A webáruház használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

10 tippünk van hétvégére gyerekekkel

10 tippünk van hétvégére gyerekekkel

Igazi tavaszi időt ígér a hétvége, így bátran tervezhetünk szabadtéri programokat. Programötleteket gyűjtöttünk, ha a hétvégét a természetben töltjük gyerekekkel. 

Kertészkedjünk!

Akár kertes házban, akár lakásban élünk, kisebb-nagyobb kertészkedést érdemes közös programként szervezni a gyerekekkel tavasszal. Menjünk el együtt a közeli piacra vagy kertészetbe, ahol kiválasztjuk a sok színes virág közül, amit közösen elültetünk, vagy beszerezzük a vetőmagokat. A kicsik számára is kaphatók már gyerekméretben is a kertészkedéshez szükséges eszközök, így ő is örömmel veszi ki a részét a növények ültetéséből és később gondozásából.

 

Hintázzunk!

Ha elültettük a növényeket, a jól végzett munka után jöhet egy kis pihenés, a hintában. Ez az a játék, amit mindenképp érdemes beszerezni, ha van rá lehetőségünk – és kertünk. Még felnőttként is szívesen hajtjuk magunkat előre-hátra, a hintában mindenki újra gyerek lehet egy kis időre. A hintázás nemcsak jó móka, hanem remekül fejleszti az egyensúlyérzéket, a tér- és ritmusérzéket, mozgáskoordinációt és finommotorikus mozgásokat, sőt kutatások szerint még az írás és az olvasás könnyebb elsajátítását is segíti!

 

Pattanjunk nyeregbe!

Itt a jó idő, a kerékpárokat is készítsük fel az újabb szezonra! A legkisebbek még ugyan a gyermekülésben utaznak velünk, de 1 éves kortól már babajárgánnyal is közlekedhetnek. 1,5 évesek futóbiciklivel, 3-4 évesek pótkerekes gyermekkerékpárral jöhetnek a közös kirándulásra. Ne feledjük a védőfelszerelést sem, illetve a lábbal hajtós járművek esetében a cipő orrát védő kiegészítő is hasznos lehet.

 

Olvassunk!

Ha elfáradtunk a bringázásban, heveredjünk le a szabadban egy napsütötte padon, hintaágyon vagy vastagabb pléden és nézegessünk képeskönyveket, olvassunk. Olvasni bármilyen évszakban lehet, de a szabadban egészen különleges hangulata van, főleg ha végre a hosszú téli hónapok után élvezhetjük a jó időt. Az már tényleg csak ráadás, hogy a meseolvasás remekül fejleszti a képzelőerőt, szókincset és a szövegértést.
 

Labdázzunk!

Jöhet újra egy kis mozgás! Szerezünk be egy labdát és dobáljuk, rúgjuk, gurítsunk, a labdázás kiváló mozgásfejlesztő játék. Ahhoz, hogy labdát tudjunk pattintani, elengedhetetlen a szem-kéz összehangolása, mozgáskoordináció és megfelelő mozgáserősség. Azért, hogy gyermekünk megszeresse ezt a tevékenységet, már egészen pici korától labdázzunk. 2-3 éves kortól már lehet kezdeni a kétkezes labdázást. Először mi dobjuk – inkább csak beleejtjük - a kezébe. Ha pedig ezt már begyakoroltuk, a játék során kezdjük növelni a távolságot kettőnk közt.

 

Irány a homokozó!

A hintázás és labdázás mellett kétség kívül a homokozó a harmadik legkedveltebb szabadtéri játék kisgyerekekkel. Nem véletlenül, hiszen remekül próbára teszi a kézügyességet, lehetőséget biztosít szerepjátékra, segíti a szocializációt – de valljuk be, felnőttként is szívesen szállunk be a homokvár építésébe. A legkisebbekkel még az építs és rombolj jellegű játékok népszerűek, nagyobbakkal már aranyásót – kavicsok keresése szitával – is játszhatunk, de a homoksütemények és régi konyhai edények segítségével felépülhet a kerti konyhánk is.

 

Piknikezzünk!

A sok mozgás és játék közben megéhezünk, így akár külön program lehet, hogy előkészítjük a kirándulásra az elemózsiát. Piknikezni a kertben is lehet, de kirándulásra is magunkkal vihetjük. Közösen elkészíthetjük a szendvicseket, a gyerekek szeletelhetnek, kenhetnek, csomagolhatnak is.

 

Kiránduljunk!

Ha kimozdulunk, irány a természet! Fedezzük fel az erdőket, figyeljük, ahogy ébred a természet! A hosszú szürke téli hónapok után igazán üdítő program kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Nem mindegyik gyerek rajong a hosszabb sétákért a természetben, vagy unalmasnak érzi a hosszas bandukolást, ilyenkor – ha a terepviszonyok megengedik – jó ötlet gyerekjárgányt, vagy 1 éves kortól akár háromkerekű rollert is magunkkal vinni, amivel szívesebben jön, mint gyalog.

 

Keressünk kincseket!

A hosszabb séták közben fellépő unalom ellenszere lehet a gyerekjárgányok mellett a kincskeresés. Erdei séták során előre készítsünk el papírlapokra rajzokat, azokkal az ábrákkal, amiket a gyerekeknek fel kell fedezniük a séta során. Lehet rajta például kavics, bizonyos formájú falevél, madár, bogár. Ha a gyermek meglátja útközben, kipipálhatja a papíron. Aki az összes „kincset” megtalálja, esetleg még meglepetés nyereményt is kaphat a túra végén.

 

 

Beszélgessünk!

Banálisnak tűnhet, pedig a hétköznapi rohanásban gyakran nincs időnk, csak az épp aktuális, napi történéseket átbeszélni. Hétvégén viszont alkalom nyílik rá, hogy nyugodt körülmények között, például a természetben sétálva, olvasás vagy piknik közben, másról – akár a körülöttünk látható dolgokról, akár a hét közben történt dolgokról - is beszélgessünk. A szülő-gyerek kapcsolat és a gyermek szókincse is fejlődik, miközben figyelünk egymásra és meghallgatjuk egymást.

 

Forrás: www.jatekliget.hu

 

 

 

További érdekes cikkekért és kedvezményekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Milyen korú gyermeked van?
MailChimp hírlevél modul

Játékliget hírlevél

Különleges ajánlatok, hírek, érdekességek!
 

Milyen korú gyermeked van?

Adatvédelmi tájékoztatót a hírlevél kéréssel  elfogadom. 
Adatvédelmi azonosítónk:
NAIH-94873/2016
bármikor leiratkozhatsz 

Szállítás & fizetés

Ekkorra érkezhet hozzád: Minden terméknél pontosan feltüntetve

általában 1 munkanap, de a megnövekedett forgalom miatt késések előfordulhatnak - Házhoz szállítva; GLSPontra,postán maradón; személyes átvétellel 

Fizetés történhet:
átutalással, utánvéttel, bankkártyás fizetéssel
Szállítási költségek:
990 Ft (+200 Ft utánvét esetén)
20.000 Ft felett INGYENES szállítás

(Kivétel: bútor, tornatermi berendezés, nagyméretű fejlesztő,játszótéri eszközök
Ezek esetében a várható költségről emailben, előre tájékoztatunk)
Részletek itt >>