A webáruház használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Ezért jó fajátékkal játszani

Ezért jó fajátékkal játszani

A fából készült játék üde színfolt az elektromos robotok, zenélő babajátékok és műanyag akciófigurák kavalkádjában. A természetes anyagból készült játékok amellett, hogy igen strapabírók, remek fejlesztő eszközök is. Következő írásunkban megmutatjuk, hogy melyik életkorban, milyen fajátékot érdemes beszerezni.

A fajátékok a gyerekkel nőnek

A minőségi anyagból készült fajátékok masszívak, eltekintve egy-két karcolástól nemigen esik bántódásuk, sokszor generációkon át öröklődő darabokká válnak. Népszerűségüket variálhatóságuknak is köszönhetik, ami óvodáskorban még építőjátékként szolgált, az az iskolai évek alatt akár otthoni fizikai kísérletekhez vagy geometria szemléltetéshez is beválhat.

 

Ösztönzik a gyerek képzeletét

Léteznek kisautók, parkolóházak, gyümölcsök, konyhai felszerelések is fából, de nagy választékot találunk különböző formájú és méretű alakzatokból – például kocka, háromszögek, ívek és kör – is. Az első típusba tartozó fajátékok is teljes mértékben a gyermek képzeletére bízzák a játékot. Nem adnak például hangot a játékhoz, ami befolyásolhatná a történetet, így az teljes mértékben a gyermek fantáziájára van bízva. A másik típusba tartozó faelemek esetében pedig kizárólag a gyermek kreativitása határozza meg, hogy azok a játékban ilyen szerepet töltenek be. Így lesznek például a különböző színű téglalapokból az egyik nap kerítés elem, a másik nap pedig fizető eszköz a játékboltban, ahol a piros kör az eper, a kék pedig az áfonya.

 

 

Fejlesztenek

A képzelőerő mellett a fajátékok remekül fejlesztik a matematikai készségeket – például az összeadás és kivonás vizuális ábrázolása is megoldható a segítségükkel – de az elemekkel akár még fizikai kísérleteket is szemléltethetünk. Építhetnek különböző formájú és méretű elemekből stabil tornyokat, amiknek azután különböző erőhatásoknak kell ellenállniuk. Az elemek rakosgatása közben fejlődik a szem-kéz koordináció, a fagyöngyök felfűzése pedig igazi finommotorikai fejlesztés.

 

 

Fajátékok életkorok szerint

  • Az első születésnapra ajándékozhatunk gurulós fajátékot, amit a gyerek tologathat a földön, vagy egy madzaggal húzhatja maga után, amikor már járni tud. Kedvelt játék még a fogantyúval ellátott, nagy méretű, kevés darabból álló kirakós játék és a különböző toronyépítők is, sőt már az első kockákból és különböző elemekből álló építőjátékot is be lehet szerezni, még az óvoda előtt.

 

 

 

 

 

 

  • A kisiskolások a betűket és a számokat is gyakorolhatják a fából készült játékokkal, de az óra tanulásánál is segíthetnek a fajátékok. Ebben a korban kedvelik a mini szövőállványokat, szívesen barkácsolnak már, elkészíthetik első saját alkotásaikat is.

 

 

  • A nagyobbak számára pedig fából készült amőba jellegű, építő vagy egyéb logikai társasjátékok is elérhetőek.