utánvéttel, bankkártyás fizetéssel
Szállítási költségek:
1190 Ft (+300 Ft utánvét esetén)
20.000 Ft felett INGYENES szállítás

(Kivétel: bútor, tornatermi berendezés, nagyméretű fejlesztő,játszótéri eszközök
Ezek esetében a várható költségről emailben, előre tájékoztatunk)
Részletek itt >>