A webáruház használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

GYEREKJÁTÉK! – Hogyan fejlődik gyermekünk játéktevékenysége?

GYEREKJÁTÉK! – Hogyan fejlődik gyermekünk játéktevékenysége?

Gyermekünk születésével óriási csoda és öröm érkezik a családba. Az ábrándozóbb természetű szülők már a várandósság ideje alatt látni vélik lelki szemeikkel az idilli képet, ahogy együtt játszanak gyermekeikkel: babáznak és kirakóznak, fociznak vagy éppen távirányítós kisautóval manővereznek. De pontosan melyik életkorban jön el mindennek az ideje? Mikor, mivel és miért is úgy játszanak a gyerekek, ahogy?

 
 

Játék = tanulás

A játék a tanulási folyamat legfontosabb eleme. Rajta keresztül ismerik meg a világot, önmagukat. Megtapasztalják az egyszerűbb-bonyolultabb összefüggéseket, szembesülnek fizikai lehetőségeikkel és korlátaikkal. Éppen ebből adódik tehát, hogy minden játék fejlesztőjáték is egyben! A LOGICO program kiváló lehetőség a játékos tanulásra óvodásoknak és kisiskolásoknak.

 

Játék 0-2 éves korban

A babák elsődleges öröm–, így játékforrását az édesanya és a legközelebbi családtagjai jelentik. Ösztönösen cirógatjuk, dudorászunk neki, ringatjuk, versikézünk, rigmusokkal szórakoztatjuk. Mindezért cserébe hatalmas, gurgulázó kacaj a jutalmunk. Eszköz nélküli játék ez, de korántsem elhanyagolható a jelentősége, hiszen a közös élmények erősítik az érzelmi kötődést, kiszámíthatóságot ad a sok-sok ismétlés (tudja, hogy mi után mi következik). Ez a fajta biztonságérzet megnyugtatja és a későbbiekben az önbizalom alapjául is szolgál.

 

Az alig pár hetes, hónapos babák - amint képességeik lehetővé teszik - egyszerű, markolható játékaikat szorongatva, naphosszat „csörögnek-zörögnek”. Nagyon hamar megtanulják összekapcsolni játékaikkal az élményt, amit annak használata okoz. Mindenféle zajkeltő, csillogó, kontrasztos mintájú játék szóba jöhet, de mindig tartsuk szem előtt a baba biztonságát! Az ilyen életkorú gyerekeknek készített, jó minőségű játékok biztosan nem tartalmaznak lenyelhető, pici darabkákat, lemálló festéket és nem utolsó sorban könnyen tisztíthatóak. A Melissa and Doug  legújabb  toronyépítő játéka csodás színes geometrikus formákkal örvendezteti meg a kicsiket.

Az életkor előrehaladtával a funkcionális játékok veszik át a szerepet, azaz nem a végeredmény, a produktum a lényeg, hanem maga a tevékenység. Megszámlálhatatlanul sokszor legurítja a lejtőn a golyót, (Bébi golyópálya)  rakosgatja egyik poharat a másikba, tölti a fürdővizet innen oda és vissza, maszatol a különféle textúrákkal (sár, homok, kövek, fű…). Fáradhatatlanul építi fel, majd rombolja le a tornyokat, miközben ügyesedik a keze és megtapasztalja a fizikai törvényszerűségeket is (ledől, kifolyik). A látszólag hiábavaló tevékenységek közben azonban fejlődik az értelmi képesség, felfedezi az első ok-okozati összefüggéseket, alakul a problémamegoldó gondolkodás.

 

Ebben az időszakban a tapasztalatszerzéshez még nincs szükségük különösebben társakra, inkább magányos felfedezőkre hasonlítanak. 

Szimbolikus- és szerepjáték

Nagyjából 2-4 éves korban megjelenik az úgynevezett szimbolikus játék, amiben a hétköznapi élet „témáit” dolgozza fel: főz, autót vezet, eteti a körülötte lévőket. Ez a játék alapozza meg a későbbi szerepjátékokat, amely szintét az utánzásra épül. Mindezzel kezdeti lépéseket is tesz az önállósodásra. Az eddig szerzett tapasztalatait építi be ezekbe a helyzetekbe, hogy megerősítse pozitív, illetve feldolgozza, oldja az esetleges negatív élményeket.

 

Ovis lett

3-4 éves kora körül, az oviba lépéssel kinyílik a világ egy újabb kapuja. Hirtelen sok kisgyerek veszi őt körül, elkezd barátkozni, kialakul az igénye a kortársakkal való kapcsolatokra. Játékaik során fejlődnek a kognitív funkciók, azaz figyelem, érzékelés-észlelés, emlékezet, gondolkodás. Folyamatosan kapcsolatban állnak egymással, így fejlődik a kommunikáció, a problémamegoldó gondolkodás és apránként elkezdenek együttműködni csoporttársaikkal.

Ekkor már képesek megérteni az egyszerűbb szabályjátékok lényegét, bár sokszor még mindig nem a nyerés a cél, sokkal inkább a játék folyamata. A klasszikus társasjátékokhoz már érettebb fogalmi gondolkodásra lesz szükség, ami jellemzően az 5-6. életév környékén figyelhető meg. Általánosságban elmondható, hogy ebben az életkorban már tudnak valamilyen formában összedolgozni, kooperálni. Az összedolgozáshoz, kooperációhoz a Keller Mayer Cseresznyéskert című társasjátékát ajánljuk, 

Az építőjátékokkal való foglalatoskodás is itt teljesedik ki. Elkezdődik az elemek kombinálása, konstruktív felhasználása, ahol már nem csak a folyamat, hanem a végeredmény is fontossá válik, büszkék alkotásaikra. Ugyanez igaz a kreatív eszközök használatára is. Mindegyik tevékenység összetett feladat elé állítja a gyermeket: a tervezéstől a kivitelezésig számos fázison megy végig.

 

Mozgás minden mennyiségben!

Roppant fontos a fejlődő szervezetnek, hogy ne kizárólag az elméjét pallérozza, hanem a testét is megtornáztathassa! A kúszás- mászás beindulása után úgy érezhetjük, szinte egy perc megállás sincs, de higgyük el: jól van ez így!

 A nagymozgások (gurulás, ugrálás, szökdelés, hintázás, egyensúlyozás) nem csak a „fölösleges” energiákat vezeti le, hanem az agyi féltekék finomhangolására is hatással van. A változatos mozgásformák gyakorlásával, kipróbálásával, újabb és újabb agyi pályák aktivizálódnak. Az összetett, összerendezett mozgások fejlesztik a koncentrációs- és tanulási képességet, téri tájékozódást és ritmusérzéket.

Gyermekünk fejlődésével minden terület formálódik, tökéletesedik, érik a sok-sok játékélmény hatására. A játék akkor érheti el célját, ha művelője szabadon, örömmel végezheti azt, feltöltve érzelmi és értelmi raktárait a későbbiekre. Ez esetben a tanulási folyamat valóban gyerekjáték lesz!

Minden játékhoz sok örömet, gurgulázó nevetéssel teli pillanatokat kíván

Játékliget csapata

MailChimp hírlevél modul

Játékliget hírlevél

Különleges ajánlatok, hírek, érdekességek!
 

Milyen korú gyermeked van?

Adatvédelmi tájékoztatót a hírlevél kéréssel  elfogadom. 
Adatvédelmi azonosítónk:
NAIH-94873/2016
bármikor leiratkozhatsz 

Szállítás & fizetés

Ekkorra érkezhet hozzád: Minden terméknél pontosan feltüntetve

általában 1 munkanap, de a megnövekedett forgalom miatt késések előfordulhatnak - Házhoz szállítva; GLSPontra,postán maradón; személyes átvétellel 

Fizetés történhet:
átutalással, utánvéttel, bankkártyás fizetéssel
Szállítási költségek:
990 Ft (+200 Ft utánvét esetén)
20.000 Ft felett INGYENES szállítás

(Kivétel: bútor, tornatermi berendezés, nagyméretű fejlesztő,játszótéri eszközök
Ezek esetében a várható költségről emailben, előre tájékoztatunk)
Részletek itt >>