A webáruház használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

5 dolog, amiért minden gyereknek kell egy báb-barát!

5 dolog, amiért minden gyereknek kell egy báb-barát!

A bábok mozgatása, énekeltetése fejleszti a ritmusérzéket. A bábot a kezére húzva a gyermek kibújhat önmagából, megszólaltatásával egészen új tulajdonságait ismerhetjük meg, segítségével még a visszahúzódó gyermekek is könnyebben megnyílhatnak. A bábozás további pozitívumairól a Játékligettel beszélgettünk.

Segít a mesélésben, az élmények feldolgozásában
Félénk gyerekek számára különösen javasolt a bábozás. A báb-baráttal a kezén biztonságban érzi magát, hiszen nem ő szerepel, hanem a báb, aki „mögé bújva” máris bátrabban osztja meg a gondolatait. Jó megoldás például, ha az óvodai történésekről egyébként alig valamit mesélő gyermek napjáról, délutánonként a báb-barátot kérdezgetjük, az eseményekről az ő tolmácsolásában értesülhetünk. Ez nem csak számunkra, de számára is hasznos: rendszerezheti az élményeit és következtetéseket vonhat le belőlük. Újra átélheti a nehéz szituációkat, konfliktusokat, így könnyebben feldolgozza őket.

 

Fejleszti a kommunikációt
A báb-barát rendszerint jóval bőbeszédűbb, mint kis gazdája, így a bábozás remek szókincsfejlesztő is: a gyermek fogalmakat, kifejezéseket gyakorolhat és elsajátíthatja az összefüggő beszédet, helyes kiejtést és hangsúlyozást is. Emellett megtanít a gesztikulálásra, hangutánzásra és testbeszédre is. Fejleszti a szem-kéz koordinációt, a báb mozgatása és énekeltetése pedig a ritmusérzéket is.

 

Indulatok levezetése, érzelmi intelligencia fejlesztése

Kisgyermek számára a bábu eleven lényként hat, így a bábjáték számára nagy átélést jelent. Játék közben szociális képessége és érzékenysége is megnyilvánul: a rejtett agresszió, a negatív indulatok, ellenségeskedés és fokozott ingerlékenység is megjelenhet. A bábjátékban ezeket az érzéseket következmények nélkül kiadhatja magából, a negatív érzések feloldódnak és levezetődnek, a problémák feltárulnak és megoldódnak. Az érzelmek átalakításában segítenek az érzelem bábok is. Ezekkel az érzelmek sokszínűségét, a saját érzelmeinek a felismerését, beazonosítását segíthetjük. Ezután kíváncsibbá tehetjük a másik érzései iránt. Az agresszió oldásaként, feszültségkezelésként az érzelembábok segítségével meg is taníthatjuk átalakítani az érzéseiket, átkeretezhetjük vele történéseiket.
 

A báb-barát nekünk, szülőknek is besegíthet

Többször szóltunk, hogy ideje a játékokat összepakolni, vagy fürdeni menni? Semmi eredménye? Próbáljuk meg ugyanezt bábbal! Ha ő kéri meg a barátját, a gyermek sokszor szívesen megteszi, amit nekünk a sokadik kérésre sem. De segíthet akkor is, amikor gyógyszert kell bevenni, vagy fogat kell mosni. Igazi példamutató, tanító szerepet is betölthet ilyen helyzetekben.
 

Sárkányokkal is megküzd
A mindennapi történések elmesélése, mondókázás és éneklés, példamutatás mellett a bábozás közben a gyermek teljesen el is távolodhat a valóságtól, hiszen a báb mozgatása közben sok mese, kitalált történet is formálódhat a fejében. A mesékben különböző karakterek, emberi személyiségjegyek jelennek meg, a bábozás élményén keresztül pedig az olyan elvont fogalmakat is, mint például a becsület, vagy jólelkűség is könnyebben megérthet. Ahogy szárnyal a fantázia, a történetek úgy alakulnak, a különböző szituációkban pedig megjelenhetnek a báb-barát barátai is.

 

A leghíresebb bábok
Indiában, Kínában és Japánban kiemelkedő jelentősége és nagy hagyománya van a bábozásnak, Európában nagyjából a Római Birodalom keletkezésének idején kezdett elterjedni a bábjátszás. Minden országnak ismert a jellegzetes bábfigurája – például a francia Guignol, az angol Punch vagy az orosz Petruska. Hazánkban a legismertebb figura kétség kívül az ellenségeit palacsintasütővel fejbe vágó Vitéz László, de hasonlóan népszerűek az esetlenkedő Paprika Jancsi, a Futrinka utca lakói és a csupaszív Süsü sárkány is.

 

 

Bábozáshoz kellékeket, ujjbábokat és kesztyűbábokat ITT találod!

 

 

 

További érdekes cikkekért és kedvezményekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Milyen korú gyermeked van?
MailChimp hírlevél modul

Játékliget hírlevél

Különleges ajánlatok, hírek, érdekességek!
Most ajándékkal jutalmazzuk feliratkozásod!

Milyen korú gyermeked van?

Adatvédelmi tájékoztatót a hírlevél kéréssel  elfogadom. 
Adatvédelmi azonosítónk:
NAIH-94873/2016
bármikor leiratkozhatsz 

Szállítás & fizetés

Ekkorra érkezhet hozzád: Minden terméknél pontosan feltüntetve

általában 1 munkanap, de a megnövekedett forgalom miatt késések előfordulhatnak - Házhoz szállítva; GLSPontra,postán maradón; személyes átvétellel 

Fizetés történhet:
átutalással, utánvéttel, bankkártyás fizetéssel
Szállítási költségek:
990 Ft (+200 Ft utánvét esetén)
20.000 Ft felett INGYENES szállítás

(Kivétel: bútor, tornatermi berendezés, nagyméretű fejlesztő,játszótéri eszközök
Ezek esetében a várható költségről emailben, előre tájékoztatunk)
Részletek itt >>