A webáruház használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Csak egy kosár zokni…. játékos képességfejlesztés a sikeres iskolakezdéshez

Csak egy kosár zokni…. játékos képességfejlesztés a sikeres iskolakezdéshez

Egyszer régen, nagyszüleink, dédszüleink voltak fiatalok, a gyermekek a napjuk nagy részében ott sertepeltétek szüleik körül és részt vettek az apróbb munkák elvégzésében.

A világ változott, a kicsik a napjuk jelentős részét óvodában, iskolában töltik. Egyre többször hangzik el, hogy a gyermek dolga, „munkája” a tanulás. Sok szülő már elképzelni sem tudja, hogy a kisfiát, vagy kislányát bármiféle házimunka elvégzésére kérje. Pedig az életkornak megfelelő kisebb feladatok, teendők elvégzése -amellett, hogy a szülő életét is megkönnyíti- számos pozitív hatással bír.

 

A gyermekek önbizalmát növeli, ha a szülő által rábízott feladatot meg tudja oldani. Kialakul, erősödik a feladattudat, főként akkor, ha a kijelölt kisebb munkát rendszeresen neki kell elvégezni (pl. a kisállat megetetése).

Az óvodás korosztály számára a legideálisabb otthoni feladat a kimosott zoknik válogatása. Általa erősödik a gyermekek monotóniatűrése, mely eredményeként a lassabb, kissé egyhangú feladatokat is nagyobb türelemmel fogják végezni.

Ahhoz, hogy párokat találjanak, tudni kell különbséget tenni minták, színek, nagyságok között, mely az egymáshoz hasonló betűk megkülönböztetését fogja majd segíteni.

Ha már a párok felsorakoztak érdemes megtanítani gyermekünket a zoknigömbölyítésre. A kezdetben nehéznek tűnő feladat kitűnően ügyesíti az ujjak mozgását, erősíti az apróbb kézizmokat. A szebb betűkért érdemes rászánni az időnket akkor is, ha az első gurigák elkészítése komoly küzdelmet okoz.

Készen is áll a sok összegömbölyített zokni, el is lehetne pakolni őket a helyükre, de még ne tegyük!

Egy zoknipár sokat tud tenni a figyelem erősítéséért. Lapítsunk le egy zoknigombócot és tegyük gyermekünk fejére. Kérjük meg, hogy próbáljon úgy sétálni a házban, hogy a zokni a fején maradjon!  Nehezíthetjük a feladatot azzal, ha a többi gombócból szlalompályát készítünk és azon halad végig, vagy ha leülni, felállni próbál „kalapjával” a fején.

Az egyensúlyt is tudjuk erősíteni e hasznos ruhadarabokkal. A gombócokat rakjuk ki 20-40 cm távolságra egymástól és gyermekünk ezeken lépegetve menjen végig a lakáson! Szintén az egyensúlyra, mozgástervezésre hat a mocsárjárás, melyhez 3 pár zoknira lesz szükségünk. 2 -re rálépünk, jobb és bal lábbal, a harmadik zoknit magunk elé tesszük. A hátuk lévő lábunkat tegyük át az üres zoknira, majd lehajolva ami hátul maradt azt tegyük át előre!

A szem-kéz együttmozgást, a dominanciáns (gyakrabban használt) kéz erősítését remekül fejlesztik a célba dobó játékok. Ha már van egy zoknigurigánk, vétek lenne kihagyni ezt a remek mókát. Egy üres kosárba pár lépésről dobjuk be a zoknikat. Ha csak egy gyermekünk van, szálljunk be mi is a játékba! Ha így teszünk, akkor a matematikai készségeket is erősíthetjük. Számláljuk meg hány guriga zokni van, osszuk el két felé egyenlően! „Egyet neked, egyet nekem…” így lesz ugyanannyi. De rögtön gyakorolhatjuk a több/kevesebb fogalmakat is, hiszen meg kell állapítani, hogy ki dobott be többet, ki győzött.

A ritmus, ritmikusság erősítéséhez is remek fejlesztőjáték a zokni. Kiszámoló vagy mondóka közben adjuk át ritmusra egymásnak a gurigát. Ezzel alakul az egyenletes lüktetés mely a szótagolás alapjául szolgál majd. Játszhatjuk úgy, hogy csak egy gombóc megy körbe, de bővíthetjük a mennyiséget a játékban résztvevők számáig.

A sorrendiség és a szóbeli emlékezet erősítéséhez a színes zoknik tudnak nekünk segíteni. Rakjuk le a zoknikat különböző helyekre a szobában és máris kezdhetjük. Kérjük meg gyermekünket, hogy hallgassa meg, hogy a következő „küldetésben” hova kell mennie! pl. : fekete-kék-csíkos. Ezt követően azt az útvonalat kell bejárnia, amit elmondtunk, pont abban a sorrendben. (Akár 4-5 gurigára is bővíthetjük az útvonalat.) Annak a gyerkőcnek, aki ezeket a küldetéseket végig tudja hajtani, az iskolában elhangzó utasítások követése sem fog nehézséget okozni.

+ egy játék. Nem tudom, hogy létezik-e olyan háztartás, ahol ne tűnne el mosáskor egy-egy zokni. Ha marad egy árva, pár nélküli, számunkra még az is hasznos lehet. Gyűjtsünk a házban apró (nem éles) tárgyakat pl. ruhacsipesz, kulcs, pendrive, stb. és dobjuk bele magányos zokninkba. Játsszuk azt, hogy benyúlva a zoknizsákba kitapogatva próbáljuk kitalálni mi került a kezünkbe, majd nézzük meg jól gondoltuk-e! E feladat majd a betűképek felidézésekor lesz gyermekünk segítségére.

Megjött a hideg idő, korán sötétedik. Ilyenkor a kinti játékokra kevesebb idő jut. A manapság nagyon vonzó technikai kütyük mellett azonban szakítsunk időt az fent bemutatott játékokhoz hasonló időtöltésre is!

Grőber Gabriella

tanító, gyógypedagógus,

További érdekes cikkekért és kedvezményekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Milyen korú gyermeked van?

 

 

SAPI hírlevél modul
Szállítás & fizetés

Ekkorra érkezhet hozzád: Minden terméknél pontosan feltüntetve

általában 1 munkanap, de a megnövekedett forgalom miatt késések előfordulhatnak - Házhoz szállítva; GLSPontra,postán maradón; személyes átvétellel 

Fizetés történhet:
átutalással, utánvéttel, bankkártyás fizetéssel
Szállítási költségek:
990 Ft (+200 Ft utánvét esetén)
20.000 Ft felett INGYENES szállítás

(Kivétel: bútor, tornatermi berendezés, nagyméretű fejlesztő,játszótéri eszközök
Ezek esetében a várható költségről emailben, előre tájékoztatunk)
Részletek itt >>

Díjnyertes játékok