A webáruház használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

5 dolog, amiért minden gyereknek kell egy báb-barát!

5 dolog, amiért minden gyereknek kell egy báb-barát!

A bábok mozgatása, énekeltetése fejleszti a ritmusérzéket. A bábot a kezére húzva a gyermek kibújhat önmagából, megszólaltatásával egészen új tulajdonságait ismerhetjük meg, segítségével még a visszahúzódó gyermekek is könnyebben megnyílhatnak. A bábozás további pozitívumairól a Játékligettel beszélgettünk.

Segít a mesélésben, az élmények feldolgozásában
Félénk gyerekek számára különösen javasolt a bábozás. A báb-baráttal a kezén biztonságban érzi magát, hiszen nem ő szerepel, hanem a báb, aki „mögé bújva” máris bátrabban osztja meg a gondolatait. Jó megoldás például, ha az óvodai történésekről egyébként alig valamit mesélő gyermek napjáról, délutánonként a báb-barátot kérdezgetjük, az eseményekről az ő tolmácsolásában értesülhetünk. Ez nem csak számunkra, de számára is hasznos: rendszerezheti az élményeit és következtetéseket vonhat le belőlük. Újra átélheti a nehéz szituációkat, konfliktusokat, így könnyebben feldolgozza őket.

 

Fejleszti a kommunikációt
A báb-barát rendszerint jóval bőbeszédűbb, mint kis gazdája, így a bábozás remek szókincsfejlesztő is: a gyermek fogalmakat, kifejezéseket gyakorolhat és elsajátíthatja az összefüggő beszédet, helyes kiejtést és hangsúlyozást is. Emellett megtanít a gesztikulálásra, hangutánzásra és testbeszédre is. Fejleszti a szem-kéz koordinációt, a báb mozgatása és énekeltetése pedig a ritmusérzéket is.

 

Indulatok levezetése, érzelmi intelligencia fejlesztése

Kisgyermek számára a bábu eleven lényként hat, így a bábjáték számára nagy átélést jelent. Játék közben szociális képessége és érzékenysége is megnyilvánul: a rejtett agresszió, a negatív indulatok, ellenségeskedés és fokozott ingerlékenység is megjelenhet. A bábjátékban ezeket az érzéseket következmények nélkül kiadhatja magából, a negatív érzések feloldódnak és levezetődnek, a problémák feltárulnak és megoldódnak. Az érzelmek átalakításában segítenek az érzelem bábok is. Ezekkel az érzelmek sokszínűségét, a saját érzelmeinek a felismerését, beazonosítását segíthetjük. Ezután kíváncsibbá tehetjük a másik érzései iránt. Az agresszió oldásaként, feszültségkezelésként az érzelembábok segítségével meg is taníthatjuk átalakítani az érzéseiket, átkeretezhetjük vele történéseiket.
 

A báb-barát nekünk, szülőknek is besegíthet

Többször szóltunk, hogy ideje a játékokat összepakolni, vagy fürdeni menni? Semmi eredménye? Próbáljuk meg ugyanezt bábbal! Ha ő kéri meg a barátját, a gyermek sokszor szívesen megteszi, amit nekünk a sokadik kérésre sem. De segíthet akkor is, amikor gyógyszert kell bevenni, vagy fogat kell mosni. Igazi példamutató, tanító szerepet is betölthet ilyen helyzetekben.
 

Sárkányokkal is megküzd
A mindennapi történések elmesélése, mondókázás és éneklés, példamutatás mellett a bábozás közben a gyermek teljesen el is távolodhat a valóságtól, hiszen a báb mozgatása közben sok mese, kitalált történet is formálódhat a fejében. A mesékben különböző karakterek, emberi személyiségjegyek jelennek meg, a bábozás élményén keresztül pedig az olyan elvont fogalmakat is, mint például a becsület, vagy jólelkűség is könnyebben megérthet. Ahogy szárnyal a fantázia, a történetek úgy alakulnak, a különböző szituációkban pedig megjelenhetnek a báb-barát barátai is.

 

A leghíresebb bábok
Indiában, Kínában és Japánban kiemelkedő jelentősége és nagy hagyománya van a bábozásnak, Európában nagyjából a Római Birodalom keletkezésének idején kezdett elterjedni a bábjátszás. Minden országnak ismert a jellegzetes bábfigurája – például a francia Guignol, az angol Punch vagy az orosz Petruska. Hazánkban a legismertebb figura kétség kívül az ellenségeit palacsintasütővel fejbe vágó Vitéz László, de hasonlóan népszerűek az esetlenkedő Paprika Jancsi, a Futrinka utca lakói és a csupaszív Süsü sárkány is.

 

 

Bábozáshoz kellékeket, ujjbábokat és kesztyűbábokat ITT találod!

 

 

 

 
SAPI hírlevél modul
Szállítás & fizetés

Ekkorra érkezhet hozzád: Minden terméknél pontosan feltüntetve

általában 1 munkanap, de a megnövekedett forgalom miatt késések előfordulhatnak - Házhoz szállítva; GLSPontra,postán maradón; személyes átvétellel 

Fizetés történhet:
átutalással, utánvéttel, bankkártyás fizetéssel
Szállítási költségek:
990 Ft (+200 Ft utánvét esetén)
20.000 Ft felett INGYENES szállítás

(Kivétel: bútor, tornatermi berendezés, nagyméretű fejlesztő,játszótéri eszközök
Ezek esetében a várható költségről emailben, előre tájékoztatunk)
Részletek itt >>

Díjnyertes játékok