A webáruház használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Így válassz társast!

Így válassz társast! Szerintünk egy jó társasjáték, sok helyzetben segítségünkre lehet. Ha például esős az idő és a kicsiket bent kell lefoglalni, ha a kamaszt már alig lehet a szobájából kicsalogatni, vagy ha valamilyen fejlesztéshez keresünk játékos megoldást. De hogyan találjuk meg az igazit, amivel szívesen játszik együtt a család?


Díjak, elismerések és top játékok

Elvileg jó kiindulópont a választához, ha a különböző elismerések alapján válogatunk a játékok közt.
A helyzet azért becsapós, mert a díjakat eltérő szempontok alapján ítélik oda, így fontos azzal is tisztában lenni, hogy a mi esetünkben ez pontosan mit jelent.

A Magyar Társasjátékdíjjal jutalmazott játékról például tudhatjuk, hogy a célja, hogy a díjazott játékok ne igényeljenek komoly játékosi tapasztalatot, emellett alkalmasak legyenek családi körben való játékra, és lehetőleg több generáció különböző képviselői számára is szórakozást nyújtsanak. Így jó választás lehet, hogy egy asztalhoz ültessünk kisebb, nagyobb gyerekeket – például a 2010-es, 8 éves kortól ajánlott nyertes Dixit – de csalódást okozhat egy stratégiai vagy logikai játékot kedvelő családban.
 

Ők valószínűleg szívesebben játszanak majd például a 2018-ban Spiel des Jahres, vagyis „Az év játéka” díjat nyert Azul-lal. A játék népszerűségét mutatja, hogy azóta megjelent a társasjáték harmadik variációja is, A királyi pavilon. A díjon belül külön kategóriát hoztak létre, mely „Az év gyerekjátéka” címet viseli, ez a kisebb gyermekek szüleinek nyújthat segítséget a választásban. 2011 óta már létezik „Az év gémerjátéka” elismerés is, ami viszont abban segíthet, ha kamaszokkal szeretnénk egy igazán jót játszani. A kategória 2017-es győztese például az Exit, ami azóta szintén több változatban is megjelent.
 

A legifjabb társasjátékosok részé 


Az életkor nyilván fontos szempont, hiszen a túl bonyolult szabályok könnyen elvehetik a társasjátékokkal még csak ismerkedő gyermek kedvét a közös játéktól. Ez azonban jól behatárolható, hiszen a játék dobozán a gyártó feltünteti az ajánlott korcsoportot. Itt is kínálkozik azonban kompromisszumos lehetőség, ha több, különböző életkorú gyermekkel szeretnénk játszani, a szabályokon egyszerűsíthetünk, hogy a kisebbek is bekapcsolódhassanak.
Általában a nagyobb testvérek is szívesen nosztalgiáznak az olyan meghatározó, igazi első társasjátékaikkal, mint a Csigafutam, melynek szabályai a legkisebbek számára is könnyen elsajátíthatóak.

A társasjátékkal ismerkedő apróságok számára vonzó lehet, ha ismert mesefiguráikkal játszhatnak, szívesebben csatlakoznak a játékhoz, ha Pitypang és Lili, vagy Bogyó és Babóca néz vissza a lapokról.
Az ovis korosztály már örömmel vesz részt a nagyok játékában is, persze, ha az a saját életkorának megfelelő változatban is elérhető. Junior verzió létezik például Tick Tack Bumm szókincset, kommunikációt fejlesztő társasjátékból, de kapható Monopoly óvodásoknak, vagy 8 éves kortól a Rush Junior is.

Móka és kacagás Party társasjátékok, kvízjátékok és kártyajátékok – ha az egész család összejön, ezek segíthetnek feldobni az esőnapokat, vagy a hideg, borús téli hétvégéket.


Alap kártyajáték a Solo, izgalmas újdonság az Origami, de mindegyik kategóriában találunk kisebbeknek és nagyobbaknak valót is, és a témakörök is igen változatosak.
A Magyarország kvíz és IQ party mellett a konyhaművészet iránt érdeklődők és a szabadulószobák feladványainak kedvelői számára is találunk játékokat.

 

Nem csak játék, fejlesztés A társasjátékok amellett, hogy szórakoztatnak, számos készséget is fejlesztenek. Kiderül, hogy ki játssza ki azonnal a többiekre nézve kedvezőtlen kártyát, ki mennyire versengő típus, de a kooperációs társasok azt is elárulják, mennyire megy jól a csapatmunka. A szociális készségek mellett a gyerekek sok egyéb területen is fejlődhetnek a társasjátékok segítségével. A logikai, előretervezési képességeket fejlesztő stratégiai játékok mellett célzottan választhatunk akár megfigyelő képességet és reakciókészséget fejlesztő játékokat is, ennek népszerű változata a Dobble. A sztorikockák a fogalmazási készséget, kreativitást és szókincset segítenek építeni, de a társasok akár a matematika, vagy nyelvtanulásban is segítségünkre lehetnek.
 

További társasjátékainkat itt találod, ha pedig kérdésed van, vagy segítséget kérnél a választáshoz, keress bennünket!

Képek forrása:
1. People photo created by freepik - www.freepik.com
2. ErikaWittlieb képe a Pixabay -en.
3. dograapps képe a Pixabay -en.
4. tookapic képe a Pixabay -en.
5. Gianni Crestani képe a Pixabay -en.