A webáruház használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Felkészülés az első osztályra - készségek az iskolához

Felkészülés az első osztályra - készségek az iskolához

Ha gyermeked jövőre iskolába megy, érdemes már most elkezdeni a felkészülést. Néhány fontos képesség elsajátításával és gyakorlásával az iskolába való beilleszkedés gördülékenyebb lesz és több sikerélményt is tartogat. Elmondjuk, hogyan segíthetsz neki ebben, például gyurmázással vagy társasjátékkal.

 

 

Megfogni a ceruzát

Míg az óvodában esetleg csak elvétve, a rajzok készítéséhez volt szükség ceruzára, az iskolapadba kerülve akár napi több órán keresztül is biztosan kell tudni tartania a betűk és számok tanulásához.

Ha azt látjuk, hogy a gyermek ceruzafogása bizonytalan, a finommotorika fejlesztésére van szükség. Ezt a legegyszerűbben apró elemekből álló építőjátékokkal, gyöngyfűzéssel vagy gyurmázással tudjuk fejleszteni. Az első időszakban a ceruzafogó is sokat segíthet a ceruza fogás gyakorlásában.

 

Értelmezni a feladatot

Nyissuk ki a kék csíkos könyvet és kezdjük el a feladatot, bal oldalon felül. Azt, amelyik mellett a bohóc feje van. – Az iskolába kerülő gyerekek ilyen és ehhez hasonló feladatokkal is találkozni fognak. Nagyon gyakran azért maradnak le, mert eleve a feladatot sem értették pontosan.

Ahhoz, hogy az ilyen helyzeteket megelőzzük, két területet is javasolt fejleszteni. A beszédértés szükséges ahhoz, hogy pontosan értse, mikor, mi a feladat. A téri irányok ismerete nélkül pedig nem fogja tudni, melyik a füzet bal oldala, teteje, de enélkül az írás, olvasás és számolás is nehezebb lesz. Az irányészlelés fejlesztéséhez online tanfolyamot is készítettünk nektek, így az őszi borongós időben, ha a úgy látod, hogy gyermekednek van épp hozzá kedve, már gyakorolhattok is!

 

 

 

Önállóság és magabiztosság

Nehezen telnek az iskolai mindennapok, ha a gyermek nem tudja önállóan be- és kipakolni az iskolatáskáját, a tornazsákját, vagy gondjai akadnak az öltözködéssel. Az is nagyon fontos, hogy ha problémája adódik, képes legyen azt szóban kifejezni, a pedagógus tudtára adni, segítséget kérni. Ehhez magabiztosságra és tiszta beszédre van szüksége.

Az önállóság kialakítása már egészen kisgyermekkortól kezdődik. Fontos, hogy a gyermeknek adjunk időt és hagyjuk, hogy az életkorának megfelelő feladatokat egyedül végezhesse. Ehhez érdemes bevonni a házimunkába is, gyakorolni a pakolást a szobájában, a rendszerezést. Ahhoz, hogy a tornaóra előtt és után gyorsan menjen az átöltözés, gyakoroljuk az öltözést, a cipőfűző megkötését!

A gyermek beszédfejlődésében a 6. évre már el kell érni, hogy tisztán beszéljen. Ha ez nem történt meg, logopédus segítségét javasolt kérni.

Figyelem és memória

Az óvodai foglalkozások kötetlen jellege után nagy váltás a kis 6 évesnek a 45 perces órák rendszere. Ebben az életkorban még nehéz hosszabb ideig megtartani a figyelmüket, így ez a terület mindenképpen fejlesztésre érdemes. Emellett a jó memória is kulcsfontosságú szerepet tölt be például abban, hogy a házifeladatot ne felejtse el felírni, emlékezzen rá, hová tette a dolgait az iskolában, de a tanulásban is nélkülözhetetlen.

Hogy megtudjuk, gyermekünknél szükség lehet-e a figyelem és memória fejlesztésére, nézzük meg őt játék közben! El tud merülni a különféle játéktevékenységekben, vagy könnyen kizökkenthető azokból? Esetleg kapkod, sok mindenbe belekap anélkül, hogy végig vinné azt? Egészen kicsiknél, még természetes, hogy könnyen elterelődik a figyelmük, de ha gyermekünk iskolába készül, nem árt, ha utánajárunk a dolognak és szükség esetén szakember segítségét kérjük. 

Társas kapcsolatok

A szociális képességek fejlesztése is nagyon fontos, hiszen lényeges, hogy jól érezze magát az osztályban, képes legyen a többiekkel jó kapcsolatot kialakítani, barátkozni. A szociális érettség ezen felül magában foglalja a szabálykövetést, az önálló munkavégzést és az együttműködő hozzáállást.

A szabálykövetés gyakorlására nagyon jó eszköz a társasjáték, ami ráadásul a matematikai ismereteket – a dobókocka által a számfogalmat – is fejleszti. A szociális képességek kialakulásának egyik előfeltétele a pozitív önértékelés. A kommunikációs, és a konfliktusok megoldására való képesség mellett az érzelmi intelligencia is fontos eleme a szociális kompetenciának.

További ötleteket és játékokat találsz a fejlesztő játékok és foglalkoztató füzetek közt! Iskola előkészítő játékaink közül pedig akár a Télapó puttonyába vagy a karácsonyfa alá is kerülhet meglepetés.