A webáruház használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Jövőre 100 éves a Waldorf pedagógia

Jövőre 100 éves a Waldorf pedagógia A Waldorf-pedagógia megszületésének közelgő 100. évfordulója alkalmából, a résztvevők a következő egy évben, 2019 szeptemberéig világszerte több rendezvényt szerveznek. Az eseményhez kapcsolódóan a Játékligetet kérdeztük a Waldorf-pedagógia jellegzetességeiről.

A Waldorf pedagógia atyja az osztrák Rudolf Steiner. Az első Waldorf iskola 1919. szeptember 7-én nyílt meg Németországban, elsősorban a Waldorf-Astoria cigarettagyár munkásainak a gyermekei számára. A hazánkban 1926-ban megnyílt, első Waldorf iskola 1933-as megszűnését követően 1989-ben nyitotta meg kapuit a Solymári Waldorf Óvoda. Napjainkban közel 100 Waldorf intézmény működik, a szakmai munkát pedig 7 önálló Waldorf-pedagógus képzés támogatja hazánkban. Világszerte 1100 iskola és 1700 óvoda működik a Waldorf-pedagógia elvei szerint.

A fej, a kéz és a szív pedagógiája
A Waldorf-pedagógia sajátossága, hogy az oktatásban a gyerekek intellektusának fejlesztésével megegyező hangsúlyt kap a művészeti, szociális nevelés és a gyakorlati nevelés is. A tanítás során a gyakorlatból indul ki, művészeti tevékenységekkel folytat, majd legvégül jut el az intellektuális tudnivalóig.

Epochális tanítási rend
A képességek kibontakoztatása akkor lehet a legteljesebb, ha elegendő időt hagynak az elsajátításra és a gyakorlásra. A Waldorf iskolákban ezért a gyerekek a közismereti tárgyakat tömbösítve, 3-4 hetes ciklusokban tanulják. Az így elsajátított képességek a későbbiekben biztos alapot szolgáltatnak majd a további tanulmányokhoz.

Büntetés és versenyszellem helyett
A mindennapok során, ha egy gyerek jól csinál valamit, akkor egy mosoly, dicséret a visszajelzés, hiszen erre a gyerekeknek különösen szükségük van, hogy az érdeklődésük, a motivációjuk hosszú távon is megmaradjon. Az epochák végén a nagyobbaknál, főként 3. osztálytól tudáspróbák vannak, erre rövid szóbeli vagy írásbeli értékelést, majd az év végén hosszú szöveges bizonyítványt kapnak a gyerekek. A bizonyítvány két részből áll: az egyik része a gyereknek szól. Ez egy vers, amit az osztály tanító maga választ, vagy esetleg ír. Ezzel ad egy tükröt, visszajelzést a gyermeknek, arról, hogy hogyan látja őt. Ebben képi eszközökkel, művészi módon fejezi ki a gyermek eddigi eredményeit és azt is, hogy miben látja szükségét esetleg a fejlesztésnek. A bizonyítvány hosszabbik része, mely akár több oldalas is lehet, hatodik osztályos koráig a gyermek szüleinek szól. Ebben a pedagógus részletesen leírja a gyermek közösséghez, tanuláshoz való hozzáállását, egyes tantárgyakból az eredményeit. Hatodik osztály után ezt az értékelést a pedagógus már a gyermeknek szólóan, nem a szülőknek készíti.

Értékelés van, osztályzat nincs
Ha osztályzatokban értékeljük egy gyermek teljesítményét, akkor azt a számot óhatatlanul egy másik gyerek eredményeihez méri. Amikor a gyerekek számot adnak tudásukról, akkor egy „általános” érdemjegy helyett konkrétan megfogalmazott mondatokat kapnak visszajelzésként a tudásukról. Ez nem összehasonlításra vagy versengésre készteti őket, hanem kizárólag arra, hogy az adott területen lévő hiányosságaikat a jövőben pótolják.

Kiemelt projekt: a méhek tanulmányozása
Az utóbbi húsz évben egyre nagyobb számban pusztulnak a méhek világszerte, a Waldorf emlékév pedig különös figyelmet szentel a méheknek. Rudolf Steiner, A méhek lényéről c. művében így ír róluk:  „A méhek élete mögött egy rendkívüli bölcsesség áll. (…) Az, amit csak akkor tapasztalunk meg magunkon belül, amikor a szívünk szeretetet fejleszt ki…”.
A Waldorf-pedagógia ezért ebben az évben kiemelt figyelmet szentel a méhek megfigyelésének, a róluk szóló mesék és tanítások megismerésének. A kampány keretén belül a Waldorf intézmények olyan bemutató méhészetek kialakítását is tervezik, ahol egy- egy vizsgálóláda létrehozásával a gyerekek megismerkedhetnek a méhészkedéssel.

Forrás: www.jatekliget.hu

További érdekes cikkekért és kedvezményekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Milyen korú gyermeked van?
MailChimp hírlevél modul

Játékliget hírlevél

Különleges ajánlatok, hírek, érdekességek!
Most ajándékkal jutalmazzuk feliratkozásod!

Milyen korú gyermeked van?

Adatvédelmi tájékoztatót a hírlevél kéréssel  elfogadom. 
Adatvédelmi azonosítónk:
NAIH-94873/2016
bármikor leiratkozhatsz 

Szállítás & fizetés

Ekkorra érkezhet hozzád: Minden terméknél pontosan feltüntetve

általában 1 munkanap, de a megnövekedett forgalom miatt késések előfordulhatnak - Házhoz szállítva; GLSPontra,postán maradón; személyes átvétellel 

Fizetés történhet:
átutalással, utánvéttel, bankkártyás fizetéssel
Szállítási költségek:
990 Ft (+200 Ft utánvét esetén)
20.000 Ft felett INGYENES szállítás

(Kivétel: bútor, tornatermi berendezés, nagyméretű fejlesztő,játszótéri eszközök
Ezek esetében a várható költségről emailben, előre tájékoztatunk)
Részletek itt >>