A webáruház használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Húsvét ünnepe!

Húsvét ünnepe!

A húsvét, a kereszténység egyik legnagyobb szent ünnepe, úgynevezett "mozgó ünnep". Húsvét vasárnapja a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnap. A tavaszi napéjegyenlőség március 21-én van, ehhez igazodik a húsvét időpontja. Ha a március 21-ei napéjegyenlőség időpontja olyan szombati napra esik amikor éppen holdtölte van, akkor abban az évben a húsvét március 22-én van. Tehát ez a legkorábbi nap, amikor elkezdődhet a húsvét. A csillagászati tavasz kezdetétől a legtávolabbi időpontra eső húsvét vasárnap pedig április 25-e lehet.

Húsvét a Jézus sivatagi böjtjének emlékére tartott negyvennapos nagyböjt zárása. Nagyhét a nagyböjt utolsó hete, virágvasárnaptól nagyszombatig tart. Virágvasárnap hagyományosan barkát szentelnek és körmenetben vonulnak be a templomba. A katolikus kereszténységben böjtnek nevezett időszak után ekkor szabad először húst enni (húsvét). A böjt utolsó hete a nagyhét, a húsvét után hét húsvét hete vagy fehér hét. A húsvéti ünnepkör a pünkösddel zárul.

Húsvéti népszokások

Húsvét vasárnapján szokás az ételszentelés. A délelőtti misére letakart kosárral mentek a hívők, melyben bárányhús, kalács, tojás, sonka és bor volt. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi. A tojás az újjászületés jelképe. Az egészben főtt tojás a családi összetartást is jelképezi.

Húsvét hétfői népszokás a locsolkodás, a hímes tojás ajándékozás. A víz megtisztító erejébe vetett hit a szokás alapja. A húsvéti tojások piros színe Krisztus vérét jelképezheti. Húsvét eredetileg termékenységi ünnep lehetett, az emberek bő termést, és a háziállatok szaporulatát kívánták ekkor. Így kötődik a nyúl a tojáshoz, mivel a nyúl szapora állat, a tojás pedig magában hordozza az élet ígéretét.

A Húsvét manapság - hogy éljük meg?

Sok hagyomány, népszokás volt a tavasz váró ünnepre, hisz még a mai napig is a Húsvét sok helyen ennek az évszaknak az ünnepe.

Régen locsolkodni jártak a fiúk a faluban, annak jeléül, hogy a lányok ne hervadjanak el, szépek és egészségesek maradjanak. A locsolás, az ősi termékenységvarázslás és megtisztulás jelképe. Annak idején a kútból hideg vízzel, később szódásüveggel, ma már inkább kölnivel locsolnak.

A lányok, piros tojással, hímes tojással, manapság pedig csokitojással köszönik meg, hogy meglocsolják őket.

A locsolkodás és a tojásfestés hagyománya azonban a városokban kezd kissé megfakulni, ezt a napot sok család inkább kirándulással vagy a rokonok meglátogatásával tölti.
 

A húsvéti nyúl eredete kissé bizonytalan, nálunk német hatásra honosodott meg valamikor a XIX század folyamán. Maga a nyúl szintén a termékenység szimbólumává vált, és szerte Európában a húsvét ünnepével társítják.

Ajándékötletek - készülődés

Sok helyen szokás ilyenkor is az ajándékozás, főleg gyerekeknek. Húsvéti dekorációval várják a tavaszt, az ünnepet. Ilyenkor barka ágakra akasztanak festett díszített tojásokat, amit vázába tesznek. A barkaág szintén régi húsvéti szimbólum, melynek eredete a virágvasárnap megünnepléséhez nyúlik vissza. A barka a Magyarországi éghajlati viszonyoknak köszönhetően a pálma és olajágak szerepét vette át, amelyekkel Jézust köszöntötték jeruzsálemi bevonulása alkalmából. Az ablakba nyuszis és festett tojásos matricát helyeznek fel. Ajtó kopogtatót is készítenek, melyen a nyuszi, a tojás és a barka dominál.

Az egyik legismertebb locsoló vers:

Zöld erdőben jártam,
Kék ibolyát láttam,
El akart hervadni,
Szabad-e locsolni?

Néhány családban ilyenkor a ,,nyuszi-fészek,, a festett tojások mellett kis ajándékot is rejt, a gyerkőcök nagy-nagy örömére. Összegyűjtve itt is megtaláljátok a tavaszi ünnep játék ajánlatait, néhányat pedig kiemelten is megmutatunk Nektek, ha a cikk után kicsit lejjebb görgetsz.

MailChimp hírlevél modul

Játékliget hírlevél

Különleges ajánlatok, hírek, érdekességek!
 

Milyen korú gyermeked van?

Adatvédelmi tájékoztatót a hírlevél kéréssel  elfogadom. 
Adatvédelmi azonosítónk:
NAIH-94873/2016
bármikor leiratkozhatsz 

Szállítás & fizetés

Ekkorra érkezhet hozzád: Minden terméknél pontosan feltüntetve

általában 1 munkanap, de a megnövekedett forgalom miatt késések előfordulhatnak - Házhoz szállítva; GLSPontra,postán maradón; személyes átvétellel 

Fizetés történhet:
átutalással, utánvéttel, bankkártyás fizetéssel
Szállítási költségek:
990 Ft (+200 Ft utánvét esetén)
20.000 Ft felett INGYENES szállítás

(Kivétel: bútor, tornatermi berendezés, nagyméretű fejlesztő,játszótéri eszközök
Ezek esetében a várható költségről emailben, előre tájékoztatunk)
Részletek itt >>